Αβάσιμοι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, λέει η ρωσική πρεσβεία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Λάβαμε υπόψη τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις σε μια ενημέρωση στις 12 Απριλίου ότι η χώρα μας θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα λόγω των υποτιθέμενων αποτυχιών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία. «Ο Νεντ Πράις διακρίθηκε για άλλη μια φορά από όσα είπε, που δεν τεκμηριώθηκαν από κανένα στοιχείο».

Η πρεσβεία σημείωσε ότι η Ρωσία δε διαθέτει όπλα χημικού πολέμου, αφού κατέστρεψε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων το 2017.

“Οι πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με την προετοιμασία προκλήσεων από Ουκρανούς ριζοσπάστες με χρήση χημικών είναι ανησυχητικές. Έχουμε ερωτήματα σχετικά με την προέλευση αυτών των ουσιών”, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να παραπληροφορεί. Θα όφειλαν να έχουν εντείνει τη διαδικασία χημικής αποστρατικοποίησης της χώρας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν το μόνο συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που δεν έχει εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το αμερικανικό οπλοστάσιο αποτελεί πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα», αναφέρει η δήλωση.

Ο Πράις ανέφερε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να καταφύγει σε χημικά όπλα» κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «οι δυνάμεις της Ρωσίας μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία παραγόντων ελέγχου των ταραχών και αυτό περιλαμβάνει δακρυγόνα αναμεμειγμένα με χημικά που θα προκαλούσαν ισχυρά συμπτώματα».

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov είπε νωρίτερα ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU προκαλεί με τη χρήση τοξικών ουσιών εναντίον αμάχων. Τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν έχουν στη διάθεσή τους χημικά όπλα.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...