Αύριο η τριμερής σύνοδος των προέδρων Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας

Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Τριμερής σύνοδος των Προέδρων του Ιράν Ε. Ραϊσί, της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

Η τριμερής σύνοδος των προέδρων Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας, οι Εμπραχίμ Ραϊσί, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Τ.Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στην Τεχεράνη, με επίκεντρο την λεγόμενη «πολιτική» διαδικασία στην Συρία για τον τερματισμό του 11ετούς πολέμου. Δίχως βέβαια να λείπουν από τις διμερείς επαφές των ηγετών που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου και άλλα ζητήματα όπως τα σχέδια κλιμάκωσης της επέμβασης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία που συναντούν επί του παρόντος τις αντιρρήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού έναντι του ρόλου του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι σχετικές μαραθώνιες διαβουλεύσεις και τα εμπόδια για «διεθνή συμφωνία» που θα διατηρήσει εκείνη του 2015, οι εξελίξεις στα μέτωπα συγκρούσεων στην Ουκρανία και η μεσολάβηση της Τουρκίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών κ.α.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, μέρα της συνόδου των ΗΠΑ και αραβικών χωρών στη Τζέντα, ο Καμάλ Καραζί, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει πλέον την τεχνολογία για την κατασκευή μίας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη «πότε» θα την κατασκευάσει.

Πριν την αυριανή τριμερή σύνοδο, Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι (μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ) θα συζητήσουν οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της διενέργειας διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας και Ρωσίας – Ιράν με τα νομίσματά τους, παρακάμπτοντας δολάριο και ευρώ.

Στο φόντο των προετοιμασιών της συνόδου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως εξακολουθούν να αποσταθεροποιούν την βόρεια Συρία ενθαρρύνοντας Κούρδους αυτονομιστές και το λαθρεμπόριο όπλων. Αναφερόμενος στη σύνοδο των ηγετών Ιράν – Ρωσίας – Τουρκίας για τη Συρία τόνισε πως θα συζητήσουν ένα πλαίσιο κοινών μέτρων για την επίτευξη μίας τελικής, μακροπρόθεσμης διευθέτησης.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ιράν στη Ρωσία, Κ. Τζαλάλι, σε δηλώσεις του στο TASS ενόψει της σημερινής συνόδου στην Τεχεράνη, υπογράμμισε την ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα σε διάφορους διακρατικούς οργανισμούς, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις κινήσεις της Τεχεράνης για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, τις συζητήσεις με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση για την υπογραφή μόνιμων συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» και τις αντίστοιχες κινήσεις για τη συμμετοχή του Ιράν στο σχήμα BRICS.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...