Τον κίνδυνο ανοιχτής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έρχεται να υπογραμμίσει η συντριβή του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη Τρίτη, μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά και τα όσα επακολουθούν.
Σε αυτήν τη συγκυρία, μάλιστα, Πολωνία και Σλοβακία ανακοινώνουν πως θα στείλουν στο Κίεβο για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής ενός κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ και γενίκευσης του πολέμου.
Πολύ περισσότερο που «σκηνικό Ουκρανίας» ετοιμάζεται να στηθεί και σε Μολδαβία και Γεωργία, στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Στο μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, καθώς δεν έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη.
Απειλές για άμεση πυρηνική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας
Παρότι μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone «MQ-9 Reaper» στη Μαύρη Θάλασσα κρατούν προς το παρόν σχετικά χαμηλούς τόνους για το ίδιο το περιστατικό – με την αμερικανική πλευρά να προβάλλει την εκδοχή της «ακούσιας κατάρριψης» και τη ρωσική πλευρά να αποδίδει τη συντριβή σε χειρισμούς του drone κατά τη διάρκεια της αναχαίτισής του από ρωσικά μαχητικά Su-27 – οι δηλώσεις που γίνονται στο περιθώριο των εξελίξεων επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης, ανά πάσα στιγμή, παραμένει υπαρκτό.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, απένειμε βραβεία στους πιλότους για την αποτροπή εισόδου αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε επισημάνει πως «οι πτήσεις αμερικανικών φονικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στην ακτογραμμή της Κριμαίας έχουν προκλητικό χαρακτήρα και δημιουργούν προϋποθέσεις για κλιμάκωση της κατάστασης στη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας». Η Μόσχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά στο μέλλον θα αντιδράσει με τον δέοντα τρόπο».
Για «άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις ενέργειες, στον πόλεμο» έκανε λόγο ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, απάντησε έντονα στις απειλές του Αμερικανού γερουσιαστή Λ. Γκράχαμ, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά αεροσκάφη που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο.
«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν είναι απλώς έγκλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης», ανέφερε.