Αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών και μη πλοίων στην περιοχή κατασκευής του Nord Stream 2 καταγγέλλει η διαχειρίστρια εταιρεία

Χάρτης με τους παράλληλους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 μεταφοράς φυσικού αερίου απευθείας από Ρωσία σε Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Χάρτης με τους παράλληλους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 μεταφοράς φυσικού αερίου απευθείας από Ρωσία σε Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας / Πηγή: TWITTER

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτυπώνουν οι καταγγελίες της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού «Nord Stream 2» για «αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών» στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι εργασίες πόντισης σωλήνων, καθώς στην κατασκευή του αγωγού που προωθούν Ρωσία και Γερμανία, εναντιώνονται οι ΗΠΑ .

Η Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών και μη πλοίων στη θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης του αγωγού. Ο ενέργειες αυτές δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του παραρτήματος της διαχειρίστριας εταιρείας Αντρέι Μίνιν έχουν προκλητικό χαρακτήρα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αγωγό.

«Μετά την επανεκκίνηση τον Ιανουάριο του 2021 στο θαλάσσιο οικόπεδο που πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και άλλων πλοίων ξένων χωρών, οι ενέργειες των οποίων έχουν συχνά σαφώς προκλητικό χαρακτήρα», δήλωσε ο ίδιος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σε σχόλιο της που έστειλε στο Reuters, δηλώνει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Μίνιν, οι οποίες «υπογραμμίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα».

Ο Μίνιν ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά πραγματοποιεί πτήσεις σε μικρή απόσταση από το πλοίο τοποθέτησης σωλήνων του αγωγού πολωνικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος τύπου PZL-Mielec М-28В1 Rbi και πως η δραστηριότητα των ξένων πλοίων γύρω από τα πλοία τοποθέτησης του αγωγού ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα και στις 28 Μαρτίου στη ζώνη προστασίας που υπάρχει γύρω από τα πλοία τοποθέτησης του αγωγού σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου εμφανίσθηκε υποβρύχιο με άγνωστα διακριτικά.

Παράλληλα αναφέρει ότι στις 29 Μαρτίου, πέριξ του πλοίου τοποθέτησης σωλήνων Fortuna πραγματοποιούσε ελιγμούς το πολωνικό πολεμικό με αριθμό 823, ενώ τον Φεβρουάριο στην ζώνη εισήλθαν πολωνικά αλιευτικά τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου.

Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και έχει στόχο να διπλασιάσει την χωρητικότητα του μεταφέροντας υποθαλάσσια το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία, ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά 95% και απομένουν να κατασκευασθούν περίπου 121 χιλιόμετρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ’Αντονι Μπλίενκεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι εναπόκειται τελικά σε εκείνους που κατασκευάζουν τον αγωγό Nord Stream 2 εάν θα ολοκληρώσουν την κατασκευή του παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Ενάντια στην κατασκευή του αγωγού τάσσονται ενεργά οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής, για να μην ενισχυθεί η επιρροή της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...