Αύξηση των ΝΑΤΟικών δαπανών το 2021 η Γερμανία- νέες γεωπολιτικές προκλήσεις

αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία
Αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία

Το ποσό των 53 δισ ευρώ, αγγίζει το προβλεπόμενο ύψος των ΝΑΤΟικών δαπανών για το 2021, εκ μέρους της Γερμανίας. Με μια αύξηση  της τάξης του 3.2%, σε σχέση με πέρυσι, υπολογίζονται οι νέες δαπάνες. Το προβλεπόμενο πόσο δεν αγγίζει το όριο του 2%, το οποίο προσδοκεί η συμμαχία αλλά αποτελεί ένα ακόμη βήμα-μια ακόμα θυσία για τον γερμανικό λαό, στην παραπέρα αύξηση των δαπανών για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και των ευρύτερων σχεδιασμών του γερμανικού κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα είναι πως το τελευταίο διάστημα, ειδικά με τις εκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, περισσότερο ως αποτέλεσμα παρά ως αιτία που πολλοί αστοί μελετητές το εκλαμβάνουν, λαμβάνει χώρα ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ΗΠΑ-ΕΕ, Γερμανίας-ΗΠΑ. Πραγματοποιείται μια σοβαρή αναδιάταξη προτεραιοτήτων και στόχων, εκ μέρους των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις με βασικό πυρήνα την καπιταλιστική κρίση, την πανδημία και τους συνεπαγόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μέσα στην αντιφατική φύση των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού των αστικών κρατών, η Γερμανία, από τη μία, αντιλαμβάνεται την ανάγκη της στρατηγικής σύμπλευσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπροστά στα στρατιωτικό μεγαθήριο της Ρωσίας και την οικονομική και στρατιωτική ισχυροποίηση πλέον, της Κίνας, αλλά από την άλλη θέλει να διατηρεί τη στρατηγική της υπεροχή στην ΕΕ, και την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία.

Το προηγούμενο διάστημα, οι ΗΠΑ, εκπροσωπούμενες από τον Ντ. Τράμπ, ήταν ιδιαίτερα επικριτικές ως προς την οικονομική συμβολή κρατών-μελών στη συμμαχία, φωτογραφίζοντας και την Γερμανία, που αν και μεγάλη καπιταλιστική χώρα δεν  δαπανούσε αρκετά για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.  Συνέπεια και συνολικότερων τριγμών  στη συμμαχία  και άλλων γεωπολιτικών προτεραιοτήτων ήταν και η απόφαση για αποχώρηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Γερμανία  και η μεταφορά τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Η απόφαση αυτή βέβαια πάγωσε με την έλευση του Μπάιντεν, καθώς είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ, τα συμφέροντα που επικρατούν από μεριάς του αμερικανικού κεφαλαίου, θέλουν να στηριχθούν πιο σοβαρά στη συμμαχία. Μέχρι τώρα, χωρίς προφανώς να έχουν αλλάξει οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, τα συνολικά στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης των ΗΠΑ, υπήρχε μια στροφή ως προς τη στάση των ΗΠΑ απέναντι σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες. Με τη νέα εκλογή εκφράζεται και πολιτικά, σε ένα πολύ ρευστό πεδίο εγχώριων και διεθνών εξελίξεων βέβαια, μια τάση για πιο πολύπλευρη επαναπροσέγγιση μεταξύ των ΝΑΤΟικών κρατών και γενικά ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που βρίσκονται σε γεωπολιτική σύμπλευση.

Στην ουσία και η  γερμανική αστική τάξη με την αύξηση των ΝΑΤΟικών δαπανών στέλνει κι ένα μήνυμα στις ΗΠΑ  και τους λοιπούς εταίρους- και ανταγωνιστές μεταξύ αυτών όπως η Γαλλία,  ότι θα στηρίξουν την ιμπεριαλιστική συμμαχία και τους σχεδιασμούς της. Σε τί βαθμό θα πρωταγωνιστήσει η γερμανική αστική τάξη, πέρα από το ευρωπαϊκό στερέωμα, σε στρατιωτικό επίπεδο, θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά η ιστορική πείρα, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως στο μεγάλο παζάρι, την μεγάλη αντιπαράθεση, στην οποία μπλέκουν οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κανένας δεν περισσεύει.

Επειδή όμως κανείς δεν περισσεύει και από την πλευρά της εργατικής τάξης, με τη  δημοσίευση και του δευτέρου κειμένου των θέσεων του 21ου συνεδρίου του ΚΚΕ με τίτλο: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. Το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα», δίνεται μοναδική ευκαιρία για ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων στη γειτονιά μας και ευρύτερα από τη ματιά των συμφερόντων των εργαζομένων και της πλατειάς πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων. Εκεί μπορούν να κατανοηθούν και αυτές οι πλευρές όπως η παραπάνω, από την σκοπιά αυτών που έχουν συμφέρον να αλλάξουν τον κόσμο.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλεια

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...