Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη

Αμερικανικά δίκτυα μετέδιδαν την πληροφορία πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες αγόρασαν την περασμένη βδομάδα τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ με πλοία θα ισχύσει από τον Δεκέμβρη.

Οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού μέσω πλοίων αυξήθηκαν σε 3,41 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη βδομάδα έως τις 19 Αυγούστου, έναντι 3,24 εκατ. την προηγούμενη.

Το σύνολο της αύξησης αφορά στην Ευρώπη, με τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτό το φόντο, το ράλι ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου συνεχίστηκε και χτες, καθώς η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε 45 σεντς ή 0,4% στα 101,67 δολάρια και του αμερικανικού αργού (πετρέλαιο Τέξας) κατά 32 σεντς ή 0,3% στα 95,21 δολάρια.

Αφορμή έδωσαν οι προχτεσινές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ για να στηριχθούν οι τιμές. Αναλυτές ερμήνευαν τις δηλώσεις αυτές ως ένδειξη δυσαρέσκειας του Ριάντ για την πιθανή επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή θα μπορούσε να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές αγορές ρίχνοντας τις τιμές.

Χτες στο μεταξύ, η Ινδή πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS Πουρνίμα Ανάντ ανακοίνωσε πως Ρωσία και Ινδία ολοκλήρωσαν έναν μηχανισμό που διευκολύνει το εμπόριο στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο.

Γεμάτες οι δεξαμενές Καίνε φυσικό αέριο που θα εξάγονταν στη Γερμανία

Η ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δεξαμενές φυσικού αερίου βρίσκονταν στις 24 Αυγούστου στο 91,4% της δυναμικότητάς τους.

Την ίδια ώρα εντύπωση έχει προκαλέσει, η πληροφορία ότι η Ρωσία καίει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, καίει φυσικό αέριο αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα. Οι ειδικοί λένε ότι το φυσικό αέριο θα είχε προηγουμένως εξαχθεί στη Γερμανία. Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Βρετανία είπε στο BBC ότι «η Ρωσία έκαιγε το φυσικό αέριο επειδή δεν μπορούσαν να το πουλήσουν αλλού».

Το αέριο προέρχεται από μια νέα μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Portovaya, βορειοδυτικά του Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...