BBC News: «Η Τουρκία και η Ελλάδα δημιούργησαν στρατιωτική γραμμή επικοινωνίας»

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

BBC News

Όπως αναφέρει το BBC «Η Τουρκία και η Ελλάδα δημιούργησαν στρατιωτική γραμμή επικοινωνίας για να μειώσουν τον κίνδυνο συγκρούσεων στη Μεσόγειο.» και συνεχίζει: «Η κίνηση ανακοινώθηκε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τους δεσμούς της Ένωσης με την Τουρκία.» Όπως τονίζει το BBC «Η Τουρκία υπήρξε για χρόνια υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι προσπάθειες έχουν σταματήσει, με τους ηγέτες της ΕΕ να επικρίνουν την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ιδίως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ. Η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια μετανάστες και συμφώνησε με την ΕΕ που περιόρισε τον αριθμό που φτάνουν στην κοντινή Ελλάδα. Η ανακοίνωση μιας ανοιχτής γραμμής ακολούθησε συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.»

Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ“, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζενς Στόλτενμπεργκ. «Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω“. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η τουρκική πρόκληση, είτε εκδηλώνεται με μονομερείς ενέργειες είτε μέσω ακραίας ρητορικής, δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι η υποστήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι “αδιαπραγμάτευτη”, ενώ ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπαστιάν Κουρς ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, η ΕΕ είναι διαιρεμένη για τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας και οι διαιρέσεις επεκτάθηκαν σε ένα άλλο βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, τη Λευκορωσία, με την Ένωση να αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως πρόεδρο μετά από αμφισβητούμενες εκλογές. Η Κύπρος εμποδίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, θέλοντας την ΕΕ να τις επιβάλει πρώτα στην Τουρκία.

ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11/7/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Greek City Times «η Μέρκελ λέει ότι δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία»

Στην στάση της ΕΕ και της Μέρκελ απέναντι στο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία εστιάζει η Greek City Times που αναφέρει πως «Η ΕΕ εκφράζει «αλληλεγγύη» με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η Μέρκελ λέει ότι δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς κάλεσαν στις Βρυξέλλες το Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη σχέση της ένωσης με την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε δηλώσεις του. «Θέλω να είμαι σαφής: η αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη», προσθέτοντας επίσης ότι όταν ένα κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση ή απειλείται και τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, «είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουν αλληλεγγύη». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel εξέφρασε επίσης, από την πλευρά του, την «πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο» και είπε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να δεσμευτεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, λέγοντας: «Θέλουμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Πρόεδρος της ΕΕ Ursula von der Leyen πρόσθεσε την πλήρη υποστήριξή της προς την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά έχει επίσης στη διάθεσή της μια «εργαλειοθήκη» για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. «Θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε μια θετική ατζέντα και θα το συζητήσουμε μαζί σήμερα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή». Προέτρεψε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν «το είδος της σχέσης» που θέλουν με την Τουρκία. «Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πραγματοποιήσει μια θαρραλέα και ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το είδος της σχέσης που θέλει να διατηρήσει με την Τουρκία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τουρκικές προκλήσεις, είτε εκδηλώνονται με μονομερείς ενέργειες είτε με υπερβολική ρητορική, δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης. Στη συνέχεια τόνισε: «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επειδή αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας προσκρούει σε βασικά ευρωπαϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο». Μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για την Τουρκία. «Ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου – της διπλωματίας – ενός διαλόγου που πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας ή η εναλλακτική πορεία είναι αυτή της κλιμακούμενης έντασης, η οποία αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα κάνει την Ευρώπη να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας», συνέχισε. «Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να ακολουθήσει την πρώτη πορεία. Εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το πράξει με συνεπή και σταθερό τρόπο», κατέληξε.


Irish Times «50 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην Ιρλανδία »

Πενήντα γυναίκες, άνδρες και παιδιά πρόκειται να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με την Irish Times, μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων στο νησί της Λέσβου, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης,  Έλεν Μακέντι η οποία ανακοίνωσε ότι ενέκρινε 50 αιτούντες άσυλο «εντός οικογενειακών μονάδων» να μεταφερθούν στην Ιρλανδία «όπου ελπίζουμε ότι μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον». ‘Οπως αναφέρει η Ιρλανδική εφημερίδα: Συνολικά 1.022 άτομα έχουν μεταφερθεί στην Ιρλανδία στο σκέλος της μετεγκατάστασης του Ιρλανδικού Προγράμματος Προστασίας Προσφύγων από το 2015. Η υπουργός σημείωσε ότι η Ιρλανδία είχε επίσης συμφωνήσει να δεχτεί 36 επιπλέον ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα αυτό καλοκαίρι. Η ανακοίνωση της υπουργού ακολουθεί την έναρξη της εκστρατείας 400 Welcomes νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η οποία καλεί την κυβέρνηση να απομακρύνει επειγόντως 400 άτομα από το καμένο στρατόπεδο. Η ομάδα εκστρατείας για όλες τις γυναίκες, απαρτίζεται από γιατρούς, δασκάλους, συγγραφείς, εργαζόμενους στην κοινότητα και κοινωνική μέριμνα και μουσικούς που έχουν συνεργαστεί με πρόσφυγες. Η απόφαση της καμπάνιας να επιλέξει το 400 ως τον αριθμό για μετεγκατάσταση ήταν μια σκέψη που θεωρείται «λογική» και «εφικτή».

Παιδιά πρόσφυγες Λέσβο
Πηγή : Eurokinissi

Daily Mail «Τα αντισώματα του κορονοϊού εξασθενούν μετά από τρεις μήνες»

Σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η Daily Mail «Το πλάσμα των επιζώντων από τον κορονοϊό μπορεί να είναι άχρηστο για τη θεραπεία ατόμων με COVID-19 εάν δεν δοθεί αρκετά σύντομα» και ο λόγος είναι ότι τα αντισώματα φαίνεται να εξασθενούν μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ερευνητές από τον Καναδά παρακολούθησαν 15 ασθενείς με κορονοϊό που ανάρρωσαν και δώρισαν πλάσμα. Όλοι οι δότες έδειξαν μειώσεις στα αντισώματα μετά από τρεις μήνες και τα επίπεδα για τα μισά ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώθηκαν ξανά 21 ημέρες αργότερα Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο νωρίς δίνουν πλάσμα σε αυτούς που είναι άρρωστοι, τόσο το καλύτερο. Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Ισπανικής γρίπης του 1918, μια κατάσταση που δεν απέχει πολύ από την πανδημία του κορονοϊού. Τον Αύγουστο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη θεραπεία για την άδεια έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να χαιρετίζει την απόφαση ως «πραγματικά ιστορική». «Με βάση τα ευρήματά μας, τα αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού δεν είναι αιώνια».

Μικροβιολογικό εργαστήριο- Τεστ

The Guardian «Η κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη»

Σε αναφορά που κάνει η The Guardian σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη αναφέρει πως «Η τουρκική κυβέρνηση έχει επικριθεί για την υποβολή αναφορών από την ιατρική ένωση της χώρας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κόκα, φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν κατέγραψε περιπτώσεις Covid-19 που δεν ήταν συμπτωματικές.»

«Η Πολωνία αναμένει περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Την Πέμπτη, η χώρα κατέγραψε 1.927 νέα κρούσματα, ενώ ο υπουργός Υγείας της ανέφερε ότι αναμένει πως οι καθημερινές περιπτώσεις θα συνεχίσουν να κορυφώνονται πάνω από 2.000 τις επόμενες ημέρες. Η Σουηδία κατέγραψε 752 νέες περιπτώσεις την Πέμπτη, η υψηλότερη ημερήσια άνοδος από τις 30 Ιουνίου, όταν ο οργανισμός υγείας καταχώρησε πάνω από 800 νέες περιπτώσεις. Η Ιταλία κατέγραψε περισσότερες από 2.548 νέες μολύνσεις Covid-19 την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Απρίλιο Ο πρωθυπουργός τηςΙταλίας δήλωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα μέσα Οκτωβρίου για να προσπαθήσει να αποφύγει την αύξηση των λοιμώξεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιδιώκει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας μέχρι τον Ιανουάριο. Η Γαλλία σημειώνει αύξηση 9% στις καθημερινές λοιμώξεις με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει 13.970 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, από 12.845 νέες περιπτώσεις την Τετάρτη.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...