Brexit: Προειδοποίηση Τζόνσον για έξοδο χωρίς συμφωνία

Σημαίες Βρετανίας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Brexit θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου, την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ως λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός, δηλώνει έτοιμος να βγει από την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία.

«Πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία και έχουμε σαφή δέσμευση να προσπαθήσουμε…Πρώτον, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Και δεύτερον … είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε τη μεταβατική περίοδο με όρους τύπου Αυστραλίας, εάν δεν μπορεί να βρεθεί συμφωνία».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας από το Δουβλίνο, προέτρεψε τη Βρετανία να ανοίξει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σαφήνεια για τη θέση της Βρετανίας. «Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Υπάρχει μόνο μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» στις 15-16 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους… Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια και θα δούμε αν είναι δυνατόν να σημειωθεί πραγματική και συγκεκριμένη πρόοδος», είπε.

Συνοδος κορυφής Ευρωπαϊκό συμβούλιο
Φώτο αρχείου / Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Πηγή: EUROKINISSI

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν είπε από την πλευρά του ότι η διάθεση γύρω από τις συνομιλίες άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας στην εντατική ενασχόληση μεταξύ των δύο πλευρών. «Αλλά η διάθεση είναι ένα πράγμα, χρειάζεται την ουσία για να ακολουθήσει», συμπλήρωσε.

Πηγή αντιθέσεων η αλιεία στην περιοχή

Ανάμεσα στις αντιθέσεις που υπάρχουν για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας, είναι και η αλιεία, η οποία αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα τόσο στην Βρετανία όσο και σε γείτονες χώρες της περιοχής που αλίευαν σε Βρετανικά ύδατα. Γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τον Μάρτη. Αντιθέσεις με την Βρετανία για την αλιεία, υπάρχουν σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Οι Ευρωπαίοι αρχικά ήλπιζαν να διατηρήσουν την πρόσβαση των ψαράδων τους στα βρετανικά ύδατα, τα οποία είναι πλούσια σε ψάρια, μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Βρετανία θέλει να περιορίσει αυτήν την πρόσβαση και προτείνει την αναδιαπραγμάτευση κάθε χρόνο των αλιευτικών δικαιωμάτων στα ύδατά της, αίτημα που η ΕΕ φαίνεται ότι θα απορρίψει.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ Μπαρνιέ, συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τους υπουργούς Αλιείας των ενδιαφερόμενων χωρών για να αξιολογήσει τα «περιθώρια διαπραγμάτευσης». Οι πηγές που ρωτήθηκαν, εξηγούν ότι ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να προϋποθέτει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των κρατών μελών που επιθυμούν να διατηρήσουν μια πρόσβαση στα βαθιά βρετανικά ύδατα, και άλλων που επιθυμούν να αλιεύουν στα παράκτια ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των αγγλονορμανδικών νησιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπαρνιέ, ζήτησε επίσης και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές των κρατών μελών, αυτά [τα κράτη μέλη], να βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ τους με τη Βρετανία. Μάλιστα συσχέτισε αυτόν τον συμβιβασμό, με την ανάγκη οτι η ΕΕ πρέπει σταθεί αποφασιστική και σε άλλες θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την Βρετανία [να κερδίσει], όπως, τις κρατικές ενισχύσεις και τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας.

«Αν θέλουμε μια συμφωνία, πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για την αλιεία. Χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό που θα κοινοποιήσουμε στη Βρετανία στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφερε διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Cnn.gr

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...