CAR: Αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος επιχειρεί «πραξικόπημα»

Όχημα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR)
(Φωτό αρχείου)

Ηγέτες τριών κύριων ένοπλων ομάδων που καταλαμβάνουν μεγάλες περιοχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν συνασπισμό πριν από τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Φράνκο Μπόζεζ για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η κίνηση για σχηματισμό συνασπισμού, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις που ήδη αυξάνονται στην προβληματική χώρα πριν από μια προεδρική και νομοθετική ψηφοφορία στις 27 Δεκεμβρίου, όπου η αντιπολίτευση φοβάται μαζική εκλογική απάτη.

Οι ένοπλες ομάδες αποφασίσαμε «να συνδυάσουν όλα μας τα κινήματα σε μια ενιαία οντότητα, που ονομάζεται Συνασπισμός Πατριωτών για Αλλαγή ή CPC, υπό μια ενοποιημένη εντολή», έγραψαν στη δήλωση.

Το CPC κάλεσε «όλες τις άλλες ένοπλες ομάδες να συμμετάσχουν». Προέτρεψαν επίσης τα μέλη του να «σέβονται σχολαστικά την ακεραιότητα του άμαχου πληθυσμού» και να επιτρέπουν στα οχήματα που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη και στις ανθρωπιστικές ομάδες να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση είπε το Σάββατο ότι ο Μπόζεζ ήταν επί του παρόντος κοντά στην πόλη Μπόσεμπλε, περίπου 150 χιλιόμετρα (90 μίλια) βορειοδυτικά του Μπανγκούι και σκοπεύει να διαδηλώσει στην πρωτεύουσα με τους άντρες του.

“Πρόκειται σαφώς για απόπειρα πραξικοπήματος που καταγγέλλει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής περιόδου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άντζε-Μαξίμ Κααγκούι.

Κατηγόρησε τα στρατεύματα του Μπόζεζ ότι «δολοφόνησαν δειλά τρεις χωροφύλακες», καθώς και στρατιωτικό μηχανικό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπόζεζ, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα μετά από χρόνια εξορίας, απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, καθώς είχε ζητηθεί σε διεθνές ένταλμα σύλληψης που υπέβαλε η CAR για κατηγορίες όπως φόνο, αυθαίρετη σύλληψη και βασανιστήρια.

Το CAR έφτασε σε σύγκρουση το 2013, όταν ο τότε πρόεδρος Μποζέζ ανατράπηκε από το Seleka, έναν συνασπισμό που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Το πραξικόπημα πυροδότησε μια αιματοχυσία μεταξύ των Seleka και των λεγόμενων δυνάμεων αυτοάμυνας «Anti-balaka».

Η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά στην πρώην αποικία της και μετά από μια μεταβατική περίοδο, διεξήχθησαν εκλογές το 2016 και κέρδισε ο πρόεδρος Faustin-Archange Touadera.

Με πληροφορίες από: Aljazeera, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...