Carthago delenda est…

Το «Φράγμα» των Δήμου Μούτση και Κώστα Τριπολίτη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1981.
(…)
Πέντε μέρες αργότερα –γράφει ο Μούτσης «χτυπάει ξαφνικά το κουδούνι του σπιτιού μου στα Ιλίσια»…
«Ποιός είναι;»
«Η Σωτηρία ρε, άνοιξε».
Ανοίγω και μπαίνει μέσα μια Μπέλλου έξαλλη.
«Τι μ’ έβαλες, ρε, να πω αυτό το κωλοτράγουδο; Τραγούδι είναι αυτό; Όλο όχι είναι. Δε λες κουβέντα, δεν πας πουθενά, δεν κάνεις τίποτα.
Τι διάολο δηλαδή, χάθηκε να λέει και κάπου: Παρ’ όλα αυτά, σ’ αγαπάω; Έστειλα εξώδικο στον Πατσιφά, να μην κυκλοφορήσει. Θα γίνω ρεζίλι».
Βρόντησε την πόρτα κι έφυγε.
Όταν όμως βγήκε το δείγμα και τ’ άκουσε, μου τηλεφώνησε κι ήρθε με κάτι λουλουδάκια σπίτι, μ’ αγκάλιασε συγκινημένη και μου ‘πε:
«Φχαριστώ, ρε Δήμο, τελικά είμαι τυχερή».

Τις καμένες πόλεις, τα νεκρά παιδιά θυμάμαι και το αίμα
(Ερηνούλα μου, Ερηνούλα μου)
και η δικιά μου η ζωή, δίχως νόημα δίχως φωνή και μ’ άδειο βλέμμα
Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούν
πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα, οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουν
και “Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε” θα σου πουν
αυτά που λες, «et preterea censeo Carthago delenda est»
Με τρομάζεις σαν των γηπέδων τις φωνές και τις σημαίες
(Αχ Ερηνούλα μου, Ερηνούλα μου)
φοβισμένος σε κοιτάζω διπλωμένες κρατώντας τις κεραίες…
Αλλά εγώ … Θα σου πάρω βιολιά και ένα ντέφι γλυκό να σου παίζουν
|>Πρώτη εκτέλεση: Δήμος Μούτσης<|

«Cēterum cēnseō Carthāginem esse dēlendam» –«Επιπλέον, θεωρώ ότι η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» (πιο γνωστή ως «Carthago delenda est» ή Ceterum censeo), είναι μια φράση που αποδίδεται στον Ρωμαίο πολιτικό «Catone il Censore» (Μάρκος Πόρκιος –ο «λογοκριτής») …μόνιμη επωδός των αγορεύσεών του στη Σύγκλητο (για να θυμηθούμε τα αρχαία μας «δοκεῖ δέ μοι καὶ Καρχηδόνα μὴ εἶναι»…) που χρησιμοποιούσε σε όλες τις ομιλίες του για να προωθήσει τον Τρίτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (149–146 πΧ.), που έληξε με την καταστροφή της πόλης –μάλιστα σκόρπισαν αλάτι στα ερείπια της έτσι ώστε η γη να μην μπορεί να καλλιεργηθεί ξανά και μετατράπηκε στη συνέχεια σε ρωμαϊκή επαρχία με την επωνυμία Αφρική.

40 χρόνια μετά τις «διπλωμένες κεραίες» οι εκλογές στις ΗΠΑ που σχεδόν μονοπωλούν τις ειδήσεις «συνεχίζονται» …λίγοι εκλέκτορες χωρίζουν τον Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο –λένε, ενώ ο Τραμπ ξεκινάει –λένε, «δικαστικό ανταρτοπόλεμο» –από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί (λέμε εμείς !!…) και τα ψεύτικα και παραπλανητικά «lockdown ή αυτοπροστασία» –μαζί με την δαμόκλεια σπάθη της «ατομικής ευθύνης» δίνουν και παίρνουν

Ρίχνοντας μια ματιά στα πρωινά δελτία τύπου το μάτι έπεσε στην είδηση

Η Κολομβία ξεπέρασε τους 32.000 θανάτους από Covid-19

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Κολομβίας ανακοινώνοντας τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία ανέφερε ότι «κατά τις τελευταίες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 8.692 νέα κρούσματα και 166 θάνατοι»
Έτσι το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε τώρα σε 1.108.084 και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 32.013 από τότε που εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής με τον ιό Sars-Cov-2 στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Οι πέντε πιο μολυσμένες περιοχές είναι Antioquia (2.008) και Bogotá (1.818) και οι λιγότερο
Valle (678), César (426) και Santander (412) με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 71.357, ενώ 1.002.202 άτομα «ανάρρωσαν»
MinSaludCol | @MinSaludCol | # ReporteCOVID19 4 Νοεμβρίου:
8.692 νέες περιπτώσεις
166 νεκροί
Δείγματα: 50.994 | CRP: 33.561 | Αντιγόνα: 17.433
Σύνολο: 1.108.084 περιπτώσεις
32.013 νεκροί
71.357 ενεργές περιπτώσεις
[http://bit.ly/ReporteCovid19]
Στον συσσωρευμένο αριθμό λοιμώξεων, οι Bogotá (327.660), η Antioquia (176.354) … κλπ (παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία)
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης, ο επικεφαλής της Υγείας, Fernando Ruiz, επανέλαβε την «ανάγκη να αυξηθεί η αυτο-φροντίδα και να αναφερθούν εγκαίρως ύποπτα περιστατικά για να βοηθήσουν …» κλπ
Πρόσθεσε ότι η Κολομβία βρίσκεται σε κατάσταση «έντονα χαμηλής στάθμης», με τις υγειονομικές αρχές να έχουν αυξήσει τις δοκιμές και έχει διαπιστωθεί μεγάλη μείωση της θετικότητας.
Κοινωνικές συγκεντρώσεις, μεγάλες μαζώξεις και χρήση αλκοόλ (ΣΣ |> sic!!) αποτελούν δραστηριότητες με πολύ υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19.
Στη συνέχεια στάθηκε σε αναλυτικά στατιστικά των μεγάλων πόλεων της χώρας

Τα νούμερα –σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σχετικά με το μέγεθος της χώρας μας φάνηκαν πολύ αυξημένα και έτσι είναι… αλλά υπάρχουν και χειρότερα

Στην κορυφή η μητρόπολη του καπιταλισμού οι ΗΠΑ με 9.801.355 περιστατικά, 239.829 θανάτους, 3.269.507 ενεργά περιστατικά και 18.045 σε σοβαρή κατάσταση / ΜΕΘ, κι από κοντά Βραζιλία του φασίστα Jair Messias Bolsonaro (ναι !! λέγεται Μεσσίας! –όνομα και πράμα), Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία, Αργεντινή και στην 8η θέση η Κολομβία (ΣΣ |> για την Ινδία, που φαίνεται ψηλά με 124.354 θανάτους και 527.923 ενεργά περιστατικά, να πάρουμε υπόψη πως ο πληθυσμός της είναι δις… [1.384.678.624] ~8,9ο/οο –σχεδόν 1/10 σε σχέση με τις ΗΠΑ)
Τα στατιστικά, διαβάζονται σωστά αν πάμε με βάση τη στήλη Θάνατοι / 1Μ ΠληθυσμούΗΠΑ 723 |> Ισπανία 815 |> Βραζιλία 756 |> Αργεντινή 717 |> Κολομβία 627 |> Γαλλία 592 |> Ρωσία 200 …και Ινδία (μόνο) 90.

Lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης

Όλες οι αστικές κυβερνήσειςμαζί και η δική μας όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε –και πορεύεται σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης.
Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος, επικίνδυνος (και υποβολιμαίος, θα λέγαμε από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις –που θησαυρίζουν και τις φαρμακοβιομηχανίες που τρίβουν τα χέρια τους…) αφού πουθενά δε βάζει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων και τα διλήμματα «lockdown ή αυτοπροστασία» ψεύτικα και παραπλανητικά.
Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, με μαζικά τεστ και κρατικό έλεγχο ευαίσθητων χώρων (οίκοι ευγηρίας πχ), αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς, λήψη των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αξιοπρεπές εισόδημα εργαζόμενων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών κλπ.-απόλυτα αναγκαία κι αυτονόητα, πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών των υγειονομικών.
Μόνο αυτοί μπορούνμάχιμα, να επιβάλλουν την εφαρμογή τους.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν τα πάντα –και την υγεία του λαού, στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Τις καμένες πόλεις, τα νεκρά παιδιά να θυμάσαι και το αίμα…
τη δικιά σου τη ζωή, δίχως νόημα δίχως φωνή και μ’ άδειο βλέμμα
Πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα και οι μισθοφόροι που σε κυβερνούν
πέφτει σύρμα, πέφτει σύρμα, οι ίδιοι αύριο θα σε δικάζουν
και «Χαίρε, Καίσαρα μελλοθάνατε» θα σου πουν
«et preterea censeo Carthago delenda est»
Μην τρομάζεις με των γηπέδων τις φωνές και τις σημαίες
φοβισμένος διπλωμένες κρατώντας τις κεραίες…
Με βιολιά και ένα ντέφι γλυκό να σου παίζουν


Η ζωή θα πάει την ανηφόρα με «κόκκινες πινελιές»,
με–ή χωρίς, σημαίες και ταμπούρλα!
(γιατί)
«Τα πάντα ρεί και μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν»
(Ηράκλειτος ο Εφέσιος 6ος π.Χ. αυτοδίδακτος μελετητής του φυσικού κόσμου).

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...