Χ. Ακάρ: Νέες επιθετικές δηλώσεις με… Καστελόριζο και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Ο Τούρκος υποργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με στολή της Πολεμικής Αεροπορίας
Ο Τούρκος υποργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με στολή της Πολεμικής Αεροπορίας

Επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας επιστράτευσε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, εστιάζοντας στις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης για μειωμένη επήρεια του Καστελόριζου και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Η πολιτική της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Το λέμε διεθνές δίκαιο, αυτοάμυνα, δικαιώματα των δικών μας Κυπρίων αδελφών», είπε,  υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κατηγορεί ψευδώς την Τουρκία για επεκτατικότητα και ρεβιζιονιστικές πολιτικές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

«Θέλουν μία περιοχή θαλάσσια δικαιοδοσίας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξοπλίζουν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών. Οι δραστηριότητές μας είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το πράξουμε», πρόσθεσε, ενώ απείλησε ότι η Άγκυρα θα επιστρέψει πίσω τους «λάθος υπολογισμούς» που κάνει η Ελλάδα. 

Ο Χ. Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την διάρκεια πτήσης με αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Warning Control) το οποίο έχει τη δυνατότητα να ασκεί εναέριο έλεγχο και συντονισμό.

Αφού περιέγραψε το συγκεκριμένο αεροσκάφος ως το «μάτι της Τουρκίας στον ουρανό», σημείωσε πως οι τεχνολογικές του δυνατότητας ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ. «Μοιραζόμαστε πληροφορίες με τα κέντρα επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και συμβάλλουμε σημαντικά πετώντας πέρα ​​από τα σύνορά μας, είτε για λόγους άσκησης είτε για επιχειρησιακούς λόγους, στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, όταν είναι απαραίτητο», ανέφερε. 

Δείτε ακόμα...