Χ. Κατσώτης: Ο κορονοϊός τρέφει τον “κερδοϊό”

Χρήστος Κατσώτης Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ
Χρήστος Κατσώτης Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ / Πηγή: Eurokinissi

               Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ και λοιπές διατάξεις, δεν ήταν η λήψη των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τις αναγκαίες προσλήψεις, την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας, των ΣΔΙΤ, οι ανατροπές των όρων αμοιβής και εργασίας.

          Αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,  προβλέπει την παράταση της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία.  Μια ρύθμιση, που δε λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ενώ αποτελεί ένα ακόμη μέτρο, που εντάσσεται στην πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της υγείας.

          Τα τραγελαφικά παραδείγματα με τα μηχανήματα μοριακού ελέγχου, που πηγαινοέρχονται από τη Σύρο στην Αττική, από την Ξανθή στη Θεσσαλονίκη  και αλλού, νομοθετείται  και για ειδικό εξοπλισμό Μ.Ε.Θ και Μ.Α.Φ. 

          Ο κορονοϊός τρέφει τον “κερδοϊό”. Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση ανατρέπουν  ότι  έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επεκτείνει  το αντεργατικό πρόγραμμα “Συνεργασία”, που γενικεύει την ευελιξία, μειώνει  πάνω από  20% του μισθού.  Επεκτείνει επίσης το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

          Ενώ συνεχίζει την απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, ακόμη και από το αυτονόητο την καταβολή των μισθών, με το νομοσχέδιο ανατρέπει το 8ωρο, τον υπολογισμό των δώρων. Ο εργαζόμενος στη διάρκεια της καραντίνας, αν δεν εφαρμόζεται τηλεργασία, θα υποχρεώνεται να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ώρες, με απλήρωτη υπερεργασία μίας ώρας ανά ημέρα, πέρα από του συμβατικού ωραρίου.  Αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει ειδική άδεια με πλήρη κάλυψη μισθού και εισφορών, όταν υποχρεώνονται σε καραντίνα για να προστατευτεί η δημόσια υγεία,  έρχεται και  τιμωρεί τους εργαζόμενους με απλήρωτες υπερωρίες.

          Με νέα αντεργατική ρύθμιση αλλάζει τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, αφού προβλέπεται να υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του κανονικού μισθού.

          Κάνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απελευθέρωσης των υπερωριών,  χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης, την ώρα που η ανεργία κάνει θραύση, την ώρα που μαζικά επιβάλλονται αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών. Η κυβέρνηση αντί να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβάλουν υπερωριακή απασχόληση, τους λύνει τα χέρια ακόμα περισσότερο.

          Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μετατίθεται χρονικά μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2021, παρατείνοντας το πάγωμα στα επίπεδα του 2019.  Η απαίτηση για  επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ θεωρείται μαξιμαλιστικό από την κυβέρνηση της ΝΔ,  όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ  με τον ν. Αχτσιόγλου. Σημειώνουμε ότι ο κατώτατος μισθός ήταν 751 €  πριν 11 χρόνια, το 2009.

          Δίνεται το σήμα στους εφοπλιστές να αναστείλουν από τώρα την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση των πλοίων, να λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο τα δρομολόγια και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση σε βάρος των ναυτεργατών με εξαντλητικά ωράρια, αφού κατατάσσει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με αναστολή σύμβασης των ναυτεργατών και επίδομα 534€.   Εργαζόμενοι και νησιώτες θα υποστούν τις συνέπειες .

          Βαφτίζει νέες προσλήψεις την εργασία των ίδιων καθαριστριών- καθαριστών που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονται καθημερινά στα σχολεία. Με μαθητές  πάνω από 20 σε κάθε τάξη,  με μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν φτάσει ακόμη, με έλλειψη των αναγκαίων καθαριστριών και καθαριστών η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς.

          Το νομοσχέδιο φέρνει προς κύρωση την απαράδεκτη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που δεν πατά σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών, εκπαιδευτικών και έχει την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών και γονιών.

          Υλοποιεί την απαράδεκτη απόφασή της να μην αποδώσει ούτε τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, που προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τα 4 δις αναδρομικά κύριων, επικουρικών συντάξεων  και δώρων που προβλέπει η απόφαση, η κυβέρνηση  καταβάλλει μόνο αναδρομικά κύριων συντάξεων, 900εκ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 500εκ για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.  Η κυβέρνηση εμπαίζει τα εκατομμύρια των συνταξιούχων.

          Αντί να θεσπίσει την  επιδότηση των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, μειώνει  σε  50 ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό , αφήνοντας χωρίς καμία προστασία χιλιάδες εργαζόμενους.

          Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υγειονομικές βόμβες. Οι επιβάτες μετακινούνται με μεγάλες καθυστερήσεις και ο ένας επάνω στον άλλο. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα στην πύκνωση των δρομολογίων, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, να προχωρήσει στις απαιτούμενες  προσλήψεις προσωπικού, να ανανεώσει άμεσα το στόλο των οχημάτων και να προμηθευτεί τα αναγκαία ανταλλακτικά για τις επισκευές οχημάτων, έρχεται και προωθεί την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις αστικές συγκοινωνίες και την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών, μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

          Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, χρειάζεται να σπάσουν το φόβο και να σταθούν απέναντι σε αυτή τη πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις,  ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και  να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες.

          Το ΚΚΕ σε αυτή τη κατεύθυνση δίνει όλες του τις δυνάμεις.

Χρήστος Κατσώτης
μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από  την εφημερίδα  “ΤΟ ΠΑΡΟΝ”

Δείτε ακόμα...