Χάικο Μάας: Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει «τις προκλήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας / Πηγή: Eurokinissi

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Φυσικά τόσο ο Γερμανός ΥΠΕΞ και η χώρα του όσο και η ΕΕ, έχουν θέση για διάλογο επίλυσης των “διαφορών”, για συνεκμετάλλευση. Τα κάθε φορά ευχολόγια περί “μη μονομερών ενεργειών, ή προκλήσεων”, εντάσσονται στο να αφήνεται η Τουρκία στη στρατηγική πίεσης προς την Ελλάδα που θα οδηγήσει σε “διάλογο” και την διατήρησή της στην Ευρωατλαντική συμμαχία. Παράλληλα όμως, είναι και υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνη στην περιοχή αλλά και άλλες αστικές τάξεις -μονοπώλια που διεκδικούν αγορές στις ‘αμφισβητούμενες’ περιοχές. Γιατί ο επιδιωκόμενος στόχος είναι, ο διάλογος και η συνεκμετάλλευση να γίνουν υπό την ‘ομπρέλα’ των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και της Γαλλίας που βγαίνει δυναμικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...