Χαιρετισμοί των ξένων αντιπροσώπων στη μεγάλη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Βόλο

Χαιρετισμούς, στη μεγάλη συγκέντρωση της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στην παραλία του Βόλου, απηύθυναν Άστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α’ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού και Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Ξεχωριστή και η παρουσία των αντιπροσώπων των 8 ΚΝ (από Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία) που συμμετείχαν στη φετινή 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, δίνοντας ισχυρό διεθνιστικό στίγμα.

Με δυναμισμό και παλμό ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες νέους και νέες στην Ελλάδα στέλνοντας από κοινού αντιιμπεριαλιστικό αλλά και διεθνιστικό  μήνυμα. Ένα μήνυμα ενάντια στις επιλογές των αστικών τάξεων που από τη μια σέρνουν τους λαούς σε πολεμικά σφαγεία και από την άλλη  τσακίζουν με τις πολιτικές τους τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Χαιρετισμός του Άστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

Χαιρετισμός του Άστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας, στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. 

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Ευχαριστούμε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που μας δίνουν αυτήν την ευκαιρία να απευθύνουμε έναν αδελφικό και επαναστατικό χαιρετισμό σε όλους τους νέους που συμμετέχετε στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, καθώς και τα άλλα κόμματα και Οργανώσεις Νεολαίας που συμμετέχουν.

Σε αυτούς τους καιρούς, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της πολεμικής κλιμάκωσης που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις, αυτή η επιτυχημένη και μαζική κατασκήνωση είναι μια απόδειξη πως υπάρχει ελπίδα, πως η αλληλεγγύη, η αντιιμπεριαλιστική πάλη και ο διεθνισμός είναι πολύ ζωντανοί.

Θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω τη σημαντική και μαχητική συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη μεγάλη διαδήλωση που διέσχισε τους δρόμους της Μαδρίτης στις 26 Ιούνη. Διαδηλώσαμε μαζί λόγω της διεξαγωγής στη χώρα μου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που κατέληξε σε νέα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η κοινή συμμετοχή των κομμάτων μας σε αυτήν τη διαδήλωση είχε μεγάλη σημασία γιατί συνέβαλε να γίνει αντιληπτό πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων και των Ισπανών κομμουνιστών και πόσο ισχυρά είναι τα επιχειρήματά μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και το κάναμε αυτό ακριβώς σε μια στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες και των δύο χωρών επιδιώκουν η εργατική τάξη να διαλέξει στρατόπεδο σε αυτή την αντιπαράθεση ληστών που είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Σε αυτές τις συνθήκες, το καθήκον των κομμουνιστών είναι πολύ καθαρό. Χρειάζεται να εξηγήσουμε στην εργατική τάξη και τον λαό την πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε. Χρειάζεται να βοηθήσουμε την τάξη μας και τους λαούς μας ώστε να μην παγιδευτούν κάτω από ξένες σημαίες, να μη γίνουν κρέας στα κανόνια αλλότριων αντιπαραθέσεων. Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να δράσουν και οι κομμουνιστές των άλλων χωρών. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη των κομμουνιστών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως ξέρουμε καλά από την πείρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για εμάς δεν υπάρχει πραγματικά άλλη επιλογή.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η ανώτατη έκφραση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστών. Επομένως, ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας έχει νόημα αν είναι αγώνας που στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι κάποια παρέκκλιση από τον καπιταλισμό, δεν είναι κάποιος “βίαιος” καπιταλισμός. Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός της εποχής μας. Οι συμμαχίες και τα μπλοκ που δημιουργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης δύναμης, δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα ανάλογα με την επιθετικότητά τους ή την κάθε δύναμη που ηγείται σε αυτά. Αυτά τα μπλοκ και οι συμμαχίες είναι από την ίδια τους τη φύση εχθροί της εργατικής τάξης και όλων των λαών του κόσμου, αφού ουσιαστικά στοχεύουν στην επιβολή της αστικής κυριαρχίας, στη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες η αστική τάξη εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη.

Το ΝΑΤΟ, όπως και όλες οι άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ανά τον κόσμο, δεν μπορούν να πειστούν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που κάνουν. Γι’ αυτό όσοι διαδίδουν συνθήματα όπως “Διαλύστε το ΝΑΤΟ”, όπως και όσοι λένε ότι πρέπει να “μετασχηματίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τους λέμε να σταματήσουν να εξαπατούν την τάξη μας και τους λαούς μας, να σταματήσουν να προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν. Ο μόνος πραγματικός τρόπος αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ είναι η μονομερής αποδέσμευση των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας δεν είναι άλλο από τη μονομερή ρήξη των χωρών μας με το ΝΑΤΟ, μια έξοδος που πρέπει να συνοδεύεται από την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας σε κάθε χώρα, γιατί αλλιώς απλώς θα αντικαταστήσουμε κάποιους κλέφτες με άλλους.

Σύντροφοι και φίλοι,

Καμία εμπλοκή της Ισπανίας και της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις στις χώρες μας!

Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρας για τους ιμπεριαλιστές!

Ευχαριστώ πολύ».

Χαιρετισμός του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού

Χαιρετισμός του Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α’ Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. 

Αναλυτικά:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε πολύ θερμά και συντροφικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο εκφράζουμε τους χαιρετισμούς μας, τη χαρά και τη συγκίνησή μας στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και στις κομμουνιστικές νεολαίες άλλων χωρών που συνοδεύουν την ΚΝΕ εδώ στον Βόλο, σε αυτήν τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση.

Οι κομμουνιστικές νεολαίες είναι το φυτώριο των νέων στελεχών των κομμουνιστικών κομμάτων, η απτή έκφραση ότι το μέλλον του αγώνα είναι εξασφαλισμένο, αλλά και μία μαχητική οργάνωση νέων που παρεμβαίνει στον πολιτικό αγώνα, βοηθώντας τα ΚΚ να εκπληρώσουν το καθήκον τους να οργανώσουν, να διαφωτίσουν και να φέρουν στον αγώνα για τον νέο κόσμο τις μάζες της νεολαίας της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, τους ανέργους, τους φοιτητές.

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο επίπεδο της νεολαίας διεξάγεται μια από τις πιο σκληρές μάχες με τον ταξικό εχθρό, που προσπαθεί να την ελέγξει με παλιούς και νέους μηχανισμούς ενσωμάτωσης και αποξένωσης, όπως τα ναρκωτικά ή τα κοινωνικά δίκτυα. Προσπαθεί να την αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα, να εξημερώσει τις εξεγερτικές της διαθέσεις, την ανυπακοή της, το ενδιαφέρον της νεολαίας να συμβάλει στην αλλαγή των πραγμάτων.

Νέοι και παλιοί μηχανισμοί προωθούν τον ατομικισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης και ένα πλήθος αντιδραστικών ιδεών και προσπαθούν να θέσουν τα λεγόμενα ατομικά δικαιώματα πάνω από τα ταξικά συμφέροντα της πλειοψηφίας, δηλαδή να αποπροσανατολίσουν, να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Επομένως, οι κομμουνιστικές νεολαίες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στον σύγχρονο στόχο της ολοκλήρωσης του δρόμου που άνοιξε η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Τη μετάβαση από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Είμαστε σίγουροι ότι η ΚΝΕ κάνει το καθήκον της και με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζουμε την πρόσφατη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές.

Σύντροφοι,

Ο αγώνας μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό σημαίνει αποφασιστική καταδίκη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούν αδίστακτα πολιτικές επίθεσης κατά των λαών, βομβαρδισμούς, στρατιωτικές επεμβάσεις. Σημαίνει να αγωνιστούμε ενάντια στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμφωνίες, όπως η ΕΕ και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού, να σταθούμε αλληλέγγυοι στον λαό της Κούβας, της Παλαιστίνης και σε όλους τους λαούς που αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία εξαπέλυσε έναν πόλεμο που έχει αναμφισβήτητα τα χαρακτηριστικά ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και εδώ υπάρχει ένα θεμελιώδες καθήκον: Να μην υψώσουμε ξένη σημαία. Το λέμε αυτό επειδή υπάρχει ένας ορισμένος αντιιμπεριαλισμός που θεωρεί μόνο τις ΗΠΑ ως εχθρό και εξωραΐζει οποιονδήποτε αντιτίθεται σε αυτές, φτάνοντας στο σημείο να υψώνει τις σημαίες ενός από τα τμήματα του ιμπεριαλισμού που χρησιμοποιεί τον μανδύα της πολυπολικότητας. Είναι πρακτικά η ίδια λογική της επιλογής μεταξύ του λεγόμενου άγριου καπιταλισμού και του υποτιθέμενου “δημοκρατικού” καπιταλισμού, της παγίδευσης σε ψεύτικα διλήμματα.

Σήμερα τα θύματα αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι εργάτες και οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις πλήττουν τους εργάτες και τους λαούς όλου του κόσμου με την τεράστια άνοδο των τιμών των τροφίμων και των πιο αναγκαίων αγαθών. Ενώ αύριο ο πόλεμος θα οδηγήσει τη νεολαία, την εργατική τάξη και τους λαούς στο σφαγείο.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση των εργαζομένων και τη χειραφέτηση των γυναικών, για την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Αυτή η πολύτιμη πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, δηλαδή ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, ενάντια στον καπιταλισμό των μονοπωλίων ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, συμβάλλει στη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, ώστε οι αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και όλων των λαών να έχουν σαφή κατεύθυνση ώστε οι θυσίες τους να μην εγκλωβίζονται, να μην πνίγονται στην άγρια διαμάχη ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, αλλά να κατευθύνονται για να μπει τέλος στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, την εκμετάλλευση.

Η αισιοδοξία μας μεγαλώνει, ο αγώνας των εργαζομένων της Ελλάδας, του Μεξικού και όλων των χωρών όλων των ηπείρων, έχοντας σταθερό μαρξιστικό – λενινιστικό προσανατολισμό και με κομμουνιστικά κόμματα που έχουν ως αδιαπραγμάτευτη πυξίδα τους τη σοσιαλιστική επανάσταση και την εξουσία της εργατικής τάξης, θα νικήσει.

Ζήτω ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός.

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Χαιρετισμός του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, απηύθυνε χαιρετισμό στη μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Μέλη της ΚΝΕ, σύντροφοι των αδελφών κομμάτων, αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμμα Τουρκίας, με μεγάλο ενθουσιασμό σας απευθύνω έναν συντροφικό χαιρετισμό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συναντιόμαστε ξανά, έναν χρόνο αφού ανταμώσαμε στη Μυτιλήνη, φέτος στο λιμάνι του Βόλου.

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή των εξελίξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα όπου μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών, ενώ ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου είναι πολύ άμεσος. Παρά τις μάταιες προσπάθειες και των δύο πλευρών να δικαιολογήσουν τις άθλιες πράξεις τους, αυτός ο πόλεμος είναι ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος και έχει ήδη αφήσει τη μαύρη κηλίδα του στην ιστορία. Το ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής του ευρωατλαντικού συμφώνου και να κυριαρχήσουν στο ιμπεριαλιστικό σύστημα με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών προκλήσεων, είναι υπεύθυνοι για αυτή την αιματοχυσία. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η καπιταλιστική Ρωσία, που προσπαθεί να επεκτείνει τη δική της περιφερειακή κυριαρχία και να έχει το δικό της λόγο στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, φέρει επίσης ευθύνη για αυτή τη μαύρη κηλίδα.

Είμαστε εδώ για να σταθούμε ενάντια σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη λογική εξήγηση από το να διαιρούν τους εργαζόμενους για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι καπιταλιστές. Είμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ! Είμαστε ενάντια στις βάσεις, τα πυρομαχικά και τα αιματηρά σχέδιά τους. Είμαστε ενάντια στο να γίνουν οι νέοι μας πιόνια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα το μνημόνιο που ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του ΝΑΤΟ και ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Βέβαια η επιλογή της ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ ήταν δεδομένη, δεν ήταν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και αυτό που υποτίθεται ότι ήταν στο τραπέζι, ήταν η λεγόμενη ασφάλεια της Τουρκίας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτή την ατζέντα για να ανανεώσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Απορρίπτουμε αυτές τις αιματοβαμμένες διαπραγματεύσεις. Το ΚΚ Τουρκίας είναι αποφασισμένο να σταθεί απέναντι τόσο στη φιλοΝΑΤΟική αστική αντιπολίτευση όσο και στη φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση.

Το ΚΚ Τουρκίας αντιτίθεται επίσης στο γεγονός ότι οι άρχουσες τάξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία επενδύουν ταχύτατα σε εξοπλισμούς, στρέφοντας τον έναν λαό ενάντια στον άλλο, προωθώντας τα δικά τους ταξικά συμφέροντα ως “εθνικά συμφέροντα” και ταυτόχρονα συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους.

Αγαπητοί σύντροφοι νεολαίοι,

Ξέρω ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάποιοι νέοι στην Ελλάδα σκέφτονται να μεταναστεύσουν από τη χώρα. Για τους περισσότερους από αυτούς, η συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα δεν έχει νόημα, λόγω του ευρέως ατομικιστικού αισθήματος που διαδίδεται από την αστική ιδεολογία. Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και για την Τουρκία. Οι νέοι ηλικίας 20 ή 30 ετών υποφέρουν από απόγνωση και κατάθλιψη. Περνούν τις πιο δραστήριες μέρες τους χωρίς δουλειά, χωρίς σκοπό και δυστυχώς χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή όπου οι κομμουνιστές πρέπει να παρέμβουν. Δεν είναι εξαιτίας της έλλειψης πόρων ή ανθρώπινου δυναμικού που υποφέρουμε, είναι εξαιτίας μια χούφτας πλούσιων ανθρώπων, της αστικής τάξης, που με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη βία και άλλα εργαλεία εκμεταλλεύονται την εργασία μας και δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά που μπορούμε. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε απελπισμένοι για το μέλλον, αν αυτό το μέλλον κυβερνάται από τους εργαζόμενους που παράγουν τα πάντα! Αν μπορέσουμε να το πούμε αυτό στους φίλους μας, στους συμμαθητές μας, στους γείτονές μας, θα πλησιάσουμε ένα βήμα παραπέρα προς τους στόχους μας.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ότι χθες τα 4 αδελφά κόμματα που βρίσκονται σήμερα εδώ, είχαμε μια παραγωγική συνάντηση και κάναμε σημαντικά βήματα για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας για μια ασυμβίβαστη επαναστατική στρατηγική. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, καθώς και η αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση εδώ θα σας δώσουν περισσότερη ενέργεια και έμπνευση για τα νέα μέτωπα του αγώνα που θα ανοίξουν.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο σας εδώ είναι ένα σημαντικό λιθαράκι στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Ο αγώνας μας αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει και στο μέλλον θα απολαμβάνουμε ευημερούσες, ελπιδοφόρες μέρες σε μια ισότιμη κοινωνία. Αυτό το λαμπρό μέλλον θα είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός!

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, υγεία και ακόμη μεγαλύτερη τόλμη, σύντροφοι…

Ζήτω η αδελφοσύνη μεταξύ των εργαζόμενων λαών μας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας!

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας!

Ζήτω το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ!».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...