Χαιρετισμός του αντισυνταγματάρχη ε.α, βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάση στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΣ

Χαιρετισμός του Ν. Παπαναστάση στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΣ
Χαιρετισμός του Ν. Παπαναστάση στο 2ο Συνέδριο της ΠΟΕΣ

Ξεκίνησε σήμερα, το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο των αντιπροσώπων της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, στην Καβάλα.

Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας παρευρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη ε.α και βουλευτή, Νίκο Παπαναστάση. Συμμετέχει, επίσης, ο πρώην βουλευτής του Κόμματος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Σάκης Βαρδαλής.

Η Ομοσπονδία βράβευσε το βουλευτή του Κόμματος, για την ανάδειξη των προβλημάτων των στρατιωτικών μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με την ολοκλήρωση του ανοίγματος του Συνεδρίου, ο Νίκος Παπαναστάσης είχε σύντομη συνάντηση με το σύνολο των ΔΣ των πρωτοβάθμιων Ενώσεων της ΠΟΕΣ, όπου ευχήθηκε εκ νέου καλές εργασίες στο Συνέδριο ενώ οι στρατιωτικοί τον ευχαρίστησαν επανειλημμένως για την παρουσία του Κόμματος στο Συνέδριο.


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ, προς το Σώμα του Συνεδρίου ο Ν. Παπαναστάσης, ανάφερε τα εξής:

«Eκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε στο συνέδριό σας.

Συναντιόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η δραματική αύξηση του κόστους ζωής, ο πληθωρισμός είναι ήδη στο 11,3 %, η πανάκριβη ενέργεια, ακουμπάει πλέον τους πάντες, ο πόλεμος και οι συνέπειές του, είναι στοιχεία σίγουρα δεν σας αφήνουν αδιάφορους.  

Συζητάμε σχεδόν καθημερινά μαζί σας τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων.  Σε σημαντικό βαθμό παραμένουν άλυτα και πραγματικά κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε στην επίλυσή τους, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και των Ενώσεών σας.

Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης, προέρχεστε από οικογένειες που ήδη έχετε βιώσει τις δυσκολίες της ζωής.

Όπως γνωρίζουμε κι αυτό μέσα απ’ τις από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Κόμματός μας με τα στελέχη και τις Ενώσεις σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τόσο εσείς στο εργασιακό σας περιβάλλον, όσο και οι οικογένειές σας, στις οποίες αναμφίβολα έχουν άμεσο αντίκτυπο και τα δικά σας προβλήματα.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα προβλήματα δεν διαφέρουν καθόλου απ’ αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ.

Και είναι πραγματική πρόκληση, να σας λένε οι κυβερνώντες, χωρίς ίχνος ντροπής: «Όταν καταταχθήκατε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζατε ποια είναι η κατάσταση, τώρα γιατί μιλάτε, τι ζητάτε;». Εσείς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη και τι συμβαίνει. Ποιος έχει την ευθύνη.

Είναι, επίσης γνωστό ότι χωρίς διεκδίκηση και αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται. Τίποτα δεν χαρίζεται.

Εμείς, ως Κόμμα, στηρίζουμε τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι μια σημαντική κατάκτηση που δεν σας τη χάρισε κανείς, έγινε με σκληρούς αγώνες, ακόμα και με διώξεις των ίδιων των πρωτοπόρων συνδικαλιστών στρατιωτικών.

Η πορεία μέχρι σήμερα δείχνει ότι με ιδιαίτερη ευθύνη και αποδοτικότητα μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά η συλλογική εκπροσώπηση και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα αυτού του χώρου.

Ήδη, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, αλλά και τα εμπόδια που καλείστε να ξεπεράσετε, υπάρχει συσσωρευμένη σημαντική εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με τον συνδικαλισμό σ’ αυτό το χώρο, ούτε η πειθαρχία καταλύθηκε ούτε φυσικά η στρατιωτική ιεραρχία παραμερίστηκε.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πανσπερμία προέλευσης των στελεχών και η ευκαιριακή, χωρίς σχέδιο, ικανοποίηση βαθμολογικών αιτημάτων μεμονωμένων κατηγοριών προσωπικού.

Τα προβλήματά σας τα γνωρίζουμε και σ’ αυτό έχει συμβάλει καταλυτικά η ανάδειξή τους απ’ την Ομοσπονδία σας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή, έχει ήδη καταθέσει εκατοντάδες Ερωτήσεις και φυσικά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Έχουμε αναδείξει και στηρίξει σημαντικά θέματα για τα στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχουμε διεκδικήσει λύσεις στα δικά σας προβλήματα, όπως εσείς οι ίδιοι μάς τα έχετε μεταφέρει. Έτσι όπως εσείς οι ίδιοι τα ζείτε.

Αναφέρω τις κυριότερες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή:

Αποζημιώσεις χρόνου εργασίας, θέματα μεταθέσεων, βαθμολογικά θέματα, παροχής υπηρεσιών υγείας σε σας και τις οικογένειές σας, προστατευόμενα μέλη ΑΜΕΑ και η στάση της υπηρεσίας, συνυπηρετήσεις, ηλικιακά όρια αποστρατείας ΕΠΟΠ, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των καταταγέντων κατά τα έτη 1990 – 1992, τα επιδόματα που λαμβάνετε όλοι οι στρατιωτικοί και ιδίως το επίδομα παραμεθορίου και των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που δεν παίρνετε όλοι, κλπ.

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει λύση σε αρκετά απ’ αυτά τα προβλήματα. Τις περισσότερες όμως φορές να μεταθέτει τις ευθύνες για την επίλυση των προβλημάτων σε άλλο υπουργείο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα των στρατιωτικών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Στις μέρες μας ζούμε έναν ακόμα πόλεμο μαζί με όλα τα άλλα, όπως επίσης και το μεγάλο κύμα ακρίβειας που ο πόλεμος θέριεψε.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας. Σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και η Ελλάδα με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Θέση του ΚΚΕ είναι ότι σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να πάρουν οι λαοί την υπόθεση στα χέρια τους, να ζούμε ειρηνικά και χωρίς φτώχεια και πολέμους. Γι αυτό τονίζουμε ότι δεν πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα σε αποστολές του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα. Το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις είναι σε βάρος του λαού. Μας μετατρέπουν σε στόχο.

Όσο αφορά το θέμα της έτερης Ομοσπονδίας της ΠΟΜΕΝΣ. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν απ’ τη δράση, της παρά τω υπουργώ Εθνικής Άμυνας, τουλάχιστον χωροταξικά, ηγεσία της.

Διαχωρίζουμε απόλυτα τα μέλη των Ενώσεών της απ’ τις πρακτικές της ηγεσίας της, αναγνωρίζοντας ότι και αυτοί ζουν στον ίδιο «κόσμο» με εσάς και αντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα.

Τα θέματα του συνδικαλισμού στις ΕΔ, θα τα λύσουν τα ίδια τα στελέχη κι όχι η παρέμβαση άλλων εξωστρατιωτικών κέντρων. 

Κλείνοντας, καταδικάζουμε την προσπάθεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας να ενοχοποιήσει συλλήβδην τα στελέχη των ΕΔ με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κι αμφισβήτηση της εντιμότητάς τους, προκειμένου να καλύψει τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες στην αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας, να να έχετε υγεία και κυρίως αντοχές.

Σας ευχαριστώ.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...