Χαιρετισμός του Ν. Παπαναστάση στην Ημερίδα της Ένωσης Αξκων Πυροσβεστικού Σώματος

Ημερίδα Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Ημερίδα με θέμα ” Κλιματική Κρίση: Οι νέες προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εμπλεκόμενους φορείς” διοργάνωσε, σήμερα η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στο ξενοδοχείο President Hotel.

Στην ημερίδα εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αφού ευχαρίστησε την Ένωση για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στις αιτίες που έχουν οδηγήσει σήμερα στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.

Σημείωσε ότι η περσινή αντιπυρική περίοδος έκλεισε με 1,5 εκατομμύρια στρέμματα καμένων εκτάσεων, ενώ και φέτος παραμένουν τα μεγάλα κενά, φτάνοντας σχεδόν τις 4.000 οργανικές θέσεις. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις δύσκολες συνθήκες που δίνουν οι Πυροσβέστες τη μάχη χωρίς την απαραίτητη στήριξη από το κράτος.


Διαβάστε ολόκληρο χαιρετισμό του Ν. Παπαναστάση:

“Κυρίες και Κύριοι

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στην ημερίδα σας. Είναι γνωστή η ευαισθησία του Κόμματός μας σχετικά με θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και όσων συμμετέχουν με κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή, όπως είναι το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για την προστασία του περιβάλλοντος σήμερα κυριαρχούν έννοιες όπως «πράσινη ανάπτυξη», «πράσινη μετάβαση». Εκφράζεται ως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων (του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ).

Πρώτιστα όμως κι αυτό είναι αποκαλυπτικό, είναι απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Όλων αυτών που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας, με πρόσχημα φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τους νέους.

Προβάλλεται μια ευαισθησία, μια δήθεν ευαισθησία για το περιβάλλον. Έρχεται όμως να τη διαψεύσει η ίδια η πραγματικότητα.

Θα επιχειρηματολογήσω τεκμηριώνοντας τις θέσεις μας, με στοιχεία, που κυρίως το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, θα κατανοήσει απόλυτα.

Δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος έκλεισε με ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα καμένων εκτάσεων.

Είναι στην κυριολεξία μια μαύρη εικόνα.

Μια εικόνα που επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά, την γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης αντιμετώπισής της στο πεδίο της καταστολής.

Μεταξύ των άλλων λοιδορήθηκαν και οι πυροσβέστες. Εξευτελίστηκε η προσπάθειά τους συγκρινόμενοι με πυροσβέστες άλλων χωρών. Μα τι να πουν αυτοί οι άνθρωποι;

— 4.000 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων πυροσβεστών. 

–Η μέση ηλικία των τριχοτομημένων πυροσβεστών (μόνιμοι – 5ετείς – εποχικοί) ξεπερνά τα 45 χρόνια.

— Συνεχίζεται η αφαίμαξη του ελληνικού λαού, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με «τρελά» κόστη στην παροχή υπηρεσιών εναέριων μέσων. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις, εφέτος πρόκειται να ενοικιασθούν επιπλέον 12 ή 13 εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι, που το κόστος τους ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακουμπήσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα πενιχρά, δεδομένου ότι 1,5 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη.

— Υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της προβληματικής συνεργασίας Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

— Και εφέτος οι πυροσβέστες, θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπου γης στην ελληνική επικράτεια, λόγω της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών, με το «εύκολο» και απλήρωτο ρεπό.

Εξάντληση, καταπόνηση, κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Κι από πάνω η «δαμόκλειος σπάθη» της δικαστικής δίωξης, παρόλο που οι ευθύνες είναι αλλού και «η τράπουλα είναι σημαδεμένη».

Αυτά αντιπαλεύει ο μάχιμος πυροσβέστης. Το μόνιμο προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Περισσότερες από 4.000 κενές θέσεις. Επιπλέον αποδυνάμωσή του από την διάθεση 1.000 περίπου πυροσβεστών σε πυροσβεστικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και σε πυροσβεστικά κλιμάκια εθνικών οδών.

Αποτέλεσμα: Ακόμη και 30 και 40 ώρες συνεχόμενης εξαντλητικής εργασίας στις δασικές πυρκαγιές.

— Το υπουργείο μιλάει για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Για ποια όμως πρόληψη μπορούμε να μιλάμε τη στιγμή που στον προϋπολογισμό έχει διατεθεί το εξωφρενικό ποσοστό του 0,04% (!) για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;  Σε σύγκριση με τα τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή υπηρεσιών (ενοικίαση) εναέριων μέσων, η διάθεση πόρων για την πρόληψη είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Είδαμε επίσης την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή την ψήφιση του νέου κλιματικού νόμου. Είναι πραγματική αποκάλυψη του «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» απ’ την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» που υποκριτικά επικαλείται το περιβάλλον.

Σίγουρα χάνει, ο λαός, από την πολιτική της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης. Εγκαταλείπεται ο λιγνίτης, μια φτηνή πηγή ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας.

Χάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, από τη σταδιακή υποχρεωτικότητα του φυσικού αερίου. Επιβάλλουν την απαγόρευση νέων καυστήρων πετρελαίου, την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας. Με κοστολόγια που τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Χάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την προώθηση της ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Σε λίγα χρόνια, αναγκαστικά θα κυκλοφορούν μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μόνο που θα είναι πανάκριβα. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο θα γίνει είδος πολυτελείας.

Ο κατάλογος του ποιος κερδίζει και ποιος χάνει είναι πραγματικά ατέλειωτος.

Κατά την άποψή μας, ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν οι προτάσεις του ΚΚΕ. Σίγουρα βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση».

Είναι προτάσεις που θέτουν στο επίκεντρο:

  • την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων,
  • την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα»
  • την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των ειδικών φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
  • την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.
  • την αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας. και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Κυρίως όμως οι προτάσεις μας, φωτίζουν την αλήθεια ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που εντείνει την εμπορευματοποίηση των πάντων, είναι για το περιβάλλον καταστροφική και για τους εργαζόμενους εκμεταλλευτική κι αντίθετη με τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, εύχομαι η ημερίδα σας να είναι παραγωγική και να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις για το καλό του λαού μας, το καλό του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ”

Δείτε ακόμα...