Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Μαδρίτη, Ισπανία
Μαδρίτη, Ισπανία

Ιταλία

Επαναλειτουργούν από χθες οι πρώτες βιομηχανίες στην Ιταλία, με υποχρεωτική τήρηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας, βάσει αυστηρών κριτηρίων. Η υιοθέτησή τους, βεβαιώνεται από τους εργοδότες με υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες αποστέλλονται στις κατά τόπους νομαρχίες.

Είναι υποχρεωτική η τήρηση μέτρων όπως η υποβολή του προσωπικού σε τεστ, η μέτρηση της θερμοκρασίας, η χρήση μάσκας και γαντιών, όπως και η απόσταση δυο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους, κατά την φάση αλλαγής ενδυμάτων, στον χώρο εργασίας και την ώρα του φαγητού.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ξαναρχίσουν να παράγουν, με συμπλήρωση υπεύθυνων δηλώσεων, πάνω από 100.000 βιομηχανίες και εταιρίες, σε όλη την Ιταλία.

Γερμανία

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί πολύ» για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των Γερμανών όσον αφορά την τήρηση των περιορισμών κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες ξεκίνησε στη Γερμανία μια μερική άρση των περιορισμών, καθώς άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα κάτω των 800 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο εξακολουθούν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων και να ισχύει η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου σε δημόσιους χώρους.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η εξέλιξη της κατάστασης έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των υφιστάμενων κανόνων προστασίας», δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης αυτής, καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αναμφίβολα να περιμένουμε τις 8 ή τις 9 Μαΐου για να δούμε αν, εκτός από το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων που προβλέπεται από τις 4 Μαΐου, θα είναι δυνατή η άρση και άλλων περιορισμών.

Η Γερμανία μετρά σήμερα Δευτέρα 141.672 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορονοϊού (+1.175 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες) και 4.404 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Νορβηγία

Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του κορονοϊού μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, άρχισε χθεςνα ανοίγει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γονιών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που τερματίζει πέντε εβδομάδες περιορισμών στις μετακινήσεις των πιο μικρών παιδιών, η κυβέρνηση επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά φαίνεται να μην επηρεάζονται από την covid-19, ενώ το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή στην εργασία των γονέων.

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Γκούρι Μέλμπι είχε διαβεβαιώσει ότι “ το να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο δεν ενέχει κινδύνους”.

Το άνοιγμα των σχολείων αυτών δεν γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα χωριστούν σε μικρές ομάδες ανά τρία και όσα είναι μεταξύ 3 και 6 ετών σε ομάδες ανά έξι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλον ενήλικα πλην του εκπαιδευτικού που έχει αναλάβει την ομάδα τους.

Μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.

Στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 7.068 κρούσματα του κορονοϊού και 154 θάνατοι, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων νοσηλειών

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...