ην κυβέρνηση που σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζει να προσφέρει φθηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, ενισχύοντας παραπέρα το αντεργατικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, κατήγγειλε ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο επίσης δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του λαού, αλλά τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ειδικότερα για τις ανακοινώσεις για των κατώτατο μισθό ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τον εμπαιγμό που δείχνει η κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους με το εξής ερώτημα: «Το ένα ευρώ παραπάνω την ημέρα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τα 50 λεπτά για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι αύξηση; Έτσι τη θεωρείτε; Νομίζετε ότι έτσι θα κάμψετε την οργή του λαού;». Αυτές οι αυξήσεις-κοροϊδία, μετά από 15 χρόνια σκληρών μνημονίων και αλλεπάλληλων μειώσεων στους μισθούς, είναι κοροϊδία και δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες των εργαζομένων, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που ξεκινά τους υπολογισμούς από το 2019 γιατί συνειδητά επιχειρεί να κρύψει τι έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια με τους μισθούς, θυμίζοντας ότι το 2012 η συγκυβέρνηση τότε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ από 750 μεικτά, οδηγώντας σε τεράστια υποτίμηση συνολικά τους εργατικούς μισθούς, πολιτική που συνέχισαν οι επόμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σήμερα.
Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία και ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, η πραγματική μείωση των μισθών έχει φθάσει στο 27%, ενώ ισχύουν ακόμα οι παγωμένες τριετίες, η κατάργηση των διαπραγματεύσεων για υπογραφή των ΣΣΕ, η περικοπή του 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο με το εισόδημα του νεοεισερχόμενου να είναι στα 10.560 ευρώ.
Η υπογραφή των ΣΣΕ, συνέχισε, δεν είναι μόνο οι αυξήσεις των μισθών, αλλά και η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που όμως δεν υπογράφονται από τους εργοδότες γιατί θεωρούνται ως κόστος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε 300 νεκρούς εργάτες τα τελευταία δύο χρόνια και 7 νεκρούς μέσα στο 2025, εργοδοτικά εγκλήματα που οφείλονται στην πολιτική που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την προσαρμογή στην πολεμική οικονομία και όχι στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κατήγγειλε και τις ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και τώρα, ως χρήσιμη αντιπολίτευση, βάζουν και πάλι το χέρι τους για να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, αγνοώντας μάλιστα το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν καταθέσει πάνω από 600 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για την υπογραφή ΣΣΕ και αυξήσεις μισθών.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν ηχηρή απάντηση «ενάντια στην πολιτική που τους στερεί το οξυγόνο», με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Απρίλη και το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσει όλες του τις δυνάμεις.
Το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαντά στην πολιτική που έχει μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων σε απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών», συνέχισε, τονίζοντας πως τα προβλήματα του λαού θα λυθούν με βάση την πρόταση του ΚΚΕ για ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης και την εξουσία της εργατικής τάξης, όπου θα εξαλειφθεί το εμπόδιο του κέρδους και θα υπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.