Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κύρωση σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μολδαβία σχετικά με τις άδειες οδήγησης είναι ενταγμένο, πρώτον, σε μία γεωπολιτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τραβήξει στο άρμα της αυτές τις χώρες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία και τους συμμάχους της, και δεύτερον, στην περαιτέρω εκμετάλλευση της εργατικής τάξης σε Ελλάδα και Μολδαβία, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Όπως είπε, η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, όπως και άλλες αστικές τάξεις και άλλα αστικά κράτη, συνάπτει συμφωνίες στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της στρατηγικής συμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ένταξη αυτών των χωρών στο άρμα τους. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε ότι η γεωπολιτική αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζεται με αξιοποίηση νέων όπλων «με ανείπωτες συνέπειες» για τον ουκρανικό λαό και αυτούς της περιοχής.
Ειδικά για τη Μολδαβία, εξήγησε ότι «η πολιτική σύγκρουση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δεδομένου ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ συνδέουν την περαιτέρω οικονομική βοήθεια και προοπτική ενσωμάτωσης της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την ένταξή της «στην επιμελητεία των στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία και την τελική λύση» του ζητήματος της φιλορωσικής αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί και χώρο στάθμευσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Σε αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προέρχονται από τον ιδρώτα των ευρωπαϊκών λαών επενδύονται στο όνομα της προετοιμασίας για μεγάλη πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία και τους συμμάχους της.
Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις συμφωνίες της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού και για τον λόγο ότι συνδέονται με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, όπως στην περίπτωση της εν λόγω σύμβασης που επιδιώκεται να αυξηθεί η δεξαμενή άντλησης οδηγών για να καλυφθούν οι ανάγκες των οδικών μεταφορών από τις επιχειρήσεις των αντίστοιχων χωρών. Στηλίτευσε, επιπλέον, το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες από τη Μολδαβία στην Ελλάδα είναι κυρίως γυναίκες χωρίς χαρτιά που απασχολούνται ως φροντιστές ηλικιωμένων σε σπίτια: «Αυτό η κυβέρνηση δεν το αγγίζει». Όπως είπε, τη στιγμή που θα μπορούν να οδηγούν νόμιμα, ταυτόχρονα θα θεωρούνται παράνομες!
Ειδική αναφορά έκανε και στο έγκλημα των Τεμπών, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών, οι οποίες βασίζονται στην πολιτική που «θυσιάζει την ασφάλεια για τα κέρδη των ομίλων» και έχουν ακολουθήσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις. Συμπλήρωσε πως μετά τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις για μέτρα ασφαλείας και καμία συγκάλυψη, τα συνδικάτα, αλλά και το ΚΚΕ, συνεχίζουν την προσπάθεια να ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις, με απεργία στις 28 Φλεβάρη, οπότε και συμπληρώνονται 2 χρόνια από το έγκλημα.
Τέλος, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε τις καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για αεροπορικές εταιρείες που, για να αβγατίσουν τα κέρδη τους εκμεταλλεύτηκαν μέχρι και την ανάγκη του λαού να φύγει για να νιώσει ασφαλής, εκτόξευσαν τις τιμές εισιτηρίων χωρίς επιστροφής στα 200 (!) ευρώ: «Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για την ασφάλεια του λαού της περιοχής και είναι γνωστό πως οι φορείς εκεί της περιοχής απαιτούν τώρα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής τους και δεν μπορεί επικοινωνιακά να διαχειρίζεται αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση χωρίς να παίρνει μέτρα», όπως για αντισεισμική θωράκιση και καταφύγια, αλλά και ενάντια στην αισχροκέρδεια.