Χρ. Κατσώτης για το Ν/Σ του Υπ. Εσωτερικών: Θωράκιση του αστικού κράτους έναντι του εχθρού-λαού

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για «το σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ» εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας ως ειδικός αγορητής εκ μέρους του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με τον Π. Πολάκη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία βολική αντιπαράθεση που αποκρύπτει αυτούς που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας, ευθύνονται για τη χαμοζωή του λαού και παρεμβαίνουν σε κόμματα, ΜΜΕ κ.α. για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση, γιατί ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο καθένας από την πλευρά του, επιδιώκει να πείσει τον λαό ότι είναι καλύτερος διαχειριστής του συστήματος, ενώ τελικά συμφωνούν και συμπλέουν στην πολιτική που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και αυξάνει τα αδιέξοδα του λαού σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Υπενθύμισε ότι σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα άλλα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα στήριξαν και τα ψήφισαν γιατί είναι και δική τους επιλογή να υποστηρίζουν ό,τι υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων ενάντια στις ανάγκες των πολλών και έφερε ως παραδείγματα τη μείωση μισθών και συντάξεων, τον κατώτερο μισθό, το Ασφαλιστικό, τη φοροληστεία του λαού που πληρώνει το 94% των εσόδων και την απαλλαγή του κεφαλαίου κ.ά. 

Αποτελεσματικότερο κράτος για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών, συνέχισε, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει το αστικό κράτος για την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, αποτελεί συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων και δεν αλλάζει την ουσία του αστικού κράτους, όπως κι αν βαφτιστεί (επιτελικό, ψηφιακό), που είναι βαθιά ταξικό, εχθρικό απέναντι στον λαό με σταθερή αποστολή να επιβάλλει τους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου και να διατηρεί ακλόνητη την κυριαρχία του.

Οι διακηρύξεις για τη διαβόητη καινοτομία δεν έχουν να δώσουν τίποτα θετικό για τον λαό, από τη στιγμή που αυτή είναι ενταγμένη στην αντιλαϊκή πολιτική ενώ συνεχώς αντιδραστικοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία κράτους και δήμων. 

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 16 που προβλέπει την τοποθέτηση «αρεστών» στην εκάστοτε κυβέρνηση στους αναπτυξιακούς οργανισμούς των ΟΤΑ, στο άρθρο 17 που δεν μονιμοποιεί τους προσωπικούς βοηθούς για τους ανθρώπους με αναπηρίες, στο άρθρο 25 που αφορά εργαζόμενες στους ΟΤΑ από το 2007, που ενώ έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, ακόμα δεν έχουν προσληφθεί και το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική πρόταση προς το υπουργείο. 

Ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 25, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας εργαζομένων των ΟΤΑ, που δεν βγήκε παράνομη και όταν δεν μπορεί, να προσφύγει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. «Πρόκειται για θράσος της κυβέρνησης, η οποία αντί να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων με μόνιμες προσλήψεις και μέτρα ασφάλειας, κάνει ακόμα πιο αυταρχικές τις διατάξεις του νόμου-εκτρώματος του ν. Χατζηδάκη», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το ίδιο προβλέπεται και από το υπ. Παιδείας σε βάρος των πανεπιστημιακών.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σας φτάνει που τα δικαστήρια βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, τώρα θέλετε όλες παράνομες. Κατά τα άλλα το αστικό σας Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην απεργία. Πρόκειται για την ίδια κατοχύρωση με το δικαίωμα στην εργασία, την Υγεία, στη στέγη, που υπάρχουν ως διακηρύξεις για να συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα του Δικαίου».

Κατήγγειλε ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κατασκευή από τους ΟΤΑ έργων για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία του λαού την ώρα που κανονικά προωθούνται οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις, για ένταση της φοροεπιδρομής, συρρίκνωση κοινωνικών δομών, επέκταση ανταποδοτικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της εργατικής τάξης, για Παιδεία, Υγεία, ελεύθερους χώρους αλλά αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών από μόνιμο προσωπικό. 

Εξέφρασε ακόμα την αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 33 που επεκτείνει τα ηλεκτρονικά μητρώα για τα σωματεία, οδηγώντας σε εκτεταμένο φακέλωμα και περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ για το άρθρο 40 αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορά την επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, με τη σύμφωνη ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 41 που προβλέπουν την επιτάχυνση των διαδικασιών από τους δήμους για θέματα που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και στο άρθρο 53 για τα κέντρα ασυνόδευτων παιδιών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτος χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών. Για τα ζώα συντροφιάς, σημείωσε πως με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχει γίνει εντελώς απωθητική η κατοχή ενός κατοικίδιου με το τεράστιο οικονομικό βάρος που έχει θεσμοθετηθεί. 

Επίσης, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος που είναι ενταγμένη στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» των επιχειρηματικών ομίλων με τον λαό να πληρώνει πανάκριβα την «πράσινη ενέργεια». 

Καταλήγοντας κάλεσε τον λαό στις επικείμενες εκλογές να εγκαταλείψει τις δυνάμεις του κεφαλαίου, κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά και να ενισχύσει το ΚΚΕ. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...