Την άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά με τις ελλείψεις προσωπικού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με την αύξηση του ωριαίου ορίου πτήσεων στα αεροδρόμια που απαιτούν οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας, έφερε στη Βουλή ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, έφερε στο προσκήνιο τις καταγγελίες των εργαζομένων με βάση τις οποίες, τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον έλεγχο των πτήσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε «Τέμπη του αέρα»
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ), ενώ οι οργανικές θέσεις είναι συνολικά 700, καλύπτονται λιγότερες από 600, κι ενώ τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κύμα συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού. Στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) υπάρχει ακραία έλλειψη προσωπικού, αφού στελεχώνονται μόνο οι 140 από τις 220 θέσεις που έπρεπε να καλύπτονται, ώστε να είναι ανοιχτοί όλοι οι τομείς ελέγχου περιοχής. Επίσης, είναι πολλά τα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία λειτουργούν με βάρδιες ενός μόνο Ελεγκτή, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει ούτε διάλειμμα, ενώ εργαζόμενοι δουλεύουν επί 7 συνεχείς ημέρες χωρίς ρεπό, σε έναν τομέα που έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων.
Κατήγγειλε ακόμα ότι ενώ υπάρχουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα, η διοίκηση της ΥΠΑ τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε αύξηση των αεροσκαφών που προβλέπεται να αφιχθούν στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέσα σε μια ώρα, αρχικά από 22 σε 28 και στη συνέχεια σε 30, μετά από πίεση των αεροπορικών εταιρειών για να μην χάσουν τα κέρδη τους.
Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ακόμα ότι με τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) καταργήθηκαν οι αεροπορικές αρχές που έλεγχαν τις αερομεταφορές ενώ όπως καταγγέλλει ο σύλλογος των αερολιμενικών, η ΑΠΑ αναθέτει πλέον τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών σε ιδιώτες και προετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση της αεροναυτιλίας, δηλαδή των πύργων ελέγχου.
Ολα αυτά, επισήμανε, εντάσσονται στην πολιτική της ΕΕ που περιγράφεται στο σχέδιο για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό», στην απελευθέρωση της αγοράς των αερομεταφορών.
Ακόμη, τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστό από τους εργαζόμενους ότι στην τερματική της Αθήνας, εξαιτίας του παρωχημένου εξοπλισμού, δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα που να χρησιμοποιείται για την προειδοποίηση εμπλοκών και ο ελεγκτής που εργάζεται δεν λαμβάνει καμία ειδοποίηση από το σύστημα ότι αεροσκάφη βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, επομένως η αποφυγή συμβάντων εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελεγκτή.
Ομολογώντας ότι το λειτουργικό σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών δεν χρησιμοποιείται, παρότι είναι διαθέσιμο από το 1999, ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην απάντησή του, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση και η ΥΠΑ «μεριμνούν» για το θέμα. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν λειτουργεί στην περιοχή της Αθήνας, λόγω προβλημάτων από την εποχή της εγκατάστασής του και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα είτε για να αντικατασταθεί είτε για να λειτουργήσει. Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση, όταν το έμαθε, προχώρησε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, δεν το παράβλεψε και τώρα γίνονται τεχνικοί έλεγχοι προκειμένου να ενταχθεί στο ήδη υπάρχον σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας της πρωτεύουσας.
Κατά τα λοιπά, ανακοίνωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 60 προσλήψεις, αριθμός βέβαια που δεν είναι επαρκής για τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Η ασφάλεια στις πτήσεις συντρίβεται στις μυλόπετρες του κόστους – οφέλους, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Χρήστος Κατσώτης. Για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό των υπηρεσιών, σημείωσε ότι οι εταιρείες που παρέχουν τα συστήματα ασφαλείας, βρίσκονται σε ανταγωνισμό και διαμάχη, που θυμίζει την ανάλογη κατάσταση που επικρατούσε στο σιδηρόδρομο, η οποία οδήγησε στην καθυστέρηση της παράδοσης κρίσιμων έργων στους σιδηροδρόμους, και απαίτησε την άμεση παρέμβαση του κράτους για να επιλυθεί το ζήτημα.