Χρ. Κατσώτης: Κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα στηρίζουν τη θέση των εργοδοτών για διαρκή λιτότητα

Το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό στην Ολομέλεια της Βουλής ανέδειξε τόσο τον αντεργατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα του, όσο και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του καθορισμού με μαθηματικό τύπο του κατώτατου μισθό, ώστε ο τελευταίος είτε να διατηρείται στα κατώτερα επίπεδα, είτε να μειώνεται, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη δευτερολογία του στη σχετική συνεδρίαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Απευθυνόμενος στους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούνται από πάνω από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπέγραψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τον κατώτατο μισθό και την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχουν συνδιαμορφώσει τα τελευταία χρόνια όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ο Χρ. Κατσώτης τους επισήμανε ότι ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα δεν πήραν θέση «γιατί στηρίζουν τη θέση των εργοδοτών για διαρκή λιτότητα».

Παρόμοια στάση, πρόσθεσε, κράτησαν και οι δυνάμεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεδομένου ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως εκφράζονται μέσα από την πρόταση νόμου. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ομολόγησε ότι «ο μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη τις αντοχές της οικονομίας».

Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά «νομοθετεί εκθέσεις για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου» και την ίδια στιγμή η κριτική των άλλων κομμάτων περιορίζεται στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν ενσωματώνει σωστά» την ευρωπαϊκή οδηγία που νομιμοποιεί ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επιδιώκεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω του νομοσχεδίου.  

Πρόσθεσε ότι από το 2028, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από μία «επιστημονική επιτροπή» με κριτήρια που δεν διαφέρουν από τα σημερινά, καθώς αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα.

Τέλος, ο Χρ. Κατσώτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, το οποίο, όμως, ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι «μέσα από ένα ρωμαλέο κίνημα θα το αφήσουν στα χαρτιά», ενώ για την υπουργική τροπολογία, εξήγησε ότι αν ήταν χωριστά από το νομοσχέδιο το ΚΚΕ θα ψήφιζε υπέρ κάποιων διατάξεων, όπως το άρθρο 1 για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της

Ελλάδος). 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...