Τις τέσσερις τροπολογίες που έχει καταθέσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ΚΚΕ με άξονα την ενίσχυση και την ανακούφιση μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αυτοαπασχολουμένων και λαϊκών νοικοκυριών ανέπτυξε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για το εν λόγω σχέδιο νόμου που αφορά την «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς».
Όπως είπε, ειδικότερα, πρόκειται για τροπολογίες που «αποτυπώνουν τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού» και στη συνέχεια τις ανέλυσε, ξεκινώντας από αυτήν για την επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου και της 13ης – 14ης σύνταξης, δηλαδή δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα αδείας. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση επικαλείται τις «δημοσιονομικές αντοχές», προκειμένου να μην επανέλθουν τα δώρα, τη στιγμή που αυτές είναι άπλετες για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ενισχύσεις για πολεμικές δαπάνες, ώστε «να συμμετάσχει η αστική τάξη στο μοίρασμα της λείας από τους πολέμους».
Στη συνέχεια, σχετικά με την τροπολογία για μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών για μεγάλα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αφού «η ζωή πολλών οφειλετών ήρθε τούμπα» τόσο με την καπιταλιστική κρίση, όσο και με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τώρα πρέπει, μέσω όσων προβλέπει η τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος, να διαγραφούν το σύνολο των τόκων, των ποσών που κεφαλαιοποιήθηκαν και ποσοστό του χρέους.
Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση για χρέη σε Δήμους από τις πάνω από 50 επιβαρύνσεις δημοτικού χαρακτήρα, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας τα Δημοτικά Συμβούλια θα έχουν τη δυνατότητα με απόλυτη πλειοψηφία να διαγάφουν κάθε είδους χρεών συνολικά ή εν μέρει για ΑμεΑ, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άπορους κλπ., και αντίστοιχα χρέη σε ΔΕΥΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Η τελευταία τροπολογία, για την οποία και μίλησε, ήταν αυτή για τους 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο που προβλέπει να επανυπολογιστεί η αξία με βάση την αρχική ισοτίμια εκταμίευσης και από το ποσό που θα προκύψει να αφαιρείται ποσό που έχει εξοφληθεί και ό,τι προκύπτει από ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίηση τόκων, ώστε, εν τέλει, αν το σύνολο που έχει καταβληθεί, υπερβαίνει την οφειλή που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό του δανείου, το ποσό να επιστρέφει στον οφειλέτη από τις τράπεζες ή τα funds στα οποία έχουν μεταβιβαστεί.
Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο σχετικά με την ανάθεση της είσπραξης σε εισπρακτικές εταιρείες οφειλών στον ΕΦΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι «θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους βιοπαλαιστές αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες να είναι έρμαια στα νύχια κορακιών, funds και servicers, σε πλειστηριασμούς και σε εξώσεις των λαϊκών νοικοκυριών», τη στιγμή που μεγάλοι οφειλέτες θα απαλλάσσονται. Κάλεσε, ακόμα, την κυβέρνηση, να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα των 1.500 δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υπενθυμίζοντας ότι ήδη το ΔΣ της ΔΥΠΑ έχει πάρει απόφαση για επίλυση του θέματος.
Τέλος, με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία χαιρέτησε τους απεργούς και εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις τους, ενώ κάλεσε να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης του λαού απέναντι στο σύστημα που θα είναι «όλο και πιο βάρβαρο και άδικο απέναντι στον λαό» και «να γίνει απόφαση οργανωμένου, ανυποχώρητου αγώνα και συμπόρευσης με το ΚΚΕ» για τον σοσιαλισμό.