Επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης τοποθετήθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Αναφερόμενος στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, σημείωσε πως για το ΚΚΕ το κύριο ζήτημα είναι ότι η ζωή και η ασφάλεια των ανθρώπων δεν κοστολογείται, ενώ τα μέτρα στήριξης των συγγενών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αθωώσουν τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής και να συγκαλύψουν το έγκλημα.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, κατήγγειλε την προσπάθειά του να αθωώσει την «Hellenic Train», καθώς ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε για ευθύνη του «βαθέως κράτους» και αποκλειστική ευθύνη του ΟΣΕ. Αυτή η προσπάθεια να βγει λάδι η ιδιωτικοποίηση λέγοντας ότι το ατύχημα έγινε στο πεδίο της κρατικής ανώνυμης εταιρείας που ελέγχει τα δίκτυα, προετοιμάζει την επόμενη φάση της απελευθέρωσης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κατσώτης. Επιβεβαιώνεται, συνέχισε, ότι το αστικό κράτος και τα μονοπώλια συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις επενδύσεις και την κερδοφορίας τους, θυσιάζοντας την ασφάλεια, ακόμη και τη ζωή του λαού.
Αυτό το κράτος, πρόσθεσε, πουλά τα φιλέτα σε ιδιώτες και τους απαλλάσσει από τις κοστοβόρες υποδομές, αυτό το κράτος νομοθετεί και εφαρμόζει το αντεργατικό πλαίσιο για να απασχολούν με χειρότερους όρους τους εργαζόμενους, αυτό το κράτος επιδοτεί τις εταιρείες με εκατομμύρια ευρώ ενώ δεν δαπανά ούτε τα μισά για τη συντήρηση του δικτύου. Αυτό το κράτος, συμπλήρωσε, είναι που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΣΕ, λειτουργεί με τους ίδιους νόμους του κέρδους που λειτουργεί και η «Hellenic Train», που έχει μετατρέψει τις μεταφορές σε πεδίο δράσης για τους ισχυρούς ομίλους που αναλαμβάνουν δουλειές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτό το κράτος, με την ίδια ευκολία ιδιωτικοποιεί τομείς οικονομίας και τους επανακρατικοποιεί για να μεταφέρει από άλλο δρόμο το κόστος στον λαό και να ξαναμοιράσει την πίτα αν χρειαστεί.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής και τουριστικής νομοθεσίας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε πως προβλέπει την παραπέρα ενίσχυση των ομίλων στις Μεταφορές και τον Τουρισμό, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται λιμάνια και μαρίνες χωρίς καμία πρόβλεψη, απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για τουριστικές εγκαταστάσεις. Αυτές οι ρυθμίσεις, τόνισε, καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη του λαού για διακοπές, καμία σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο, ενώ ενισχύουν την αθρόα εισαγωγή εργαζομένων-σύγχρονων δούλων από το εξωτερικό.
Κατήγγειλε πως με το νομοσχέδιο διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Ηγουμενίτσας και Καβάλας, επιτρέπεται η δημιουργία πλωτών τερματικών σταθμών φυσικού αερίου και νομιμοποιούνται τα πλωτά ναυπηγήματα προσωρινής αποθήκευσης LNG, όπως σχεδιάζει η νέα ιδιοκτησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο 76, όπου με το κόμιστρο στον ΟΑΣΘ, η κυβέρνηση προχωρά παραπέρα την πολυδιάσπαση και ιδιωτικοποίηση του συγκοινωνιακού έργου, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες των οδηγών και τεχνικών, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών και αυξάνοντας τους κινδύνους για τους επιβάτες.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπουργείου Πολιτισμού, ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε να αποσυρθούν όλες, καθώς δημιουργούν νέα προβλήματα και επιδεινώνουν τη θέση των καλλιτεχνών, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Σημείωσε πως με τη θεσμοθέτηση του μητρώου απασχολουμένων στον καλλιτεχνικό τομέα, που συνιστά κανονικό φακέλωμα, μένουν εκτός πολλοί καλλιτέχνες που αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν, ενώ με την εξαίρεση της πρόβας από την εργασία πλήρους απασχόλησης, η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να πληρώνει την πρόβα όπως επιθυμεί και τον συμφέρει, είτε με ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις, είτε με μπλοκάκι κ.λπ.