Τη μεγάλη ανάγκη να ενισχυθούν οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση για να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες ανέδειξε ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το Κόμμα προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τη διευθέτηση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Ο Χρ. Τσοκάνης εξήγησε, αρχικά, ότι για ακόμα μια φορά το ΚΚΕ επαναφέρει το μείζον ζήτημα της ανάγκης διευθέτησης των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς έχει επανειλημμένα καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις, αλλά και τροπολογία για την προστασία των παλιννοστούντων ομογενών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια.
Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας. Το Ελληνικό Κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Για όλα τα στεγαστικά δάνεια παράχθηκε ανεπιφύλακτα και για το 100% του κεφαλαίου και των τόκων, όπου αυτοί υπάρχουν, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον νόμο 2790/2020 που είναι σε ισχύ το ελληνικό κράτος όφειλε προς του παλιννοστούντες ομογενείς:
– Να διαθέσει δωρεάν παροχή οικοπέδων για την ανέγερση κατοικιών έως 120τ.μ.
– Να εξασφαλίσει την έκδοση οικοδομικής άδειας ατελώς με βάση ολοκληρωμένες μελέτες διάφορων τύπων κατοικιών από αρμόδια δημόσια αρχή.
– Να εξασφαλίσει τη χορήγηση στεγαστικών επιδοτήσεων.
– Να εξασφαλίσει επιδοτούμενη ιδιοκατοίκηση μέσω της ενίσχυσης για την κατασκευή ή τη βελτίωση υπάρχουσας κατοικίας ή της αγοράς διαμερίσματος ή την παροχή έτοιμης κατοικίας από το δημόσιο.
Η στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ είναι ένα χρόνιο δυσεπίλυτο ζήτημα, από την επί της ουσίας μη ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ).
Σήμερα εν μέσω της τεράστιας ακρίβειας, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, πολλοί παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση έρχονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Οι παλιννοστούντες ομογενείς που αντιμετωπίζουν σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται περίπου σε 35.000 πανελλαδικά. Αυτό που ζητούν είναι να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις λόγω ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές να μειωθούν κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού,προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία, που για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής.
Έθεσε, λοιπόν, το ερώτημα σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ αλλά και να πάψει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους.
Κατά την απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, έσπευσε να απαντήσει ότι με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει λύση στο ζήτημα με τα δάνεια από τον Οκτώβρη του 2004 μέχρι τον Ιούλη του 2005 και σχετιζόταν με την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων των παλλινοστούντων έναντι των τραπεζών.
Βέβαια, δεν παρέλειψε να διαφημίσει και δύο «ευεργετικές» δυνατότητες που έδωσε η κυβέρνηση στους δανειολήπτες για ρύθμιση οφειλών με 120 μηνιαίες δόσεις και με τον περιβόητο εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της δευτερολογίας του εγκωμιάζοντάς τον, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει μέτρα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου και τους παλλινοστούντες ομογενείς, αλλά, πάντα «στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης»…
Ο Χρ. Τσοκάνης, από πλευράς του, χαρακτήρισε γρίφο την απάντηση του υπουργείου, τονίζοντας ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό οι ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ οδηγούνται στα χέρια επιτήδειων που αναλαμβάνουν με υψηλό κόστος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
Επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι η πολιτεία, η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν χρέος να λάβουν μέτρα και να ληφθεί απόφαση άμεσα, αποφασιστικά και εσπευσμένα σύμφωνα και με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και με το περιεχόμενο των Ερωτήσεων που έχει καταθέσει κατά καιρούς.
Σημείωσε, επίσης, ότι τη στιγμή που διαγράφονται δάνεια εφοπλιστών, βιομηχάνων και καναλαρχών, ταυτόχρονα, δεν παίρνονται μέτρα για ένα κομμάτι του πληθυσμού που έχει βιώσει τη διπλή προσφυγιά, με αποτέλεσμα να μπλέκεται, με ευθύνη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, σε νέες δυσκολίες που απορρέουν από την περίπλοκη νομοθεσία και να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες του.
Ειδική αναφορά έκανε και στον ποντιακό ελληνισμό, καλώντας τον να πιέσει την κυβέρνηση και τη Βουλή να υιοθετήσει τα αιτήματα και της Ομοσπονδίας τους και των Συλλόγων τους, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, ενώ μπροστά και στη θλιβερή επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων τόνισε ότι αυτός ο πληθυσμός δεν πρέπει να γνωρίζει καθημερινά νέες γενοκτονίες, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και αδιέξοδα.