Χρ. Τσοκάνης: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με νομοσχέδια εξαπάτησης, αλλά με σύγκρουση με την ΕΕ

«Το σημερινό νομοσχέδιο θα μπορούσε να είχε τον τίτλο διατάξεις για την εξαπάτηση του καταναλωτή, την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, τη συνέχιση της καταλήστευσης και φοροαφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις». 

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως «λύση» για την ακρίβεια «τη θέσπιση μηχανισμών για την πληροφόρηση των τιμών, την αντιμετώπιση της πρακτικής των πλασματικών ανακοινώσεων μείωσης τιμών και την πρόβλεψη των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων» που περιέχει τάχα το σχέδιο νόμου, καλώντας τον καταναλωτή να κάνει ένα σαφάρι για την αναζήτηση των πιο φθηνών προϊόντων, λες και το πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης. 

Ο Χρ. Τσοκάνης υπογράμμισε πως αποτελούν πρόκληση τα νομοσχέδια αποπροσανατολισμού και η επιστολή του πρωθυπουργού στην ΕΕ «της φτώχειας, της ανεργίας, της ασυδοσίας των πολυεθνικών, της ακρίβειας, των λόμπι και των πολέμων». 

Εξήγησε πως υπεύθυνη για τις τιμές-φωτιά στο ράφι είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς για τα κέρδη των ομίλων και των πολυεθνικών «που τόσο η ΝΔ, όσο και όλα τα άλλα κόμματα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού». Είναι ντροπή τα κόμματα που ψήφισαν τις ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ να εμφανίζονται ότι ζητάνε «ρύθμιση» της αγοράς, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, τα χαράτσια, οι «πράσινοι» φόροι και η έμμεση φορολογία που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα αποτελούν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανέδειξε την ανάγκη σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, τόσο στις κάλπες, όσο και στους αγώνες. 

Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης μια σειρά διατάξεις για «τη διευκόλυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώτα αναπτυξιακών νόμων, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, που τα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο», προσφέροντας ένα ακόμη δωράκι στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...