«Χρειαζόμαστε 160 μαχητικά αεροσκάφη» δήλωσε ο Ζελένσκι – Οχυρωματικά έργα στο Κίεβο

Η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 100 περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από τον αριθμό που της έχουν υποσχεθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Για μια αποτελεσματική αεροπορία χρειαζόμαστε συνολικά 160 μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει δεχθεί υποσχέσεις για 50 ή 60 αμερικανικά αεροσκάφη F-16s από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούριι Ιχνάτ νωρίτερα δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 128 F-16s.

Η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν υποσχεθεί να δώσουν στην Ουκρανία F-16s.

Νέα οχυρωματικά έργα στο Κίεβο

Η ουκρανική πρωτεύουσα σχεδιάζει να στήσει περισσότερα οχυρώματα καθώς ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης παραμένει, ανέφεραν σήμερα οι αρχές του Κιέβου.

Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι το Κίεβο θα διαθέσει 21,74 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή οχυρωματικών έργων και για άλλες επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες.

«Το Κίεβο είναι και θα είναι ο νούμερο ένα στόχος προτεραιότητας του εχθρού», δήλωσε ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές στην ανατολική και την νότια Ουκρανία και δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη ότι σχεδιάζουν νέα επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Δείτε ακόμα...