Χρήσιμο κείμενο για να διαβαστεί από τη νεολαία

Η δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να συζητήσουμε με νέους και νέες που όλο αυτό το διάστημα προβληματίζονται, παρακολουθούν ή συμμετέχουν στη δράση της ΚΝΕ, ακούνε προσεκτικά τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, εκτιμάνε την ασυμβίβαστη στάση του Κόμματος, όπως αποτυπώθηκε όλο το τελευταίο διάστημα. Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που όλο και περισσότερο απασχολούν, αλλά αναδεικνύουν και τη σημασία που αποκτάει στις σημερινές, πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες η πάλη του λαού και της νεολαίας.

Την περίοδο της πανδημίας αποδείχτηκαν πολλά που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειάζονταν χρόνια για να αποδειχτούν. Οπως, για παράδειγμα, ότι στο σημερινό σύστημα πάνω από όλα μπαίνουν τα κέρδη μίας μερίδας μεγαλομετόχων, όσο κι αν αυτό κοστίζει στη ζωή του λαού! Γι’ αυτό ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τα συστήματα Υγείας παραμένουν αθωράκιστα τόσο στην Ελλάδα της νεοφιλελεύθερης ΝΔ όσο και στην Ισπανία της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης, τόσο στη Γαλλία του Μακρόν όσο και στην Πορτογαλία της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης. Το ίδιο δείχνει και η κατάσταση με τα εμβόλια που κριτήριο για την παραγωγή και τη διανομή τους δεν αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και η εξασφάλιση καλύτερης θέσης στην κούρσα της ανάκαμψης την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι λαοί χρηματοδότησαν την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων και τελικά μένουν ξεκρέμαστοι, ενώ για τις πιο «αδύναμες» χώρες δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πότε θα προμηθευτούν εμβόλια.

Την ίδια στιγμή που την κυβέρνηση την πιάνει «τσιγκουνιά» όταν απαιτούνται προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, η ίδια κυβέρνηση – με την ψήφο όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ – έδωσε ήδη 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά των «Rafale» που σχετίζονται πρωτίστως με ΝΑΤΟικές επιδιώξεις σε βάρος των λαών.

Κυβέρνηση και ΕΕ λένε πως «δεν το σηκώνει η τσέπη τους» όταν πρέπει να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και να γίνονται τα μαθήματα διά ζώσης και με ασφάλεια για την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και γονιών. Γι’ αυτό τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, με τραγικές μορφωτικές και ψυχικές συνέπειες στους μαθητές. Βέβαια, οι μεγάλες βιομηχανίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ανοιγοκλείνουν. Λειτουργούν διαρκώς αφού εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το ίδιο το κράτος για την ενίσχυσή τους, ενώ στους μεγάλους χώρους δουλειάς τα μέτρα προστασίας είναι «ανέκδοτο». Εκεί εφαρμόζεται η «ανοσία της αγέλης» για τους εργαζόμενους, με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους.

Εδώ και έναν χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά, αφού το κράτος δεν χρηματοδοτεί την ασφαλή λειτουργία τους και «ποντάρει τα ρέστα του» στην επιτυχία της τηλεκπαίδευσης. Βέβαια, εργαστήρια, κλινικές και εκπαιδευτικές εκδρομές δεν μπορούν να υποκατασταθούν με τίποτα από την τηλεκπαίδευση. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκατομμύρια για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση, για να μην αφήσει σε κάποιον να έχει και δεύτερη σκέψη, στο ίδιο νομοσχέδιο οξύνει και άλλο τους ταξικούς φραγμούς, τροφοδοτεί με πελατεία τους ιδιώτες της Εκπαίδευσης, αλλάζει μέχρι και το εξεταστικό σύστημα για τους μαθητές σε μια χρονιά που τα σχολεία υπολειτουργούν!

Παραδείγματα όπως τα παραπάνω μπορούν να γεμίσουν εκατοντάδες σελίδες. Η κυβέρνηση δεν έχει «έλλειψη ενσυναίσθησης», όπως της προσάπτουν τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.). Εχει απόλυτη συναίσθηση πως τώρα είναι η ώρα για να ξεμπερδέψει με κατακτήσεις χρόνων, τώρα είναι η ώρα να γίνουν πράξη οι απαιτήσεις των εκμεταλλευτών που λόγω των λαϊκών αντιδράσεων έμεναν στα συρτάρια των υπουργείων για χρόνια. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αποθρασυνόμενη από τα «έργα και τις ημέρες» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και από την εξόφθαλμη συναίνεση που απολαμβάνει από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.


Οι αντιλαϊκοί νόμοι που ψηφίζονται με τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι του και η ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής πάνε «πακέτο». Η «δημοκρατία» σταματάει εκεί που αρχίζεις να διεκδικείς ό,τι σου στερούν το άδικο σύστημα και η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ. Οι «ελευθερίες» είναι πολλές αρκεί να μην αμφισβητείς «τα ιερά και τα όσια», να μην αμφισβητείς την προτεραιότητα που πάντα απολαμβάνουν στη σημερινή κοινωνία οι «επενδυτές», οι «αγορές», οι μεγάλοι όμιλοι. Τα «περιοριστικά μέτρα», όσο αναγκαία και αν είναι για να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε, υπονομεύονται τελικά από την ίδια την κυβέρνηση που αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας αθωράκιστο.

Σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση για το λαό και τα παιδιά του η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απέδειξε ότι και τα μέτρα προστασίας μπορούν να τηρούνται αλλά και οι λαϊκές και νεανικές διεκδικήσεις πρέπει να συνεχιστούν, να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν.

Οι δεκάδες «αθόρυβες» κινητοποιήσεις στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, χώρους δουλειάς, που κορυφώθηκαν με τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, έστειλαν το απαραίτητο μήνυμα. Μήνυμα ανάσας και αγωνιστικής αισιοδοξίας στους εργαζόμενους και τη νεολαία και μήνυμα στο κεφάλαιο και τα κόμματά του ότι με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν θα ξεμπερδέψουν.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν και οι κινητοποιήσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που χτυπήθηκαν άγρια από τις δυνάμεις καταστολής, η απεργία στις 26 Νοέμβρη, οι μαθητικές και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Αυτή η δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οποία πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, άνοιξε τον δρόμο για να μην πιάνουν τόπο αυταρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης, άσχετες με την προστασία της δημόσιας υγείας. Για να σπάνε στην πράξη και «έκτακτες απαγορεύσεις συναθροίσεων» αλλά και ο άθλιος νόμος περιορισμού των διαδηλώσεων. Το σύστημα θα ποντάρει τα ρέστα του το επόμενο διάστημα για να μη βρεθεί αντιμέτωπο με το λαό και τους αγώνες του. Γιατί όλο και περισσότερο θα γίνεται ορατό ότι και για τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας απαιτείται σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, δηλαδή με το σχέδιο των εκμεταλλευτών να φορτώσουν ξανά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα σπασμένα από τη νέα καπιταλιστική κρίση. Γιατί όλο και θα φουντώνουν τα προβλήματα και όλο και θα πυκνώνει η απροκάλυπτη κρατική στήριξη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η συκοφαντία απέναντι στις λαϊκές διαμαρτυρίες, η καταστολή και ο αυταρχισμός, ο αντικομμουνισμός θα δυναμώνουν όσο θα δυναμώνουν και τα αδιέξοδα του συστήματος.

Πλέον, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, κάθε νέος και νέα που δεν θέλει να παρατήσει τα όνειρά του, που δεν αποδέχεται να ζει χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές, που θέλει μόρφωση, υγεία, δουλειά, αξιοπρεπή ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής, ξέρει ότι έχει δίπλα του έναν άξιο, ικανό και μαχητικό υπερασπιστή: Το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα και σχέδιο που οδηγεί σε έναν διαφορετικό τύπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που στο κέντρο του θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη και τα προνόμια των εκμεταλλευτών.

Γιατί η φωνή του ΚΚΕ είναι φωνή καθαρή, χωρίς εξαρτήσεις από μεγάλα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και μπορεί να λέει τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν τα επιτελεία του συστήματος.

Γιατί για κάθε μικρή και μεγάλη, δίκαιη διεκδίκηση των ανθρώπων του μόχθου το ΚΚΕ θα βρει τρόπο να είναι δίπλα τους, να τους στηρίξει, να αναδείξει αιτήματα και στόχους πάλης αλλά και να φωτίσει το «ποιος φταίει».

Γιατί το ΚΚΕ με λόγια και έργα δείχνει πως όλα μπορούν να αλλάξουν όταν από παντού η νεολαία βομβαρδίζεται με το «δεν αλλάζουν τα πράγματα».

Γιατί σήμερα ρεαλισμός δεν είναι η υποταγή αλλά η διεκδίκηση με στόχο να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Ρεαλισμός είναι η πολιτική πρόταση πάλης και η εργατική εξουσία που καταθέτει το ΚΚΕ στο λαό.

Νίκος ΛΑΠΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...