Χτυπάει «κόκκινο» η λειτουργία των Νοσοκομείων στη Δυτική Ελλάδα

Νοσοκομείο Αγρινίου

Αρκετά και πολύ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ως απόρροια των διαχρονικών έως και σήμερα κυβερνητικών μέτρων στο χώρο της Υγείας, τα οποία αναμένεται να μεγεθυνθούν με την εφαρμογή και των τελευταίων αποφάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις αναστολές εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού.

Σε μια ολόκληρη περιοχή όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος, η κατάσταση το χώρο της Υγείας συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς εδώ και ενάμισι χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης. Σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνση των Δημόσιων Νοσοκομείων, παίζει και η λεγόμενη «διασύνδεσή» τους, όπου ελλείψεις του ενός, καλείται να τις αντιμετωπίσει άλλο, ακόμη και με μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό.

Ορισμένα στοιχεία -που δεν αφορούν όλα τα νοσηλευτικά ιδρυμάτα στη Δυτική Ελλάδα- είναι αποκαλυπτικά, της τραγικής κατάστασης που επικρατεί, που επιβαρύνει όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά (γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό), αλλά και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορεί να βρει… «την υγειά του», αντιθέτως, αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αδρά στον ιδιωτικό τομέα.

Συγχωνεύτηκαν πέντε κλινικές στο ΠΝΠ Ρίου

Το κύριο βάρος των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας σχεδόν για όλη τη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο για την Αχαΐα, δέχονται τα Νοσοκομεία της Πάτρας και ιδιαίτερα το ΠΝΠ του Ρίο, που είναι και το μεγαλύτερο. Πρόκειται για ίδρυμα που δέχεται περιστατικά όχι μόνο από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, αλλά και από τα νησιά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, πολλές φορές και από άλλους νομούς, είτε της Πελοποννήσου, είτε της Ηπείρου.

Αν και ο Οργανισμός του προβλέπει 2.200 άτομα προσωπικό, τα κενά σήμερα φτάνουν τα 400, ενώ άλλα 300 βγαίνουν σε αναστολή, με αφορμή τα μέτρα για τον εμβολιασμό. Σήμερα, έχουν συγχωνευτεί πέντε κλινικές και συγκεκριμένα, η Οφθαλμολογική, η Δερματολογική, η Παθολογική Α’ και Γ΄ και η Χειρουργική. Μία πτέρυγα της τελευταίας, χρησιμοποιείται για ύποπτα περιστατικά κοροναϊού. Στο Νοσοκομείο, έχει απομείνει ένας (!) τεχνικός για όλο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ήδη γίνονται αναφορές για την είσοδο ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει την καθαριότητα, εφόσον με τα μέτρα των αναστολών, απειλούνται 15 καθαρίστριες.

Οριακή η λειτουργία της ΜΕΘ στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας»

Νοσoκομείο "Άγιος Ανδρέας", Πάτρα
Νοσoκομείο “Άγιος Ανδρέας”, Πάτρα / Πηγή: Eurokinissi

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» (δεύτερο μεγαλύτερο στην πόλη), λόγω της έλλειψης προσωπικού και της κατάστασης με την πανδημία, έχουν συγχωνευθεί ουσιαστικά όλες οι κλινικές που αφορούν τον χειρουργικό τομέα (Ορθοπεδική, Πλαστική, ΩΡΛ, Χειρουργική). Η πραγματοποίηση τακτικών χειρουργείων έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα 2 από τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια.

Επίσης, από τη γενική ΜΕΘ του Νοσοκομείου, έχουν αποχωρήσει από τους 24 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων οι 9, ενώ στην αντίστοιχη Μονάδα για τα περιστατικά κοροναϊού από τα 17 άτομα προσωπικό, μόνο οι 4 είναι μόνιμοι (οι υπόλοιποι 13 είναι συμβασιούχοι), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία της μονάδας στο μέλλον. Πρόσφατα, ξεκίνησαν οι μετακινήσεις γιατρών από κλινική σε κλινική, όπου καρδιολόγος, εργάζεται στη νεφρολογική κλινική.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός του ιδρύματος προβλέπει 1.500 άτομα προσωπικό για 470 κλίνες και σήμερα εργάζονται 350 λιγότερα για παραπάνω κρεβάτια, ενώ 180 εργαζόμενοι απειλούνται με αναστολή με τα ειδοποιητήρια να καταφθάνουν καθημερινά σε αρκετούς απ’ αυτούς. Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι το φαρμακείο του Νοσοκομείου, στεγάζεται σε κοντέϊνερ στο προαύλιό του, σε χώρο που λειτουργεί ως παρκινγκ!

Χωρίς ΜΕΘ και αξονικό και με ελάχιστο προσωπικό το ΓΝ Αγρινίου

Στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία, εδώ και περίπου δύο μήνες, το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ, αφήνοντας ακάλυπτο όχι μόνο τους ασθενείς από κοροναϊό, αλλά και κάθε άλλο αναγκαίο περιστατικό (στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας). Μπορεί η Διοίκηση να δεσμεύεται ότι η ΜΕΘ θα λειτουργήσει στις 13 Σεπτέμβρη (μόνο για τα περιστατικά Covid-19), δεν απαντάει όμως, τι θα γίνει με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί με πεπαλαιωμένο Οργανισμό (αφορούσε το προηγούμενο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης), που είναι ανεπαρκής ούτως η άλλως και σε καμία περίπτωση, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, και τα προβλήματα ακόμη και πριν την πανδημία.

Από την πρόσφατη περιοδεία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Αναπτύχθηκαν 300 κλίνες, χωρίς να προβλεφθεί η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, ξεκινώντας από την έναρξη λειτουργίας του, με μεγάλες ελλείψεις. Σήμερα, δεκάδες εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή, ενώ 40 βρίσκονταν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας σε αναρρωτική άδεια. Τα κενά «γιγαντώθηκαν» και η κατάσταση να χειροτερεύει. Προς… αντιμετώπιση, συγχωνεύθηκαν η Ορθοπεδική με την Ουρολογική κλινική, η Μαιευτική με τη Γυναικολογική, η ΩΡΛ σχεδόν καταργήθηκε και από τις τρεις πτέρυγες της Παθολογικής λειτουργούν οι δύο (μία παραχωρήθηκε αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19). Ειδικά για την πτέρυγα ασθενών με κοροναϊό, για 20 μέρες το μήνα, λόγω έλλειψης παθολόγου, ένας παθολόγος καλείται να «εφημερεύει» και για τις τρεις πτέρυγες!

Τελευταία στο ΓΝ Αγρινίου, δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου ή στο ΠΝΠ Ρίο. Προγραμματισμένες αξονικές νοσηλευόμενων αναβάλλονται και έκτακτα βαριά περιστατικά, μεταφέρονται σε άλλα ιδρύματα! Πρόσφατα δε, αποχώρησε χειρούργος, με αποτέλεσμα να μείνουν 5 και να μην καλύπτονται οι εβδομαδιαίες εφημερίες. Επείγοντα περιστατικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης στο ΓΝ Αγρινίου, διαμετακομίζονται στο Μεσολόγγι!

Χωρίς δικό του παθολόγο το ΓΝ Πύργου

Έντονη είναι η υποστελέχωση και στο ΓΝ Πύργου. Οι 2 μόνιμοι παθολόγοι ανήκουν οργανικά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας και τα κενά καλύπτονται για τη συγκεκριμένη ειδικότητα με καθημερινές μετακινήσεις γιατρών από το ΠΝΠ του Ρίου και την Τρίπολη!

Είναι τέτοια η πίεση που πρόσφατα παραιτήθηκαν 2 γιατροί από τη ΜΕΘ, 3 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, καθώς και ορθοπεδικοί. Το σωματείο των εργαζομένων στο ίδρυμα, μετρά τις συνολικές παραιτήσεις γιατρών (μόνιμων και επικουρικών) σε 16, αναφέροντας ως αιτία, την ενταντικοποίηση της δουλειάς, ειδικά στην παθολογική κλινική (που επιβαρύνθηκε και λόγω του κοροναϊού). Την ίδια ώρα 47 άτομα απειλούνται με αναστολή εργασίας και τα σχετικά έγγραφα έχουν πάρει ήδη οι 22.

Έμειναν μόνο οι… τοίχοι στο ΓΝ Αμαλιάδας!

Όσο για το ΓΝ Αμαλιάδας, η κατάσταση είναι άθλια. Το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με προδιαγραφές «αγροτικού» ιατρείου. Το προσωπικό έχει αποψιλωθεί εντελώς. Από γιατρούς έχουν απομείνει ένας χειρούργος, ένας ορθοπεδικός και 2 μικροβιολόγοι, ενώ ο μοναδικός παιδίατρος, εκτελεί χρέη στους εμβολιασμούς για τον κοροναϊό. Έως και σήμερα έχουν αποχωρήσει 26 άτομα, μεταξύ των οποίων γιατροί όπως οι παθολόγοι πουν μετακινήθηκαν στον Πύργο!

Έτσι, παραμένει σε αχρηστία και η νέα πτέρυγα του ιδρύματος (με ευθύνη διαχρονικά από τις έως και σήμερα Κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που έχει εγκαινιαστεί τρεις φορές (!), από την εποχή Υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη. Στο χώρο υπάρχει ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί δυνατότητες για περίπου 100 κρεβάτια νοσηλείας.

Κλείνουν και τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας

Αποκαλυπτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί (χωρίς να γίνεται εκτενής αναφορά στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ), είναι η κατάσταση στην ΠΦΥ, που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία, εάν λειτουργούσε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Με πρόσφατη απόφαση του Διοικητή του ΓΝ Ηλείας, η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων δεν εφημερεύει, στέλνοντας τα περιστατικά στη Ζαχάρω και από εκεί, όσα δεν καλύπτονται, στον Πύργο…

Απέναντι στα προβλήματα η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσει η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Πρόσφατα κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή για την κατάσταση στα Νοσοκομεία της Αχαΐας αλλά και του Αγρινίου. Στελέχη της, περιοδεύουν στα Νοσοκομεία, συνολικά στους χώρους Υγείας, θέτοντας τις θέσεις του Κόμματος, καλώντας σε συστράτευσση τους υγειονομικούς με τους εργατοϋπάλληλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να αντιμετωπιστούν προβλήματα, να δοθούν «ανάσες», αλλά και να διεκδικηθεί και να κερδηθεί και ο Τομέας της Υγείας να μην αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, αλλά να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...