COVID-19 δεν πεθαίνεις μόνο από τον ιό, αλλά και από έλλειψη μέσων

daniela trezzi
Daniela Trezzi

Η Daniela Trezzi, 34 ετών, εργαζόταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης του κορονοϊού σε νοσοκομείο στη Λομβαρδία, την περιοχή της Ιταλίας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω κορονοϊού.
Η Εθνική Ομοσπονδία Νοσηλευτών της Ιταλίας επιβεβαίωσε το θάνατό της και εξέφρασε τον «πόνο και την απογοήτευσή» της με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ η Federazione nazionale degli ordini delle professioni infermieristiche (Εθνική Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα υλικά για Επαγγελματική Νοσηλευτική) «εκφράζει όλο τον πόνο και την απογοήτευση των νοσοκόμων» μπροστά στην είδηση της νεαρής συναδέλφου που «δεν άντεξε» και οι 450 χιλιάδες επαγγελματίες της ένωσης εκφράζουν τη συμπαράστασή τους σθεναρά στην οικογένεια, στους φίλους και συναδέλφους της.

Το όνομά της ήταν Daniela Trezzi. Δούλευε στην ΜΕΘ του San Gerardo της Monza, ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά μέτωπα της πανδημίας και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της.
Αυτό που γνώρισε η Daniela κατά την τελευταία περίοδο, αν και δεν είναι ακόμη γνωστά όλα τα αίτια, της, σε απελπισία, χειρονομίας της, ήταν η συμβολή της ώστε η σταγόνα να μην ξεχειλίσει  το ποτήρι.
Το βεβαιώνουν οι συνάδελφοι που ήταν κοντά της, όταν –σε καραντίνα και με συμπτώματαζούσε με το άγχος, όχι για την ίδια,αλλά μήπως μολύνει άλλους.

Το τρομερό επεισόδιο, δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο από την αρχή της έκτακτης ανάγκης του COVID-19 (ένα παρόμοιο επεισόδιο είχε συμβεί πριν από μία εβδομάδα στη Βενετία για τους ίδιους λόγους) και, αν και ελπίζουμε το αντίθετο, λόγω των αγχωτικών συνθηκών και της έλλειψης προσωπικού και μέσων, δεν θα είναι το τελευταίο.
Αλλά ας μην τα σχολιάσουμε προς το παρόν αυτά…

Η μπροστά στα μάτια όλου του λαού δραματική κατάσταση και το στρες που βιώνουν οι επαγγελματίες μας για το τι θα μπορούσε να γίνει, πιστεύουμε ότι είναι όχι μόνο λογικό αλλά και απαραίτητο να το κάνουμε, όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει λήξει.
Τούτη τη στιγμή κλαίμε γοερά γι αυτήν που χάθηκε.

Δεν υπολογίζουμε τα θετικά και τα θανάσιμα αποτελέσματα του COVID-19, τα οποία δεν είναι λίγα.
Όλοι μας, όσοι επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα για καλό και, δυστυχώς, και για κακό: είμαστε νοσηλευτές.
Και οι νοσηλευτές, όλοι οι νοσηλευτές, δεν αφήνουν ποτέ κανέναν μόνο, ακόμη και με κίνδυνο – και είναι προφανές – της ίδιας της ζωής τους.

Τώρα, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό: δεν είναι δυνατό να αφήνεται στην τύχη του το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο γενικός διευθυντής του San Gerardo, Mario Alparone, επιβεβαίωσε την αυτοκτονία της, τονίζοντας απλά ότι «η συνάδελφος ήταν στο σπίτι προσβεβλημένη από τις 10 Μαρτίου» και ότι «δεν ήταν υπό επιτήρηση».

Νεκροί 37 γιατροί – Πάνω από 6.000 υγειονομικοί υπάλληλοι νοσούν

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία έχει σκοτώσει 37 γιατρούς μέχρι τώρα (με τους τρεις τελευταίους που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό την Τετάρτη, στο Μπέργκαμο, στη Φότζια και στη Νάπολη, σύμφωνα με την ιταλική ομοσπονδία ιατρικών επαγγελμάτων) ενώ περισσότεροι από 6.000 ιατροί έχουν μολυνθεί.

Ο επικεφαλής ενός ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου δήλωσε σήμερα ότι 6.205 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό – 8,3% των συνολικών κρουσμάτων από τα 74.376 στην Ιταλία.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι ένα πραγματικό πολεμικό δελτίο. Οι γιατροί και οι οικογένειές τους θρηνούν τους νεκρούς τους », δήλωσε ο Filippo Anelli, πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών.

Ο ιατρικός σύλλογος προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι υψηλότερος επειδή «πολλοί γιατροί πεθαίνουν ξαφνικά, με την αιτία θανάτου να μη φαίνεται πως οφείλεται άμεσα στον ιό -αλλά δυστυχώς…»

Τα περισσότερα ιταλικά νοσοκομεία πλήττονται από την «κλίμακα της κρίσης» καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε μηχανήματα οξυγόνου και άλλων αναλώσιμων ιατρικών ειδών.

Ο Nino Cartabellotta, επικεφαλής του ιδρύματος Gimbe που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των μολυσμένων ιατρών, τόνισε ότι αυτό το «φαινόμενο» πρέπει να «καταπολεμηθεί για να προστατευθούν όσοι φροντίζουν για εμάς».

Εκτός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους γενικούς ιατρούς, στους νεκρούς περιλαμβάνονται οδοντίατροι, ψυχίατροι και οφθαλμίατροι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...