Δ.Δ.Η.Ε.: Προσοχή στις απάτες με αφορμή τον κορονοϊό

ΔΔΗΕ

Ο κορονοιός δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να αποκομίσουν χρήματα με όχι και τόσο ορθόδοξο τρόπο. Σύμφωνα με τη ΔΔΗΕ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες των πολιτών για περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την ανησυχία λόγω του κορονοϊού.

Μέθοδοι εξαπάτησης:

Με ιστοσελίδες, που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.)

Δημιουργούν ιστοσελίδες, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα υλικά, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών για να γίνονται πειστικοί. Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού. Οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται, οι δράστες εξαφανίζονται καθώς και οι ιστοσελίδες

Με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing):

Σε αυτή την περίπτωση οι δράστες στέλνουν στους ανυποψίαστους πολίτες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προέρχονται δήθεν  από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές. Στα μηνύματα αυτά περιέχονται σύνδεσμοι (links), ή συνημμένα αρχεία, με χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού. 

Έτσι πετυχαίνουν ή να υποκλέψουν κωδικούς εισόδου των χρηστών σε λογαριασμούς τους, ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό για να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

 Απάτες από το τηλέφωνο με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων

Μια άλλη μέθοδος που ακολουθούν οι δράστες είναι να καλούν στο τηλέφωνο ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους. Προσποιούνται πως είναι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, τους ενημερώνουν ότι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, γιατί μολύνθηκαν από τον ιό. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να τους ζητήσουν να πληρώσουν το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης, συνήθως με άτομα που προσποιούνται πως είναι εκπρόσωποι του υποτιθέμενου νοσοκομείου και εμφανίζονται στην οικία τους

Όλο αυτό το διάστημα η ΔΔΗΕ έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο. Αυτές οι ειδήσεις αφορούν γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας ή προτεινόμενες θεραπείες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα έχουν σχηματιστεί και σχετικές δικογραφίες.  

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή και ενημερώνει τους πολίτες:

  • Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
  • Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις, γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
  • Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και να μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

Δείτε ακόμα...