Δ. Κουτσούμπας: Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού

Σε μαζική εκδήλωση σύσκεψη φορέων της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού», στα Καμμένα Βούρλα, παραβρέθηκε και μίλησε το απόγευμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αντριάννα Μπαφούτσου γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτής του κόμματος, παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στο νομό, ο Γ. Ηλιόπουλος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος στον Δήμο Καμένων Βούρλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής που τοποθετήθηκαν για ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της. Παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γ. Συκιώτης και ο πρώην δήμαρχος Β. Τετριμίδας.

Ο Γ. Συκιώτης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις ιαματικές πηγές που δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε και στις ενέργειες του Δήμου για αξιοποίηση της μοναδικής ιαματικής πηγής που ανήκει στον Δήμο και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Μ. Ηλιόπουλος πρόεδρος των Ξενοδόχων Καμένων Βούρλων έθιξε το πρόβλημα με τη μη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών τονίζοντας ότι εδώ και 8 χρόνια έπαψε η περιοχή να είναι λουτρόπολη, καθώς ο επενδυτής που ως το 2015 εκμεταλλευόταν τα υδροθεραπευτήρια με μια επιστολή του τα έκλεισε επικαλούμενος ότι τα νερά ήταν μολυσμένα. Πρόσθεσε πως οι επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή ζητάνε να γίνει άμεσα αξιοποίηση της ιαματικής πηγής και να δοθεί ιαματικό νερό στα ξενοδοχεία καθώς αυτό χύνεται στη θάλασσα σήμερα, σε ποσότητα περίπου 500 κυβικά μέτρα την ώρα. Επίσης κατήγγειλε την έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης των Καμένων Βούρλων με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη για στάση των σύγχρονων γρήγορων αμαξοστοιχιών στο Μώλο.

Ο Β. Τετριμίδας πρώην δήμαρχος, αντιστράτηγος ε.α., σημείωσε: «Καλωσορίζουμε τον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στα Καμένα Βούρλα, τον ευχαριστούμε πολύ για τη συγκέντρωση αυτή που έθεσε το τι πρέπει να γίνει για την ανάπτυξη της περιοχής. Ενα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ανέφερε είναι οι ιαματικές πηγές οι οποίες μένουν αναξιοποίητες εδώ και 50 χρόνια. Ο λαός δικαιούται την αξιοποίησή τους για να τις απολαμβάνει. Οι προτάσεις του ΚΚΕ θα πρέπει να βρουν ευήκοα ώτα για να γίνουν πραγματικότητα. Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εκλογές».

«Στηρίξτε το ΚΚΕ και τις προτάσεις του για τις ιαματικές πηγές»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην παρέμβασή του σημείωσε:

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, σας ευχαριστώ για την ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και είναι και αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.

Σήμερα, εδώ στα Καμένα Βούρλα, σε μια περιοχή όπου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και ευρύτερα για τις ιαματικές πηγές της, θέλουμε όχι μόνο να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο που διαθέτει η περιοχή μας, η Φθιώτιδα, αλλά και πως αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού. 

Γιατί δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, θα μπορούσαν στο πλαίσιο του ιαματικού τουρισμού, οι πηγές αυτές να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όχι φυσικά για να θησαυρίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι. 

Εδώ στη Φθιώτιδα, χρειάζεται όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά και να βγάλουμε και κανένα συμπέρασμα για τα κόμματα που κυβέρνησαν  και τώρα φυσικά ζητούν ξανά τη στήριξη και του λαού της Φθιώτιδας για να τους ενισχύσουν, να κάτσουν πάλι στις καρέκλες της εξουσίας.

Δείτε πως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την λέξη “ανάπτυξη”, βάζουν μπροστά και διάφορα κοσμητικά επίθετα για να κρύψουν ότι αυτή η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. 

Όταν μιλάνε για ανάπτυξη στην περιοχή μας συμπεριλαμβάνουν πάντοτε στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους τον τουρισμό και τις ιαματικές πηγές. Τι κάνουν στο διά ταύτα; Τα γνωστά. Λένε μεγάλα λόγια και δίνουν υποσχέσεις που ποτέ δεν πραγματοποίησαν.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διακυβέρνησή τους παρέδωσαν την τουριστική αξιοποίηση του τόπου και το φυσικό πλεονέκτημα των ιαματικών πηγών στην επιχειρηματική δραστηριότητα ή στην αδράνεια.

Αφού διέλυσαν τον ΕΟΤ, που σαν κρατικός φορέας είχε στην ευθύνη του μαζί με τις λουτροπηγές και χρήσιμες λειτουργικές εγκαταστάσεις, όσες είχαν περιθώρια άμεσου κέρδους τις παρέδωσαν σε ιδιώτες.

Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των ιαματικών πηγών των Καμένων Βούρλων παραδόθηκε στον όμιλο Μήτση. Το ίδιο έγινε και στην Αιδηψό, στο Λουτράκι, στα Μέθανα, στην Καϊάφα, την Ικαρία, στην Θέρμη, στην Σουρωτή, όπου οι επενδυτές έκαναν βέβαια κάποια έργα εκσυγχρονισμού για την εξυπηρέτηση του marketing.

Κάποιες λίγες ιαματικές πηγές, με μικρότερη «εμπορική προοπτική»,  ενοικίασαν τη χρήση τους σε μικρότερους επιχειρηματίες, όπως έγινε στα Λουτρά της Υπάτης. Τις υπόλοιπες τις άφησαν να μαραζώσουν, χωρίς συντήρηση των όποιων υποδομών διέθεταν. Είναι γνωστές οι εικόνες με τα ερειπωμένα κτήρια, που θυμίζουν άλλες εποχές. 

Στη συνέχεια με τη συγκρότηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου -του γνωστού ΤΑΙΠΕΔ- στο πλαίσιο των μνημονίων και του γενικότερου κλίματος ιδιωτικοποιήσεων όποιες ιαματικές πηγές είχαν προοπτική επιχειρηματικής αξιοποίησης, τις έβγαλαν στο σφυρί, φροντίζοντας να τις προικίσουν με τον χρήσιμο περιβάλλοντα χώρο, ακόμη και με παράνομους τρόπους, όπως συνέβη στο συγκρότημα Θερμοπυλών, με το master plan των Καμένων Βούρλων.

Δεν έμεναν όμως, εκεί: τελευταία σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η ψήφιση σχετικού νόμου, οπότε οι ιαματικές πηγές παρέμειναν υπό προϋποθέσεις και ουσιαστικό κυβερνητικό έλεγχο στους δήμους.

Στενά δεμένη και απόλυτα προσαρμοσμένη σε αυτές τις λογικές, όλο αυτό το διάστημα, ήταν η στάση των Δήμων και της Περιφέρειας όπου οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν στην συγκρότηση του «Συνδέσμου Δήμων με ιαματικές πηγές».

Έλεγαν βέβαια πως οι ιαματικές πηγές πρέπει να δοθούν στους δήμους για να τις αξιοποιήσουν, συγκαλύπτοντας όμως πως κι αυτή η πρόταση οδηγούσε στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα -των γνωστών ΣΔΙΤ, εφόσον οι Δήμοι δεν διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια. 

Στην πραγματικότητα αποδέχονται και ενισχύουν με αυτή τη λογική την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται. Οι όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα, θέματα διαχείρισης, για να μην πούμε στο ποιος ή ποιοι επιχειρηματίες θα πάρουν την υπόθεση της εκμετάλλευσης στα χέρια τους.

Φίλες και φίλοι 

Αν σήμερα συζητάμε αυτό το ζήτημα, είναι και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται υπόγεια νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα λεγόμενα γεωθερμικά πεδία, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν με πολύ περισσότερους τρόπους, απ’ την ιαματική αξιοποίηση τους. 

Μπορούν, ανάλογα με τις συνθήκες, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν χωριά και πόλεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παροχή θερμότητας σε άλλες παραγωγικές μονάδες ή ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμίας προς όφελος του λαού, για να καλύψουν τις ανάγκες του, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που είναι ιδιαίτερα ενεργή γεωλογικά, είναι μεγάλες. 

Όμως, σε ολόκληρη τη χώρα, μεγάλα γεωθερμικά πεδία παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά λαϊκά προβλήματα, ενώ η σταδιακή διάλυση από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του ΙΓΜΕ σταμάτησε ακόμα και τις σχετικές έρευνες. 

Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας έχουν ήδη βρεθεί γεωθερμικά πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φθηνή θέρμανση θερμοκηπίων, για να αυξηθεί δραστικά η παραγωγικότητα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη περιοχή, αντιμετωπίζοντας τόσο ορισμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όσο και διατροφικά προβλήματα του λαού. 

Παράλληλα, περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν δυνητικά να εντοπίσουν ακόμα μεγαλύτερα πεδία, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα απέναντι στην Αιδηψό, πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση.

Όμως, οι δυνατότητες αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ η ίδια η γεωθερμία βρίσκεται εκτός κάδρου.

Και το ερώτημα είναι γιατί, ειδικά σε μια περίοδο που όλοι, θεωρητικά, πίνουν νερό στο όνομα της λεγόμενης “πράσινης ενέργειας”. 

Γιατί λοιπόν, ένας τόσο πολύτιμος ενεργειακός πόρος, που κατά κοινή ομολογία είναι απολύτως πράσινος και εξαιρετικά μικρής όχλησης, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλαπλά ενεργειακά προβλήματα των εργαζόμενων της περιοχής δεν αξιοποιείται;

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απλή. Το κίνητρο του κέρδους. Τι βάζουν στην τσέπη δηλαδή κάποιοι μεγαλοσχήμονες.

Σήμερα, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι δεν βλέπουν την γεωθερμία σαν πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τις γιγάντιες εγκαταστάσεις (ΑΠΕ) που φυτρώνουν σαν μανιτάρια. 

Και αυτή η αντίθεση, ανάμεσα στη δυνατότητα και στην πραγματικότητα, αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης τους. Αποδεικνύει ότι στόχος δεν είναι η ήπια ενέργεια, αλλά τα μέγιστα κέρδη.

Γι’ αυτό άλλωστε και μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το μεγάλο κεφάλαιο να ασχοληθεί με το ζήτημα τη γεωθερμίας αν και όταν οι συνθήκες ευνοούν την κερδοφορία του. Την ώρα που η χώρα στενάζει απ’ την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει πληθωρισμός, ανατιμήσεις, ακρίβεια, υποφέρει ο λαός μας.

Για εμάς, για το ΚΚΕ, οι αναξιοποίητες δυνατότητες της περιοχής εδώ είναι μια ακόμα απόδειξη του πως η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ανάπτυξη για λίγους, για το πως στο βωμό του κέρδους οι δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας πάνε “στράφι”, για το πως, σε τελευταία ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτόν που προτείνει το ΚΚΕ, θα μπορούσε, να αξιοποιήσει όλον αυτόν τον πλούτο προς όφελος του λαού, καλύπτοντας τις ανάγκες του. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε από σήμερα με πρώτο μέλημα να προχωρήσουν άμεσα αναλυτικές έρευνες για τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής, για τη θερμοκρασία τους, την παροχή τους, την ικανότητα τους να χρησιμοποιηθούν για χρήση απ’ τον αγροτικό τομέα, για την τηλεθέρμανση, για παραγωγή ενέργειας και να σταματήσει άμεσα η παράδοση και το ξεπούλημα των γεωθερμικών πεδίων πριν να γίνουν αναλυτικές τέτοιες εκτιμήσεις.

Στον αντίποδα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, βρίσκονται οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για τις ιαματικές πηγές. Για μας οι ιαματικές πηγές είναι φυσικός πλούτος του τόπου, έπρεπε να αποτελούν λαϊκή περιουσία και όχι αντικείμενο καπιταλιστικής-επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Δεν πρέπει να δοθούν ή να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Η αξιοποίηση τους πρέπει να γίνεται ολόπλευρα από ενιαίο αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, φορέα. Να μελετηθεί ξεχωριστά κατά περίπτωση και να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και της θερμότητας που μεταφέρει.

Το ιαματικό νερό και τα αποτελέσματα αξιοποίησης του πρέπει να τα απολαμβάνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, που το χρειάζεται για λόγους υγείας  και ανάπαυσης, χωρίς την παρεμβολή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της αφαίμαξης του εισοδήματος του συνταξιούχου και των λαϊκών οικογενειών που θα μπορούσαν να έρχονται εδώ να αναπαύονται, να γιατρεύονται.

Με κρατική χρηματοδότηση, να υπάρξουν οι αναγκαίες κτηριακές υποδομές, που θα πρέπει να συντηρούνται ολοκληρωμένα και να λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό και ετήσιο προγραμματισμό.

Ειδικά για τη Φθιώτιδα, για τα Καμένα Βούρλα η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών προς όφελος του λαού σημαίνει: 

  • Να ακυρωθεί η άδικη και ετεροβαρής συμφωνία με τον μεγαλοεπιχειρηματία Μήτση, που μετατρέπει το ιαματικό νερό και τα spa σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους. 
  • Να εξασφαλιστεί η συντήρηση και λειτουργία των δημόσιων υδροθεραπευτηρίων  από δημόσιο φορέα. Με ελεύθερη είσοδο.
  • Να καταρτισθεί πρόγραμμα ανακατασκευής υδροθεραπευτηρίων με ιστορική αξία και να αναδιαμορφωθεί στις σύγχρονες συνθήκες ο περιβάλλον χώρος. 
  • Να σταματήσει η εκποίηση του ακινήτου «Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων», που ορέγεται ο όμιλος Μήτση… Βλέπε και το master plan, που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, προ 9 μηνών.

Αντίστοιχα και για τα Λουτρά της Υπάτης. Βέβαια οι προτάσεις περιλαμβάνουν και τα λουτρά στις Θερμοπύλες, το Πλατύστομο, την Παλιοβράχα και τα Λουτρά Δρανίστας-Καϊτσας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν στην ίδια λογική, αφού αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μελετηθεί συγκροτημένα και ορθολογικά η δυνατότητα αξιοποίησης τους.

Βεβαίως όταν μιλάμε για τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός στην περιοχή μας προς όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, μιλάμε και για μια σειρά μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση. Κι αυτό πρώτα απ’ όλα σημαίνει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Μέτρα που το εργατικό λαϊκό κίνημα παλεύει, και το Κόμμα μας έχει επανειλημμένα καταθέσει και στη βουλή με προτάσεις νόμου και συγκεκριμένες τροπολογίες. Μέτρα που όσο πιο δυνατοί γίνουμε μέσα στη Βουλή, θα μπορούμε και με περισσότερες δυνάμεις να παλεύουμε.

Σας καλούμε λοιπόν όλους και όλες να στηρίξετε λοιπόν το ΚΚΕ και για αυτές τις προτάσεις που αφορούν στις ιαματικές πηγές της πατρίδας μας αλλά και συνολικότερα.

Για τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, τις μάχες που δίνει για να ανασάνει ο λαός μας, για να ανοίξει ένας άλλος καλύτερος δρόμος ριζικών αλλαγών και ανατροπών στην κοινωνία, στην οικονομία προς όφελος του λαού. Για τις θέσεις που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και έξω απ’ αυτήν, στους δρόμους του αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ, τη βιομηχανία συνολικότερα, για την εργατική τάξη, για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους μικροεπιχειρηματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, για την εκπαίδευση, για τη δημόσια υγεία, για το φάρμακο, τα ζητήματα των αναγκών των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, για την πρόνοια, τους συνταξιούχους, την κοινωνική ασφάλιση, για τα παιδιά, τις γυναικες, όλα αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να ανοίξουν και που πρέπει να νομοθετηθούν καταργώντας όλους τους αντιλαϊκούς, αντιδραστικούς νόμους που έχουν περάσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Σας λέμε ξανά, για μια ακόμα φορά ότι πολιτικοί Μεσσίες δεν υπάρχουν. Σωτήρες από τα πάνω δεν υπάρχουν. Μόνο ο λαός σώζει το λαό, στον δρόμο της αλλαγής με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Για να γίνει πράξη, το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό που όλοι επιθυμούμε, όλοι παλεύουμε!

Καλή δύναμη σε όλους και στις 9 μάλλον Απρίλη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...