Δ. Κουτσούμπας: Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά

EUROKINISSI

«Πάρτε το πίσω τώρα. Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να σας συγχωρέσει αυτό το νέο έγκλημα που επιχειρείτε», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο το οποίο «δίνει τη χαριστική βολή στον ΟΑΕΔ».

Υπογράμμισε πως καμία αναβάθμιση του ΟΑΕΔ δεν γίνεται με αυτό το σχέδιο νόμου. Αντιθέτως, «ο ρόλος του ΟΑΕΔ αναβαθμίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων», όπως σημείωσε, εστιάζοντας στη μετατροπή του Οργανισμού σε έναν μηχανισμό ενίσχυσης των επιχειρήσεων με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Επίσης, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για τις συντάξεις. «Αποσύρετε άμεσα αυτό το αίσχος», είπε, σημειώνοντας πως «η ρύθμιση για την απονομή συντάξεων υπονομεύει και άλλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων». 

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Η σημερινή οικονομία αντέχει ζεστό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι μέτρα για την προστασία των ανέργων. Μάλιστα, αντί να πάρετε μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην ακρίβεια, φέρνετε μέσα στη νύχτα τροπολογία που υπονομεύει και άλλο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Κατ’ αρχάς πήγαν περίπατο τα όσα μας λέγατε ότι οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ θα λύσουν το πρόβλημα με τις συντάξεις. Το μόνο που θέλατε ήταν να βάλετε τους ιδιώτες στην απονομή των συντάξεων, με το αζημίωτο φυσικά.

Πλήρωνε δεκαετίες ο εργαζόμενος για να πάρει σύνταξη, τώρα θα πληρώνει και χαράτσι για να την βγάλει ο ιδιώτης. Του λέτε όμως κι από πάνω ότι έχει και προσωπική ευθύνη για τα στοιχεία που θα δώσει και τι σύνταξη θα πάρει.

Κι αν μετά προκύψει λάθος από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ εμπλέκετε τον συνταξιούχο σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και στο τέλος μπορεί να βγει και χρεωμένος, να χρειάζεται να πληρώνει κι από πάνω.

Αποσύρετε άμεσα αυτό το αίσχος. Ακούστε τους συνταξιούχους, που αυτή την εβδομάδα κάνουν μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Δώστε πίσω τα κλεμμένα, όσα τους έχετε πάρει και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δώστε τώρα πίσω το δώρο Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι τα ψίχουλα των 200 ευρώ που δίνετε μόνο σε μια μερίδα. Νομοθετήστε ώστε να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από 650 ευρώ. Έχετε τεράστια ευθύνη να στηρίξετε τους συνταξιούχους.

Διαβάζουμε πως το νομοσχέδιό σας για τον ΟΑΕΔ έχει τίτλο “Δουλειές ξανά”.

Θα μπορούσατε κάλλιστα να το βαφτίσετε “χρυσές δουλειές ξανά για κάποιους επιχειρηματίες με τα χρήματα των εργαζομένων”! Γιατί τέτοιο είναι το νομοσχέδιό σας που δίνει τη χαριστική βολή στον Οργανισμό.

Παίρνετε τις εισφορές των εργαζομένων, χρήματα που παρακρατούνται για να προστατευθούν οι άνεργοι, για να υπάρχουν υποτυπώδεις κοινωνικές παροχές σε όλους τους εργαζόμενους και τις δίνετε πεσκέσι στους επιχειρηματικούς ομίλους για να χρηματοδοτείται η ολιγόμηνη, ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία.

Αλλά πού να τη βρείτε την τσίπα, την έχετε χάσει εδώ και χρόνια, μαζί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Τον Κοινωνικό Τουρισμό τον έχετε κουτσουρέψει, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας τον καταργήσατε, τις επιδοτήσεις σε βιβλίο και θέατρο τις εξαφανίσατε. Υποχρηματοδότηση και κατακερματισμός σε ό,τι συνέβαλε στην προστασία της μητρότητας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μαθητεία.

Όλα αυτά τα κάλυπτε ο ΟΑΕΔ και οι καταργηθέντες οργανισμοί της κατοικίας και της εστίας που, ανεξαρτήτως αν ήμασταν ευχαριστημένοι από τις παροχές και την επάρκειά τους, ήταν μια βάση για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων προστασίας.

Όταν οι μισθοί βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός καλπάζει μήνα με το μήνα και επίδομα ανεργίας παίρνει ο 1 στους 12 ανέργους, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη διάταξη του Οργανισμού, αλλά στον προσανατολισμό του και στο πάρτι που έχουν στήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.

Μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία επιχειρείτε να τελειώνετε συνολικά με ό,τι είχε απομείνει από τον ΟΑΕΔ, ως ένας οργανισμός προστασίας ανέργων και εργαζομένων. Για αυτό και το νομοσχέδιο χτίστηκε πάνω σε ένα κρεσέντο ψεμάτων και μιας αντιδραστικής κυβερνητικής προπαγάνδας που έκανε το άσπρο – μαύρο.

Για να εστιάσουμε, λοιπόν, στο κύριο, που είναι η προστασία των ανέργων και των εργαζομένων, σας ρωτάμε εσάς της κυβέρνησης:

– Είναι αλήθεια ή ψέμα πως όλα αυτά τα χρόνια επιδοτείται το 1/12 των καταγεγραμμένων ανέργων, με το ποσό των 400 ευρώ και αυτό με την πολύ πρόσφατη αύξηση στον κατώτερο μισθό, όταν για όλη την περίοδο της 10ετούς κρίσης ο άνεργος ήταν αναγκασμένος να ζει με ένα επίδομα καθηλωμένο στα 360 ευρώ;

– Είναι αλήθεια ή ψέμα πως για να πάρει ένας άνεργος το επίδομα του μακροχρόνια ανέργου, υπάρχουν ασφυκτικοί όροι, αλλά και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έρχονται κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, που ήθελε εξαρχής να ρίξει σκόνη και οσμές σκανδάλου ότι τάχα γίνεται ευρεία σπατάλη χρημάτων από ανθρώπους που έχουν μεγάλο εισόδημα;

– Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων, το οποίο λαμβάνουν ελάχιστοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες, φτάνει στο υπέρογκο ποσό των 200 ευρώ και αυτό για χρονικό διάστημα ως 12 μήνες;

– Είναι αλήθεια ή ψέμα πως άνεργος, που μέσα σε μια τετραετία έχει συμπληρώσει 400 ημέρες επιδότησης, χάνει το επίδομα και κάθε άλλο δικαίωμα;

– Είναι αλήθεια ή ψέμα πως εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια δεν υπάρχει κανένα κατασκευαστικό έργο εργατικής κατοικίας; Πως τόσο αυτό, όσο και άλλες κοινωνικές παροχές των καταργηθέντων οργανισμών, Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, που κληρονόμησε ο ΟΑΕΔ, έχουν εξαφανιστεί;

Όλα τα παραπάνω είναι μύθοι και υπερβολές ή είναι η πραγματικότητα;

Άρα καμία αναβάθμιση του Οργανισμού δεν υπάρχει με αυτό το νομοσχέδιο. Το μόνο που κάνετε είναι να καταλογίζετε ευθύνες στον άνεργο για την ανεργία του.

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μισθό για τις επιχειρήσεις, δεν είναι νέα πρόταση ούτε συζητιέται για πρώτη φορά. Οι προτάσεις της ενεργητικής τάχα απασχόλησης, της ενεργούς γήρανσης, είναι βασική στρατηγική της ΕΕ και έχουν πυρήνα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχος της Συνθήκης του Μάαστριχ από το 1992 είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης και του επιδόματος ανεργίας. Αυτή την πολιτική υπηρετείτε με συνέπεια και εσείς και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείτε να ολοκληρώσετε αυτόν τον σχεδιασμό. Να μετατραπεί η προστασία των ανέργων σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να δημιουργηθεί ένα ακόμα ισχυρό κύμα, που θα πιέζει προς τα κάτω τους κλαδικούς μισθούς, δηλαδή μια ακόμα δεξαμενή ανέργων που θα εντάσσεται στις επιχειρήσεις με διαφορετικούς όρους εργασίας και δικαιώματα.

Όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιήσατε πολλά ψέματα και οδικούς χάρτες προς τα ΜΜΕ για να περάσει η προπαγάνδα σας. Προπαγάνδα που όμως βρίσκεται και εκτός πραγματικότητας.

Θέλατε να φτάσετε στο βασικό για εσάς που είναι ο αποκλεισμός των ανέργων από τα μητρώα ανέργων, ο περιορισμός του μεγέθους τους.

Με την ενεργοποίηση της πρότασης που αναφέρει πως στις 3 αρνήσεις προσφοράς οποιασδήποτε εργασίας ή οποιασδήποτε κατάρτισης, ο άνεργος θα βγαίνει από το μητρώο ανέργων, άρα και από την όποια προστασία του παρείχε ο Οργανισμός, κυριολεκτικά πιάσατε πάτο.

Με την εφαρμογή του ποινολογίου που καταγράφεται στο νομοσχέδιο, για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των ανέργων, τους εξαναγκάζετε έμμεσα να αποδεχτούν θέσεις εργασίας με οποιουσδήποτε όρους εργασίας, με κάθε είδους ελαστική εργασιακή σχέση. Τους εξαναγκάζετε να μπαίνουν σε κάθε είδους πρόγραμμα απασχόλησης και σε διάφορα ψευτοσυμβουλευτικά προγράμματα, σε προγράμματα κατάρτισης αμφιβόλου και πολλές φορές αστείου περιεχομένου, όπως πολύ καλά ξέρετε, προκειμένου να μη χάσουν την ιδιότητα του ανέργου. Βέβαια, τέτοια προσπάθεια είχε κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν εφαρμόστηκε κάτω από τις κινητοποιήσεις και τις σωστές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σε έναν άνεργο που θα του προτείνετε μια εργασία ορισμένου χρόνου, 5μηνη – 6μηνη – 8μηνη, αλλά και ακόμα αυτές οι περίφημες συμβάσεις του ενός μήνα, τι περιθώριο θα έχει να αρνηθεί; Ή αυτό θεωρείται ευκαιρία και θέση εργασίας που δεν πρέπει να χαθεί;

Σε έναν εργαζόμενο που του προτείνετε μέσω συμβούλων, ΚΕΚ και golden boys που βάζετε μέσα σε κάθε οργανισμό, μια εργασία μερικής απασχόλησης με 4ωρο, 6ωρο κλπ., τι δυνατότητα θα έχει ο άνεργος να την απορρίψει;

Και δεν θέλουμε να αναφέρουμε καν την ευρωπαϊκή εμπειρία, που ο αντίστοιχος γερμανικός ΟΑΕΔ μέσω επιστολής πρότεινε σε νεαρή κοπέλα μια θέση εργασίας ως σερβιτόρα σε οίκο ανοχής!

Αυτοί όμως είστε! Και στη βάση αυτή επαναφέρουμε δύο ερωτήσεις που ζητούν άμεση απάντηση και όχι γενικές και αόριστες φανφάρες.

Πόσες θέσεις σταθερής εργασίας έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία από τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα του Οργανισμού, τα προγράμματα που έταζαν λαγούς με πετραχήλια; Πέρασαν αρκετές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε τα αναλυτικά στοιχεία που οι θέσεις εργασίας στα εκατοντάδες προγράμματα απασχόλησης μετατράπηκαν σε σταθερή εργασία!

Επίσης, θέλουμε να γίνουν γνωστές στους εργαζόμενους και τους ανέργους, ποιες είναι αυτές οι ρήτρες που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν έναν εργαζόμενο στην εργασία του! Να γίνουν γνωστοί οι όροι, το χρονικό διάστημα, οι μεταβολές στο εργατικό δυναμικό. Όταν με ευκολία μας παρουσιάζετε στοιχεία για τάχα παρανομίες, για τους ανέργους της Κηφισιάς που δήθεν κατασπαταλούν χρήματα άλλων ανέργων, τα παραπάνω στοιχεία με το πάτημα ενός enter θα μπορούν να δοθούν! Γιατί σιωπάτε;

Φυσικά, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Εκατοντάδες χιλιάδες, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν γνώση και πείρα και παραπάνω από μια φορά για αυτά τα προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία τους.

Το γνωστό πλέον ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” έφτασε και στους ανέργους. Τους χαρακτηρίζετε εμμέσως υπεύθυνους για την ανεργία τους. Τους θέλετε ευέλικτους, εργαζόμενους μιας χρήσης, καταρτιζόμενους για λίγους μήνες.

Με βάση αυτό να πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας και αυτός ο κόσμος να επιστρέφει στη δεξαμενή της ανεργίας και να δίνει τη θέση του στην επόμενη φουρνιά ανέργων και “φτου” ξανά και από την αρχή. Όλο αυτό στο πλαίσιο της ανακύκλωσης της ανεργίας και της διαρκούς κινητικότητας.

Η διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του Οργανισμού αγγίζει και άλλες πλευρές, ιδιαίτερα σημαντικές για τη ζωή τους. Για παράδειγμα, η απώλεια της ιδιότητας του ανέργου σημαίνει ακύρωση και άλλων παροχών προστασίας και όχι «ωφελημάτων», όπως αναφέρεται, λες και τους κάνετε χάρη. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δάνεια, η προτεραιότητα σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ή μοριοδοτήσεις, οι ρυθμίσεις οφειλών σε υπηρεσίες, η δωρεάν μετακίνηση στις μεταφορές, οι εκπτώσεις ή άλλες διάφορες παροχές που απευθύνονται αποκλειστικά σε ανέργους, δεν μπορούν να καταργούνται ή να φιλτράρονται στο όνομα της σκανδαλολογίας και των κούφιων αριθμών που ανακοινώνετε.

Άλλωστε, αυτό το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και κακοπαιγμένο. Στο όνομα των υψηλών συντάξεων τσακίσατε το σύνολο των συντάξεων και την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέψατε το ασφαλιστικό δικαίωμα σε χρηματιστηριακό ρίσκο. Στο όνομα των ψεύτικων δικαιολογητικών ισοπεδώσατε συνολικά τα προνοιακά επιδόματα. Στο όνομα της ισότητας προσπαθείτε να αποχαρακτηρίσετε επαγγέλματα και κλάδους που είναι ενταγμένα ή θα πρέπει να ενταχθούν στα ΒΑΕ.

Με δυο λόγια, στόχος είναι να δημιουργήσετε έναν ΟΑΕΔ ΑΕ που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μια προωθητική υπηρεσία, που θα ενδυναμώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας ως ευθύνη του κράτους και με βάση τις οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε μία σειρά κλάδους και τομείς δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ο ρόλος του ΟΑΕΔ αναβαθμίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των ανέργων. Στις σημερινές συνθήκες ο ρόλος του είναι να τονώσει τις μηχανές των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνοντας μέσα από τα δεκάδες προγράμματα όχι μόνο φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δεσμεύσεις και ρήτρες προς τις επιχειρήσεις, αλλά και απευθείας ζεστό χρήμα.

Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνά και μέσα από τις δράσεις του, καθώς έχει συγκεκριμένη και καταμερισμένη ευθύνη. Για αυτό επιδιώκετε να σβήσετε όσες και όποιες φωνές έχουν αναφορά στους εργάτες μέσα στα όργανα διοίκησης του Οργανισμού, φτιάχνετε νέα σχήματα μακριά και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Προσπαθείτε να ρίξετε πέπλο σιωπής σε όσες φωνές μπορούν να ελέγξουν, να αποκαλύψουν, να βάλουν φρένο σε απαράδεκτες προτάσεις, σε αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Ακόμα και την αλλαγή στην ονομασία του Οργανισμού εμείς δεν τη θεωρούμε τυχαία. Η αντικατάσταση της εργασίας από την απασχόληση δεν σχετίζεται με λεξιλογικές ή εννοιολογικές διαφορές, αλλά με πολιτικές κατευθύνσεις. Η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό κατάρτισης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με κεντρικό ρόλο τον συντονισμό του δικτύου των ΚΕΚ και όποιων άλλων παράσιτων που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των ανέργων. Και για αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε αυτό το αίσχος που δημιουργείται με το νέο νομοσχέδιο.

Δεν είναι νομοτέλεια η ζωή με ψίχουλα, η ανασφάλεια, η μισή δουλειά, το μοίρασμα μίας θέσης σε 2 και 3 εργαζόμενους. Δεν μπορεί να είναι άπιαστο όνειρο να εργάζονται οι νέοι άνθρωποι πάνω σε αυτό που σπούδασαν, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο αγώνας σήμερα και ιδιαίτερα σε συνθήκες συνεχών ανατιμήσεων και ακρίβειας, για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Ακριβώς γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποφασιστική μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Αυτό είναι το μοναδικά προοδευτικό και σύγχρονο και όχι η κυριαρχία ξανά ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα.

Πάρτε το πίσω τώρα! Ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας νέος άνθρωπος δεν πρόκειται να σας συγχωρήσει αυτό το νέο έγκλημα που επιχειρείτε!».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...