Δ. Κουτσούμπας: Δεν θα σιωπήσουμε για το έγκλημα, να γίνουμε όλοι μαζί η φωνή των νεκρών

Ο Δ. Κουτσούμπας στην συζήτηση της Βουλής για τον ΕΥΠ και τις υποκλοπές

Μπροστά στη βαριά σκιά της θλίψης και της οργής για το δυστύχημα στα Τέμπη, σφίγγουμε τα δόντια γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε και επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι δυστύχημα, αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για έγκλημα και το λένε όλοι, οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, που φωνάζουν από την πρώτη στιγμή «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», σημείωσε.

Και όπως κάθε έγκλημα έχει αιτίες και ενόχους, έτσι και αυτό, ξεκαθάρισε ο Δ. Κουτσούμπας. Είναι ένοχη η κυβέρνηση γιατί στις αλλεπάλληλες καταγγελίες των εργαζομένων στα τρένα, αλλά και των βουλευτών του ΚΚΕ, για τις ελλείψεις στο δίκτυο, στη σήμανση, σε προσωπικό, είχε κλειστά αυτιά. Μακάρι να μην επιβεβαιωνόταν η σοκαριστική πρόβλεψη στην ανακοίνωση της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, μόλις 20 ημέρες πριν την τραγωδία, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ.

Και ξεκαθάρισε πώς ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, σε μοιρασμένους ρόλους με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, για να στρέψουν τη συζήτηση αποκλειστικά στις υπαρκτές ευθύνες ενός σταθμάρχη, η αλήθεια δεν κρύβεται. Δεν κρύβεται το γεγονός ότι με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, το 2023 τα τρένα πηγαίνουν στα «κουτουρού» με τυφλές οδηγίες λες και είμαστε στην εποχή του Τρικούπη. «Οι πλειστηριασμοί ηλεκτρονικοί και τα τρένα χειροκίνητα», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Ένοχη είναι και η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του ΟΣΕ, της ιδιωτικοποίησης, που διαμόρφωσε τους όρους για τις τραγωδίες. Ευθύνη έχει και η ιταλική εταιρεία που πέντε μέρες κρυβόταν και τώρα το παίζει μεγαλόψυχη που δεν θα κάνει χρήση της εξαίρεσης που τις έδωσαν οι κυβερνήσεις για την αποζημίωση των θυμάτων. «Μεγάλη χάρη μας έκανε! Να τους χαίρεστε τους επενδυτές σας», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Θύμισε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για 45 εκατ. ευρώ, και κάθε χρόνο οι κυβερνήσεις χαρίζουν στην εταιρεία 50 εκατ. για τις δήθεν άγονες γραμμές. Επίσης, θύμισε ότι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ όλοι μαζί ψηφίσαν το πακέτο οδηγιών της ΕΕ για πλήρη απελευθέρωση των σιδηροδρόμων.

Ένοχο το σάπιο αστικό κράτος, ένοχη η ιταλική εταιρεία, ένοχοι οι εργολάβοι που τσέπωναν τα εκατομμύρια χωρίς να κάνουν έργα, ένοχη και η ΕΕ για την εγκληματική πολιτική της απελευθέρωσης.

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» για την απόδοση των ευθυνών, ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοιο έγκλημα, για να μην υπάρξει ξανά παιδί που δεν θα απαντήσει στο μήνυμα της μητέρας του «στείλε όταν φτάσεις»…

Ο Δ. Κουτσούμπας χαιρέτισε τους χιλιάδες απεργούς και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. «Η νέα γενιά βράζει από αγανάκτηση», σημείωσε, προσθέτοντας «είμαστε μαζί σας! Σας στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις για να γίνουμε όλοι μαζί η φωνή των νεκρών».

Αναφερόμενος και στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια για τη σχολική βία, επισήμανε ότι τα παραπάνω δεν είναι άσχετα. Όπως υπογράμμισε, μέσα στους αγώνες των μαθητών αναπτύσσονται αξίες, όπως η αλληλεγγύη και άλλα υλικά για ένα νέο σχολείο, για να τελειώσουμε με το σχολείο του ανταγωνισμού και των αξιών που αναβλύζουν από το σάπιο σύστημα. Αυτό το σύστημα, τόνισε, είναι το καλύτερο θερμοκήπιο απειλής, στοχοποίησης του αδύναμου, του διαφορετικού.

Την ίδια ώρα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη καταστολή μέσα στο σχολεία. Παρεμπόδιση ξεκαθάρισε είναι τα κενά των εκπαιδευτικών, η έλλειψη θέρμανσης, να πλημμυρίζουν τα σχολεία, να πέφτουν σοβάδες.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε παλεύει για ένα σχολείο που θα έχει σύνθημα το «ένας για όλους και όλοι για έναν» και το «μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...