Δ. Κουτσούμπας για πυρκαγιές: Η επίκληση των “ακραίων καιρικών φαινόμενων” και της “κλιματικής αλλαγής” αποτελεί βολικό άλλοθι

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022
Φώτο Αρχείου / Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα Κρέστενα στην Ηλεία, εκκενώνεται o οικισμός Σκυλλουντία, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 (ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” και τον δημοσιογράφο, Μιχάλη Ψύλο παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη απάντησε:

Η επίκληση των “ακραίων καιρικών φαινόμενων” και της “κλιματικής αλλαγής” μπορεί να αποτελεί βολικό άλλοθι, όμως δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών με επίκεντρο την πρόληψη.

Γι’ αυτό μιλάμε για διαχρονικό έγκλημα.

Γιατί όλες μα όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση, δηλαδή της πρόληψης από την καταστολή.

Διατήρησαν σε χαμηλά, εξευτελιστικά επίπεδα τα κονδύλια για την δασοπροστασία και την πυροσβεστική υπηρεσία με τραγικές ελλείψεις, τόσο σε μέσα, όσο και σε προσωπικό.

Χώρια που όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, ενίσχυαν την εμπορευματοποίηση της γης, η οποία αποτελεί και το προσάναμμα για τις πυρκαγιές.

Με δεδομένο ότι είμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου απαιτούμε τα αυτονόητα:

Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση για μέσα και προσωπικό, να προσλάβει τους 4000 μόνιμους πυροσβέστες, τους 1500 υπαλλήλους που λείπουν από τη δασική υπηρεσία και φυσικά να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή και αποζημίωση όσων έχουν πληγεί.

Δείτε ακόμα...