Δ. Κουτσούμπας: Η επιλογή δεν είναι να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών αλλά να σταθούμε στο πλευρό των λαών

Σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Λιμνοπούλας, με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του στα Γιάννενα

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε συνάντηση με τον διοικητή, Ν. Κατσακιώρη, με την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Νοσοκομείου και σύσκεψη με τα υγειονομικά σωματεία της πόλης και υγειονομικούς.

Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν επίσης η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ, ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, και η Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέας της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας είπε μεταξύ των άλλων:

Εδώ δίπλα στο ΚΚΕ είναι η θέση όλων όσοι, παρά τον πόλεμο της προπαγάνδας, επιλέγουν το στρατόπεδο των λαών απέναντι στα δύο στρατόπεδα των ληστών είτε της Ρωσίας, είτε του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που λύνουν τις διαφορές τους πάνω στις πλάτες του Ουκρανικού λαού.

Κι αυτές οι διαφορές, οι ανταγωνισμοί, οξύνονται εδώ και χρόνια και αφορούν στο ποιο στρατόπεδο ληστών, για λογαριασμό ποιων μονοπωλιακών συμφερόντων, θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τα εδάφη και το εργατικό δυναμικό, των αγωγούς και τα δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων, τις αγορές. Αυτούς τους ανταγωνισμούς πληρώνει εδώ και μια δεκαετία ο λαός της Ουκρανίας.

Κι ας κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμα τα αστικά επιτελεία, που τώρα φόρεσαν υποκριτικά τις μαύρες πλερέζες για να θρηνήσουν τα θύματα του ουκρανικού λαού.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που παρακολουθούμε σε ζωντανή σύνδεση δεν προέκυψε πριν μερικές βδομάδες, με την απαράδεκτη και καταδικαστέα ρώσικη εισβολή, με τους βομβαρδισμούς, τους νεκρούς, τους ξεριζωμένους, αλλά προετοιμάζεται χρόνια τώρα και με το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ένα σχέδιο που εδώ και χρόνια έχει μπει σε εφαρμογή, με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, με προσέλκυση χωρών στο ΝΑΤΟ, με το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 και τη στήριξη φασιστικών οργανώσεων.

Ας μην κάνουν λοιπόν τους ανήξερους!!! Αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια έχουν τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων!

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να σταθούμε στο πλευρό των λαών, κι αυτό δεν είναι κάτι γενικό κι αφηρημένο, παίρνει σάρκα και οστά μέσα στην πάλη για να σταματήσει η συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, η θάλασσα και ο αέρας, ως πολεμικά ορμητήρια.

Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεων σε αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα.

Κι αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στον Ουκρανικό λαό. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού και η αληθινή αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, των άλλων γειτονικών λαών.

Όλα τα υπόλοιπα που επιστρατεύουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι κολαούζοι του συστήματος, είναι για να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού στην εμπλοκή της χώρας βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να τον κάνουν συνένοχο στο έγκλημα.

Και καταλαβαίνουν πολύ καλά, πως αυτό δεν είναι κι εύκολη υπόθεση.

Γιατί όταν η χώρα σου γίνεται θύτης άλλων λαών, πολύ εύκολα εσύ ως λαός μπορείς να γίνεις το θύμα.

Μόνο για το καλό του λαού, για την ειρήνη και την ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση, δηλαδή σε στόχο πιθανών αντιποίνων, όπως είναι και αυτή που υπάρχει στη γειτονιά των Ιωαννίνων, δηλαδή η βάση των ραντάρ στο Άκτιο.

Μόνο «αντιπολεμική» βόλτα δεν μπορεί να έκανε το κομβόι με τα ΝΑΤΟϊκα ελικόπτερα που πέρασε από την πόλη σας τις προηγούμενες μέρες με κατεύθυνση την Πολωνία, δήθεν για προγραμματισμένη συντήρηση.

Μόνο ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει κανείς όταν οι ιμπεριαλιστές υποδαυλίζουν τα εθνικιστικά μίση, αξιοποιούν μειονότητες για να δρομολογήσουν και δικαιολογήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί και ο λαός των Ιωαννίνων να μην επαγρυπνεί για τέτοια φαινόμενα, με δεδομένες τις πολιτικές για τη «Μεγάλη Αλβανία», την πείρα από το χάραγμα νέων συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που δεν έχει πάψει ούτε στιγμή με ευθύνη των ιμπεριαλιστών να είναι μια “πυριτιδαποθήκη”.

Τις επιπτώσεις του πολέμου έχουν ζήσει και οι χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν ήδη στα Γιάννενα και αγκαλιάστηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία το λαού.

Προκαλεί μεγάλο θυμό η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που πρόκειται να υποδεχτούν και τα Γιάννενα.

Πού είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, όταν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με την εμπλοκή της χώρας και τη στήριξη των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζουν την αδικία, βάφουν τα χέρια τους στο αίμα;

Αυτή είναι η ευαισθησία τους;

Όταν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, όπως λέγεται, όπου ζουν σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες σχεδιάζεται η μετατροπή του σε «φυλακή», με το χτίσιμο τσιμεντένιου τείχους 3 μέτρων, λες και πρόκειται για εγκληματίες και όχι για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών πολέμων;

Σήμερα που θερίζουν το λαϊκό εισόδημα οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, το ρεύμα, το πετρέλαιο και κατά συνέπεια στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο ότι οι λαϊκές οικογένειες και στα Γιάννενα, πληρώνουν ήδη ακριβά το όραμα της περίφημης πράσινης μετάβασης, δηλαδή τα «πράσινα» κέρδη των μονοπωλίων .

Πληρώνουν όχι μόνο με την λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά με την καταστροφή του περιβάλλοντος, άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ανεργία, τους κινδύνους του πολέμου.

Σε όλα τα Γιάννενα και στην Ήπειρο ακόμη και σε περιοχές Natura έχουν εγκατασταθεί ή εγκρίνονται συνεχώς άδειες για όλων των ειδών τις ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο δήμο Ζίτσας η ΡΑΕ έχει εγκρίνει άδειες για 9 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και εκκρεμούν και άλλες δύο που αντιστοιχούν συνολικά σε μία έκταση πάνω από 4.300 στρέμματα, δεσμεύοντας τους χώρους εγκατάστασης σε βάθος 25ετίας.

Η εγκατάσταση αυτών των ΑΠΕ θα επιφέρει μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής, τουλάχιστον αύξηση της θερμοκρασίας.

Αντίστοιχα θα εκτοπιστούν βίαια αγροτοκτηνοτρόφοι που βλέπουν βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις να χάνονται, με συνέπεια να αυξάνεται και άλλο το κόστος παραγωγής, να υποβαθμίζεται η παραγωγή τους, να κινδυνεύουν και με αυτό τον τρόπο να εκτοπιστούν από την παραγωγή.

Μόνο στον κάμπο της Ζίτσας δεσμεύονται 600 με 900 από τα 3000 στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας.

Γι’ αυτό έχουν δίκαιο οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, που προφανώς δεν εξασφαλίζουν ούτε επαρκές, ούτε φθηνό ρεύμα.

Από την άλλη, μόνο υποκρισία μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να φτιάξουν ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ, για να μειώσουν δήθεν το ενεργειακό κόστος.

Σε τελική ανάλυση, είναι παραλογισμός να ζουν οι λαϊκές οικογένειες σήμερα στα Γιάννενα μέσα στο ψύχος και στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και την αιθαλομίχλη που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συνδυασμένα πολλές μορφές ενέργειας, π.χ. τα ποτάμια, πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ΑΠΕ και άλλα.

Την πράσινη, κυκλική οικονομία πληρώνουν επιπλέον πολύ ακριβά οι Γιαννιώτες και όλοι οι Ηπειρώτες, για να μπορεί να εμπορεύεται η ΤΕΡΝΑ και το κεφάλαιο τα στερεά απορρίμματα.

Μέσα από τα δημοτικά τέλη, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, με τις ληστρικές συμβάσεις και τις ΣΔΙΤ, το αστικό κράτος, η Τοπική Διοίκηση, εγγυώνται στο εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων, σταθερές, υπέρογκες πληρωμές και μάλιστα, ανεξάρτητα από την ποσότητα των σκουπιδιών που επεξεργάζεται, ύψους 5 εκατομμυρίων το χρόνο.

Σπουδαία επιχειρηματικότητα!!!

Κέρδη χωρίς καν κάποιο «επιχειρηματικό ρίσκο», το οποίο συνέχεια επικαλούνται οι καπιταλιστές, για να δικαιολογήσουν την εκμετάλλευση των εργατών και των λαϊκών οικογενειών.

Και από την άλλη, μόνο πιο “πράσινα” δεν θα γίνουν τα Γιάννενα, αφού η ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν προχωρά.

Απέναντι σε όλες τις κάλπικες υποσχέσεις, αλλά και στις νουθεσίες «να κάτσουμε ήσυχα», «να μη ζητάμε πολλά», «γιατί τώρα ο πόλεμος έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα», αναδεικνύεται η ανάγκη να ανέβει η οργάνωση και η αγωνιστική δράση.

Για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, να ανέβει ο πήχης των απαιτήσεων για σταθερή δουλειά και σταθερό εργάσιμο χρόνο.

Αυτή την ώρα που μιλάμε, ο αγώνας για να σταματήσει η συμμετοχή, η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συναντιέται με τον αγώνα του λαού ενάντια στα μέτρα που του ετοιμάζονται στο όνομα των έκτακτων αναγκών.

Συναντιέται με τον αγώνα για:

• Άμεσα μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

• Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Για αυξήσεις των μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του.

• Για μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

• Για να παρθούν μέτρα ενάντια στις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

• Για να αξιοποιηθεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ), με σκοπό τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, με μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, με εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας, με προστασία του περιβάλλοντος.

• Για να δυναμώσει ο συνολικός αγώνας, για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

Μέσα στον αγώνα, στην πάλη και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να αποκτά εμπιστοσύνη στη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης.

Να απορρίπτει τα ψεύτικα διλήμματα και τις τρικλοποδιές που του βάζουν κυβερνήσεις, συνολικά τα αστικά κόμματα.

Μπορεί να δει την πραγματική και μοναδική διέξοδο για το λαό που δεν βρίσκεται στους παλιούς ή νέους σωτήρες αλλά στο δρόμο της ανατροπής.

Ελάτε να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το δρόμο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...