Δ. Κουτσούμπας: Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ θα προσφέρει ανάσα στον λαό και θα ανοίξει δρόμο για το αύριο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ΕΡΤ

Στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στη γενικευμένη ακρίβεια και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Επτά» και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Υπογράμμισε ότι η ελληνοτουρκική κρίση οφείλεται στους μεγάλους ανταγωνισμούς στην περιοχή, πρωτίστως στον ανταγωνισμό της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης, ενώ έκανε σαφές ότι οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν αποτελούν εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, «το πολύ – πολύ να νίπτουν τας χείρας τους». Όπως εξήγησε, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και μεγάλα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπρώχνουν σε διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, γιατί θεωρούν την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο», την οποία «δεν την θέλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του ΚΚΕ για ένα θερμό επεισόδιο, «για να λυθεί αυτό που προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση, και η τούρκικη κυβέρνηση, και το ΝΑΤΟ, και οι ΗΠΑ, και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος κυρίως για την Ελλάδα, σε κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα πιστεύω και σε τμήμα της κυριαρχίας». «Για να υπάρξει υποχώρηση και συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει κάποιο τέτοιου είδους επεισόδιο», προειδοποίησε, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στηλίτευσε την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτίμησε ότι θα είναι παρατεταμένος, με κίνδυνο παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης.

Για την ακρίβεια, ανέφερε πως η οικονομία έχει κάθε φορά «αντοχές» για να φοροαπαλλάσσονται οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, για εξοπλισμούς μαμούθ που υπηρετούν τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει ποτέ για τον λαό, ενώ παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Εκτίμησε επίσης πως είναι πολύ πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών και τόνισε πως μοναδική ανάσα για τον λαό θα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, για να εμποδίζει μέτρα σε βάρος του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος για το αύριο. Κάλεσε δε να εκφραστεί στις εκλογές, με μεγάλη δύναμη για το ΚΚΕ, αυτό που συμβαίνει στους φοιτητές, στα σωματεία, σε συλλόγους παντού σε όλη τη χώρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...