Δ. Κουτσούμπας: Πίσω από αυτό το επικίνδυνο σύστημα Υγείας βρίσκονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ που υλοποιούν όλα τα άλλα κόμματα

Με αναφορά στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που «διαδήλωσαν ενάντια στο αίσχος των απογευματινών χειρουργείων», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στους ογκολογικούς ασθενείς ή σε έκτακτα περιστατικά αναρωτήθηκε «τι άλλη επιλογή είχαν αυτοί οι ασθενείς από το βάλουν το χέρι στην τσέπη» και «τι επιλογή έχουν οι ασθενείς που δεν έχουν χρήματα».

Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας επέλεξε να περάσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παρέα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, στηλιτεύοντας τη στήριξη που παρέχουν ο Αδ. Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του στο κράτος-δολοφόνο. Μάλιστα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφία από το ισοπεδωμένο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα», στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σφαγιάστηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τον ισραηλινό στρατό.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κατέστησε σαφές πως βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τους ασθενείς και με την πλειοψηφία των υγειονομικών. Ανέδειξε δε τα «σάπια υλικά» από τα οποία αποτελείται η ανάπτυξή τους, κάνοντας λόγο για «άθλιο έως επικίνδυνο σύστημα Υγείας» που σώζεται κάπως χάρη στην αυτοθυσία των υγειονομικών.

Όπως εξήγησε, πίσω από κάθε τέτοιο αντιδραστικό νομοθέτημα βρίσκονται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης και έχουν διαμορφώσει μαζί όλα τα άλλα κόμματα. «Η ουσία της πολιτικής σας γράφει ΕΕ», είπε, καλώντας τον ελληνικό λαό να δώσει κατάλληλη απάντηση στην ΕΕ και στα κόμματα της στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτή την πολιτική μέσα στη Βουλή, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα στον αγώνα, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει συμμάχους τα άλλα κόμματα σε αυτή την πολιτική γιατί τους ενώνουν οι κατευθύνεις της ΕΕ, ο ίδιος ο καημός της καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως η οργανωμένη αγωνιστική δράση των εργαζομένων, μαζί με τη στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος μπορεί όχι μόνο να βάλει φρένο, αλλά να διαμορφώσει τους όρους για να έρθουν τα πάνω κάτω.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην πολύπαθη Θεσσαλία, μετέφερε την κραυγή αγωνίας και τα αιτήματα των πλημμυροπαθών και των σεισμόπληκτων.

Αναλυτικά η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα:

«Την Κυριακή που μας πέρασε ήταν, όπως γνωρίζετε, η Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Αυτή τη μέρα οι γιατροί, οι υγειονομικοί μας την τίμησαν όπως της αρμόζει. Με κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας. Διεκδικώντας την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Με σύνθημα “τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην ανθρώπινη ζωή”, διαδήλωσαν ενάντια στο αίσχος των επί πληρωμή χειρουργείων, στα οποία πλέον -όπως έμαθε όλη η Ελλάδα από τις καταγγελίες- αναγκάζονται να καταφύγουν και ογκολογικοί ασθενείς και επείγοντα περιστατικά με σπασίματα.

Ελάτε να μας πείτε πάλι τώρα, κύριοι της κυβέρνησης, ότι δεν υποχρεώνετε κανέναν να πάει στα απογευματινά χειρουργεία και ότι απλώς εσείς τους δίνετε επιλογές. Σας εξέθεσαν, βλέπετε, με τη βιασύνη τους, οι λίγοι φανατικοί υποστηρικτές της πολιτικής σας μέσα στα νοσοκομεία -φανατικοί του χρήματος να πω καλύτερα- και δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα για λίγες έστω βδομάδες.

Πείτε μας λοιπόν. Τι άλλη επιλογή είχαν αυτοί οι ασθενείς από το να βάλουν το χέρι στην τσέπη; Και τι επιλογή θα έχουν εκεί που μας οδηγείτε, οι ασθενείς που δεν έχουν τα χρήματα για αυτό; Το δικαίωμά τους στην υγεία, που το έχουν χρυσοπληρώσει με εισφορές δεκαετιών, διεκδίκησαν και οι συνταξιούχοι, που βρέθηκαν προχθές στους δρόμους της Αθήνας.

Βέβαια, όταν οι γιατροί, οι υγειονομικοί, μέσω των σωματείων τους στα Νοσοκομεία καταγγέλλουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων, όπως κάνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το μόνο που έχετε να πείτε είναι ότι είναι ψυχασθενείς! Το λιγότερο που έχω να σας πω είναι ότι είναι απαράδεκτο να κάνετε πολιτική αντιπαράθεση με τέτοιους όρους.

Βέβαια, ο καθένας έχει τις προτεραιότητες και τις αξίες του, έτσι κι εσείς τις δικές σας. Γι αυτό κι άλλωστε εσείς επιλέξατε να περάσετε την Παγκόσμια Μέρα Υγείας στο Ισραήλ, παρέα με τον ομόλογό σας, δεν μπορώ καν να πω “υπουργό υγείας”, γιατί μόνο τέτοιος δεν μπορεί να είναι ο υπουργός ενός κράτους που συμμετέχει στην γενοκτονία αμάχων, κυρίως παιδιών. Μας χαρίσατε μάλιστα και μια μακροσκελή ανάρτηση με τις εμπειρίες σας από αυτό το ταξίδι και μας είπατε να “αφήσουμε τον αντισημιτισμό” και να διδαχτούμε από το Ισραήλ που έχει κάνει τα νοσοκομεία του εδώ και χρόνια επιχειρήσεις.

Το να κάνετε μαθήματα, κύριε Γεωργιάδη, στον ελληνικό λαό για τον αντισημιτισμό είναι κάπως σαν τις διαφημίσεις αυτών των στοιχηματικών εταιρειών στην τηλεόραση που στέλνουν μηνύματα κατά του εθισμού στον τζόγο. Δικός σας, όμως, ο Γολγοθάς να πρέπει να δίνετε διαπιστευτήρια μέρα-νύχτα στα ισραηλινά λόμπι, εξαιτίας του παρελθόντος σας και δεν μας αφορά καθόλου, ειλικρινά.

Επειδή, όμως, πιάσατε στο στόμα σας και τον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν με τα χρήματα από τη διεθνή βοήθεια να έχουν φτιάξει νοσοκομεία και πανεπιστήμια, αντί να εξοπλίζονται για να κάνουν αντίσταση στον κατακτητή τους, να σας ενημερώσω ότι έφτιαξαν και τέτοια. Μόνο που τα ισοπέδωσαν όλα μέσα σε 6 μόλις μήνες οι κολλητοί σας, οι εγκληματίες του Νετανιάχου. Και επειδή ο υπουργός που συναντήσατε σάς έδωσε κι ένα κάδρο με τις φωτογραφίες των ισραηλινών ομήρων, για τους οποίους και εμείς αγωνιούμε και απαιτούμε την απελευθέρωσή τους, και είπατε ότι θα το βάλετε “να κοσμεί” το γραφείο σας, θα σας δώσω κι εγώ μια εικόνα με το ισοπεδωμένο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο που λειτουργούσε στη Γάζα, μέσα στο οποίο σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι, που δεν ήταν της Χαμάς, ανάμεσά τους γιατροί, ασθενείς, έγκυες και παιδιά. Ας το βάλετε κι αυτό να «κοσμεί» το γραφείο σας και να νιώθετε περήφανος για τα εγκλήματα αυτά που με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε.

Ας επιστρέψουμε τώρα στα της υγείας στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα έχετε βάλει “λυτούς και δεμένους” για να πείσετε τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι αυτά που νομοθετείτε είναι για το “καλό τους”. Ότι είναι για το καλό τους, οι μεν ασθενείς ενώ έχουν πληρώσει πολλά, τώρα να ξαναπληρώνουν για τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, για τα φάρμακα, για τις διαγνωστικές εξετάσεις και “ουκ έστιν τέλος” για το τι άλλο θα σκαρφιστείτε.

Οι δε λιγοστοί υγειονομικοί να πολλαπλασιάσουν τον χρόνο εργασίας τους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από τους ασθενείς – πελάτες. Αυτό το εισόδημα που τους περικόψατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2. Το εγχείρημά σας είναι σε πλήρη διάσταση τόσο με τους ασθενείς όσο και με την πλειοψηφία των υγειονομικών και γι’ αυτό καταφεύγετε σε επιχειρήματα του “συρμού”.

Όσο δυναμώνει η αντίδραση και η απόρριψη από τους υγειονομικούς της αντιλαϊκής σας πολιτικής, όσο καταγράφεται η μαζική και καθολική δυσαρέσκεια των ασθενών, όσες περιοδείες και να κάνετε όσο και να χρησιμοποιείτε σαν ντεκόρ ασθενείς για τα σχέδιά σας, τελικά τζάμπα ο κόπος σας.

Αλήθεια, αφού είναι καθολική η συμμετοχή των γιατρών του δημοσίου στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία – και όλα θα κυλήσουν ρολόι όπως λέτε – γιατί φροντίσατε να ενταχθούν και οι ιδιώτες γιατροί; Είναι προφανής η απάντηση. Γιατί πάση θυσία πρέπει να εξασφαλίσετε έσοδα στα Δημόσια Νοσοκομεία από την επιχειρηματική τους λειτουργία. Διότι τα λεφτά του κρατικού κορβανά δεν προορίζονται βέβαια για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για να τροφοδοτήσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με παντός είδους “κίνητρα”. Τζάμπα χρήμα, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις.

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό –λόγω της υποστελέχωσης- δεν μπορεί να στηρίξει τις “τρέχουσες” ανάγκες, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και στην επιπλέον επιχειρηματική δράση. Βρήκατε λοιπόν για συμπλήρωμα τους ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βγαίνει στην επιφάνεια είναι τα σάπια υλικά από τα οποία αποτελείται αυτή η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας που όλοι σας υπηρετείτε εδώ μέσα και στην οποία αντιστοιχεί αυτό το άθλιο έως επικίνδυνο για τον λαό σύστημα υγείας που σώζεται μόνο χάρη στην μεγάλη αυτοθυσία των υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών άλλου βοηθητικού προσωπικού.

Σάπια υλικά που το κάθε κόμμα ως κυβέρνηση πρόσθετε πάνω στα προηγούμενα και ως “αντιπολίτευση” έπαιζε τον ρόλο δήθεν του επόπτη του έργου για να μπουν στη σωστή σειρά εμπορευματοποίησης.

Η ουσία της πολιτικής σας γράφει “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που βρίσκεται πίσω από κάθε αντιλαϊκή ρύθμιση στην υγεία και παντού. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να αποκαλύψει την πολιτική σας και γι’ αυτό σας ενοχλεί η κριτική μας και καταφεύγετε σε φωνές και σοφιστείες. Όλα τα άλλα κόμματα είναι συνοδοιπόροι σας.

Παρέα όλοι ψηφίσατε τις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ που στη συνέχεια υλοποιούν σε βάρος των λαών οι κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης, από την ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία, που χρησιμοποιείτε εσείς εδώ όταν σας βολεύει σαν «μπαμπούλα», αλλά ψηφίζετε τα ίδια και με αυτήν στο ευρωκοινοβούλιο, μέχρι τον “προοδευτικό” Σάντσεθ στην Ισπανία και βέβαια τη «φιλελεύθερη» ΝΔ στην Ελλάδα. Για αυτό σταματήστε να λέτε ότι “αυτά που κάνουμε ως Υπουργείο, ως Κυβέρνηση τα κάνουν όλα τα κράτη της ΕΕ”. Και λοιπόν; Σας είπαμε εμείς το αντίθετο; Σας είπαμε κάτι διαφορετικό;

Τα λόμπυ υπαγορεύουν και η ΕΕ διαμορφώνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που εξειδικεύονται σε κάθε κράτος-μέλος. Και αυτό χρειάζεται να το αναλογιστεί ο ίδιος ο λαός, μιας και έχουμε ευρωεκλογές σε λιγότερο από δύο μήνες και να δώσει την κατάλληλη απάντηση στη ΕΕ και στα κόμματά της.

Νομίζετε, όμως, ότι αυτό σας ξεπλένει ή σας δικαιώνει με κάποιον τρόπο; Η κατάσταση του συστήματος υγείας σε κάθε κράτος – μέλος και στην Ελλάδα απόρροια αυτών των αντιλαϊκών κατευθύνσεων είναι. Άλλωστε δεν είναι και μακριά η περίοδος της πανδημίας με την κατάρρευση όλων των συστημάτων υγείας και στα κατά τα άλλα προηγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Μόνο που αυτές τις κατευθύνσεις, όλοι εσείς μαζί τις διαμορφώνετε, τις ψηφίζετε και τις υλοποιείτε. Και εμείς τις αντιπαλεύουμε και εδώ μέσα στη Βουλή, με 627 Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις που κάναμε για την υγεία την τετραετία που πέρασε και στο ευρωκοινοβούλιο και κυρίως μέσα στον αγώνα, μέσα στα νοσοκομεία, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς.

Να σας θυμίσουμε μήπως, ορισμένα από αυτά, που από κοινού προωθήσατε, διεκδικώντας μάλιστα ο καθένας την “πατρότητα” και την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους;

Όλοι μαζί δεν συμφωνήσατε για τις “σπατάλες”, στον “εξορθολογισμό” των δαπανών, το “νοικοκύρεμα” στην υγεία, πίσω από τα οποία κρυβόταν η κατεύθυνση της ΕΕ για μείωση των κρατικών δαπανών για τη λαϊκή υγεία, ώστε σήμερα να έχεις σαν αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει άμεσα και έμμεσα το 70% και το κράτος μόνο το 30%;

Όλοι μαζί δεν περικόπτατε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 62%, με αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει πολλά περισσότερα, χώρια οι τωρινές αυξήσεις που μπήκαν ως “καπέλο” στα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα;

Όλοι μαζί δε συμπίπτετε στην αναγκαιότητα της “συμπληρωματικής” δράσης του Ιδιωτικού Τομέα και των “αυτοχρηματοδοτούμενων δημόσιων νοσοκομείων”, που οδήγησε στη γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις για να είναι “βιώσιμα”;

Όλοι μαζί δε χρησιμοποιήσατε το κριτήριο των ξενοδοχειακών μονάδων, δηλαδή αυτό της “πληρότητας” για να καταργήσετε ή να συγχωνεύσετε νοσοκομεία, κλινικές, εργαστήρια, Κέντρα Υγείας;

Και όταν ήρθε η αναμενόμενη πανδημία βρήκατε τη λύση του συστήματος υγείας της “μιας νόσου”. Δηλαδή τη μέθοδο “πονάει κεφάλι…κόβει κεφάλι”.

Επομένως, κύριοι της κυβέρνησης, έχετε συμμάχους και στήριξη της πολιτικής σας, γιατί σας ενώνουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, σας ενώνει ο ίδιος ο καημός της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η αγωνία για το πώς θα “κουλαντρίσετε” το λαό σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Καταλαβαίνουμε ότι έχετε δυσκολίες και φοβίες, διότι υπάρχει η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οργανωμένη μαχητική δράση των εργαζομένων, που μαζί με τη στήριξη του ΚΚΕ, όχι μόνο μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά σας, αλλά και να διαμορφώσει τους πολιτικούς – κοινωνικούς όρους για να έρθουν “τα πάνω – κάτω”.

Εμείς θα φροντίσουμε να διευρύνουμε τέτοιου είδους δυσκολίες σας. Με τη δράση του κινήματος, μπαίνοντας μπροστά, εντός και εκτός των χώρων υγείας, με στόχο να διεκδικηθούν όλα όσα απαιτούνται για να αντιστοιχηθούν οι παροχές με όλες τις λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, τη φαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν από το κράτος.

Βεβαίως όταν ακούν αυτά οι κύριοι της κυβέρνησης βγάζουν “φλύκταινες”. Δεν μπορούν καν να συμβιβαστούν με το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι –ως αποκλειστικοί παραγωγοί του πλούτου– να μπορούν, με την κοινωνική ιδιοκτησία και την δική τους διακυβέρνηση- εξουσία, να θέτουν στην υπηρεσία τους όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υγεία.

Τέτοιο σύστημα υγείας, όμως, υπήρξε. Αλλά, παρόλο που λέτε ότι απολαμβάνετε την ιδεολογική αντιπαράθεση, αποφεύγετε -για ευνόητους λόγους- να αντιπαρατεθείτε μαζί του επί της ουσίας, πιθανώς να μην έχετε και τις γνώσεις για να το κάνετε γι’ αυτό καταφεύγετε σε κάποιες κραυγές ή το πολύ πολύ στη δημαγωγία. Να συγκρίνετε τι πέτυχε ο σοσιαλισμός στην υγεία πριν δεκαετίες, τότε που οι άνθρωποι ταξίδευαν από τη χώρα μας, όπως και από άλλες χώρες, στις σοσιαλιστικές χώρες για να γίνουν καλά με θεραπείες που ούτε ως σενάριο δεν υπήρχαν στην Ελλάδα και χωρίς να πληρώνουν φράγκο, και τι έχετε να επιδείξετε εσείς σήμερα, το 2024, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με καρκινοπαθείς να αναζητούν μόνοι τους τα φάρμακά τους και με άλλους να πεθαίνουν στο πεζοδρόμιο περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Η χρεοκοπημένη άποψη ότι το “ΚΚΕ έχει αυτές τις θέσεις, γιατί δε θέλει να κυβερνήσει”, μάλλον εκφράζει τι δεν θέλουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις ανοησίες και όχι τι δε θέλει το ΚΚΕ. Ανατρέξτε λίγο στο περίφημο “και όμως η γη κινείται” και δείτε την αντιστοιχία με την “κίνηση της κοινωνίας”, κάτι που είναι υγιές και αναγκαίο γιατί αλλιώς ότι μένει ακίνητο σαπίζει, όπως συμβαίνει σήμερα, όπως συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα.

Έχουμε ακούσει τελευταία και άλλα “χαριτωμένα” από όσους έχουν αναλάβει να βγάλουν πέρα όλη τη βρώμικη δουλειά σαν ατζέντηδες των επιχειρηματιών της υγείας στον ιδιωτικό και στον -κατ’ όνομα- δημόσιο τομέα. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την προτροπή του Υπουργού ότι, επειδή όλοι κάποια στιγμή θα χρειαστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας, για να υπάρχει αυτό πρέπει να προχωρήσει σήμερα η υλοποίηση των μέτρων εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης.

Δεν πρόκειται μόνο για εκβιασμό στον λαό, στον οποίο λέτε, ότι για να έχει λιγότερες υπηρεσίες υγείας, πρέπει να πληρώνει περισσότερα ή και να μην βρίσκει δημόσιες μονάδες υγείας και υγειονομικό προσωπικό και να χρειάζεται εσωτερική μετανάστευση. Είναι σίγουρα ομολογία των όλο και στενότερων ορίων του καπιταλιστικού συστήματος στην ικανοποίηση, έστω και λειψή, ορισμένων στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως της υγείας.

Ενός συστήματος στο οποίο η ζωή και η υγεία του λαού τιμολογείται σύμφωνα με το “κόστος – όφελος” των συμφερόντων μιας χούφτας κηφήνων. Γι’ αυτό εμείς λέμε καθαρά στο λαό ότι αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης πρέπει να φύγει από τη μέση για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα. Γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχουμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Ακριβώς αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ακόμα και για την παραμικρή κατάκτηση, την παραμικρή ανάσα ανακούφισης, για να βάζουμε εμπόδια σε αντιλαϊκά σχέδια και να κλαίγεστε μετά στις αναρτήσεις σας ότι δεν είμαστε ώριμοι σαν το Ισραήλ. Έλεος!

Κι επειδή, όταν σας λέμε το αυτονόητο, να πάρετε από τα δισεκατομμύρια των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εξοπλισμών που δεν είναι για την άμυνα της χώρας και να τα δώσετε στο ΕΣΥ, εσείς κορδώνεστε και μας απαντάτε ότι “αυτό δεν γίνεται, γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα χρήματα για τα F-35”. Και την εξυπνάδα αυτή τη δίνετε και στην «Ομάδα Αλήθειας», ψεύδους δηλαδή, της ΝΔ για να την κάνει βίντεο, αλλά σας έχουμε και σε αυτό τη λύση: αφού δεν τα έχει δωσει ακόμα για τα f35 όπως λέτε, πάρτε τα από τα χρήματα που έχετε δώσει ήδη, των Rafale και των Belhara για άλλους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς που πληρώνετε αδρά εκατομμύρια επί εκατομμυρίων απ’ τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Εντάξει είμαστε; Εντάξει είμαστε.

Κλείνοντας, επειδή την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκα ξανά στην πολύπαθη Θεσσαλία, στη Λάρισα και την Καρδίτσα, στον Τύρναβο, στα παρακάρλια χωριά, στον Βλοχό, στο Κεραμίδι, στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, έχω την υποχρέωση να μεταφέρω στη Βουλή την κραυγή αγωνίας αυτών των ανθρώπων.

7 μήνες μετά τις πλημμύρες του Daniel και η κατάσταση παραμένει τραγική. Αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα, χωριά γεμάτα μπάζα και σκουπίδια, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, δρόμοι που δεν έχουν ανοιχτεί. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, μιλάμε κυριολεκτικά για ζήτημα υγείας και επιβίωσής τους.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να τους αποζημιώσει στο 100% για τις ζημιές. Πρέπει να ενισχυθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι με χρηματοδότηση, να ενισχυθούν με ζωοτροφές. Δεν γίνεται αλλιώς να αντέξουν. Πρέπει να σταματήσετε εδώ και τώρα την κοροϊδία, κύριοι της κυβέρνησης και να δώσετε λύσεις. Να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, οι μετεγκαταστάσεις χωριών όπου πρέπει να γίνουν, να δοθεί επίδομα ενοικίου στις οικογένειες που είναι έξω από τα σπίτια τους, να γίνει ο απαραίτητος ψεκασμός για τα σμήνη κουνουπιών. Όπως και να σταματήσει αμέσως το αίσχος που μας κατήγγειλαν οι άνθρωποι, να έρχονται λογαριασμοί ρεύματος και νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα και κλειστά, εφτά μήνες τώρα, σε χωριά φαντάσματα, όπως ο Βλοχός.

Για το Δαμάσι και τα άλλα σεισμόπληκτα χωριά, τι να πούμε; Αν από τις πλημμύρες πέρασαν 7 μήνες, από τον σεισμό έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια. Οι υποσχέσεις σας ήταν λόγια του αέρα, αφού οι άνθρωποι βιώνουν έναν εφιάλτη, διανύοντας τον τέταρτο χρόνο στα κλουβιά. Δεκάδες κοντέινερ είναι τοποθετημένα στην είσοδο του χωριού, ενώ από τα 150 σπίτια που είχαν πληγωθεί από τα 6 Ρίχτερ, λιγότερα από 10 έχουν ανακατασκευαστεί. Το αίτημα παραμένει ένα: 100% επιδότηση με κρατική αρωγή για να επισκευαστούν τα σπίτια. Και φυσικά αυτό αφορά όλους τους σεισμόπληκτους και στην Κρήτη και στη Σάμο και αλλού.

Εμείς δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε αυτά τα ζητήματα, ούτε να αφήσουμε τους ανθρώπους στη μοίρα τους, όπως κάνετε εσείς. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και να σας πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να δώσετε λύσεις. Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...