Δ. Κουτσούμπας: Συμμετοχή στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Κουτσούμπα, μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, οι πολίτες βιώνουν την ενεργειακή κρίση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τη φτώχεια. Η κρίση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως διεθνές πρόβλημα, ενώ για την ακρίβεια συστήνεται το καλάθι του νοικοκυριού. Τι λέτε πως μπορεί να αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων;

Το γεγονός ότι ευρωπαϊκοί λαοί, όπως και ο ελληνικός λαός, είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια δε μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, το αντίθετο. Η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ, η “πράσινη” μετάβαση, με την απολιγνιτοποίηση και τα χρηματιστήρια της ενέργειας, είναι στρατηγικές επιλογές που έχουν τη σφραγίδα της ΝΔ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι επιλογές έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στην ακρίβεια, που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν θες, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις την ενεργειακή φτώχεια πρέπει όχι μόνο να συγκρουστείς με αυτή την πολιτική, αλλά και να αξιοποιήσεις όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας -και τον λιγνίτη- κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων, κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, με απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Αν θες να ανακουφίσεις τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από το μαρτύριο της ακρίβειας, δεν κάνεις διαφημιστικές καμπάνιες προς όφελος των αλυσίδων super market και των βιομηχάνων τροφίμων, προχωράς σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καταργείς τον ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Στο πολιτικό σκηνικό τον τελευταίο καιρό κυριαρχεί το θέμα των υποκλοπών. Κατά το ΚΚΕ από που ξεκινάει αυτή η ιστορία, τι εξυπηρετεί και μπορείτε να πείτε πως θα καταλήξει;

Σωστά ρωτάτε από που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι υπόθεση μόνο των τελευταίων μηνών. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα το οποίο ανέδειξε την ουσία ενός πολυπλόκαμου αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου από οδηγίες, κανονισμούς της ΕΕ και νόμους, το οποίο έχουν διαμορφώσει και διατηρήσει όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις. Με βάση αυτό, έχει γενικευτεί η παρακολούθηση -και με κατασκοπευτικά λογισμικά- χιλιάδων ανθρώπων. Οι ίδιοι άλλωστε λένε ξεκάθαρα ότι «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Μιλάμε δηλαδή για έναν βούρκο κυριολεκτικά, που αναδεικνύει τη σαπίλα αυτού του συστήματος κι όσων το υπηρετούν, για την προάσπιση μεγάλων συμφερόντων, ακόμα και για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», αλλά με τελικό στόχο τον «εχθρό λαό».

Που θα καταλήξει; Τα αλλεπάλληλα φιάσκο, τόσο στην εξεταστική επιτροπή – εξπρές, όπου όσοι προσήλθαν επικαλούνταν το απόρρητο, όσο και οι συνεχιζόμενες κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις στη Θεσμών και Διαφάνειας δείχνουν ότι η ΝΔ που έχει λερωμένη τη φωλιά της, μαζί με τα άλλα κόμματα, επιμένουν στο «όλα στο σκοτάδι». Εμείς, προτείναμε μάρτυρες, αποκαλύψαμε στοιχεία για όλες τις υποθέσεις και ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό μας κέντρο, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον Περισσό, για τις οποίες πρέπει να σας πω, ότι όλα τα άλλα κόμματα λες και ήταν συνεννοημένα συνέβαλαν στο “θάψιμο” της υπόθεσης. Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ στην πρόταση του ΚΚΕ να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες, συμβάλλοντας έτσι, μαζί με τη ΝΔ, στη συσκότιση της υπόθεσης.

Η υπόθεση της «Κιβωτού», άσχετα με την συγκυρία, ανέδειξε και τη διάσταση της έλλειψης προνοιακών δομών, της «μίσθωσης» του προβλήματος σε ιδιωτικούς φορείς. Τι λέτε;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι σχετικές καταγγελίες επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία παιδιών, που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, επαγγελματιών αναδόχων, άλλων «ευαγών ιδρυμάτων» και διαφόρων «φιλανθρώπων». Για αυτό είναι πρόκληση η σημερινή κυβέρνηση, όπως και τα άλλα κόμματα, να πέφτουν από τα σύννεφα. Διαχρονικά έχουν βάλει την υπογραφή τους στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των αντίστοιχων κρατικών δομών και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές δομές παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Εξίσου αντιδραστική είναι η προσπάθεια να φέρουν σε αντιπαράθεση τις κρατικές δομές οργανωμένης φιλοξενίας των απροστάτευτων παιδιών με την εναλλακτικού τύπου «οικογενειακή φροντίδα».

Οπωσδήποτε η αποκατάσταση των απροστάτευτων παιδιών σε μια ανάδοχη ή θετή οικογένεια είναι η καλύτερη επιλογή για τα περισσότερα παιδιά. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η ύπαρξη σύγχρονων δημόσιων δομών προστασίας παιδιού, μέχρι την ένταξη του παιδιού σε τέτοιο ποιοτικό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Γιατί η διεπιστημονική στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να επουλώσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες. Δεν μπορεί να αφήνεται μόνο στον αλτρουισμό, τη φροντίδα που θα τους προσφέρουν οι ανάδοχοι ή θετοί γονείς.

Για αυτό κάθε άνθρωπος που δεν συμβιβάζεται τα παιδιά να βρίσκονται ευάλωτα κι απροστάτευτα στις διάφορες «Κιβωτούς του Τρόμου», μπορεί να νικήσει τη θλίψη με τη θέληση της δράσης για την ανατροπή αυτού του σάπιου κόσμου της εκμετάλλευσης, της βίας.

Η Θεσσαλία, με αφορμή την αεροπορική βάση της Λάρισας και τα έργα στο Στεφανοβίκειο, εμπλέκεται ιδιαίτερα στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη σημερινή της ΝΔ. Όλα αυτά γίνονται προς όφελος της χώρας; ποια η θέση σας;

Η στρατιωτική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μπορεί να φέρει τον κάλπικο τίτλο «αμυντική», αλλά στην πράξη είναι μια επιθετική συμφωνία, που προβλέπει την αξιοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των σχετικών στρατιωτικών υποδομών για τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά άλλων λαών. Οι βάσεις εμπλέκονται στους πολέμους και επεμβάσεις, που διεξάγονται, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρω-ΝΑΤΟϊκό μπλοκ και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό (Ρωσίας – Κίνας). Κι από τη στιγμή που εμπλέκονται, στοχοποιούνται από την αντίπαλη πλευρά με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό της περιοχής και τη χώρα γενικότερα.

Την ώρα, λοιπόν, που για 9 μήνες διεξάγεται αυτός ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και υπάρχουν σενάρια διεύρυνσης και γενίκευσης του, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις εγκληματικές ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε αυτή τη συμφωνία, όσο και της ΝΔ που την υλοποίησε, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τη χειροκρότησε.

Τα όσα λέγονται για «αντισταθμιστικά» και οικονομικά «οφέλη» στον πληθυσμό είναι «χάντρες στους ιθαγενείς».

Όπως και χοντρό παραμύθι είναι πως οι ξένες βάσεις αποτελούν αποτρεπτικό όπλο στην τουρκική επιθετικότητα. Ας σκεφτούμε μόνο πως οι βρετανικές (ΝΑΤΟικές) βάσεις στην Κύπρο καλύπτουν το 6% του εδάφους της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισαν την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού. Ούτε, βέβαια, η γιγάντωση των βάσεων στην Ελλάδα απέτρεψε την Τουρκία να διευρύνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και από τις «γκρίζες ζώνες» να περάσει στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα».

Προέχει για το λαό της Λάρισας, όλης της Θεσσαλίας και της Ελλάδας να δυναμώσει τη φωνή αντίστασης, την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, για να κλείσουν οι βάσεις και να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις κυβερνήσεις που τον πετούν πάνω στα “αναμμένα κάρβουνα” των ιμπεριαλιστικών πολέμων, πριν “τσουρουφλιστούμε” ανεπανόρθωτα.

Προφανώς και η παρέμβασή σας με την εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει οι οργανώσεις του ΚΚΕ το Σάββατο στην πόλη μας, είναι ενταγμένη στην προεκλογική περίοδο που όπως δείχνει και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα, έχει ήδη ξεκινήσει…

Ήδη είναι σε εξέλιξη και δω στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των οργανώσεών μας με το κάλεσμά μας που απευθύνεται σε όλους όσοι ανησυχούν από τις εξελίξεις και προβληματίζονται για το τι πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα τι πολιτικές επιλογές έκαναν μέχρι χτες. Σήμερα όμως η ανησυχία και ο προβληματισμός δεν μπορεί να είναι η αναμονή για το πότε ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, αλλά συμμετοχή στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες με το ΚΚΕ για να γίνει ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Άλλωστε είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Βέβαια συναντάμε και μεις αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, ότι ένα μεγάλο ποσοστό περίπου στο 30% δεν θεωρεί «κατάλληλο να κυβερνήσει» ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον Μητσοτάκη, γι’ αυτό και απαντά: ΚΑΝΕΝΑΝ από τους δύο. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 24% στο ερώτημα αν θα ψήφιζε ΚΚΕ απαντά: ΝΑΙ. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε, οι οποίοι καταλαβαίνουν πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ δεν τσακώνονται για την ουσία της σημερινής αντιλαϊκής, αλλά για το ποιος και με ποιον στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει και θα επεκτείνει αυτήν την πολιτική για την οποία όλοι έχουν τις δεσμεύσεις τους. Αναγνωρίζουν, επίσης, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα την αξιοπιστία του ΚΚΕ. Η σκέψη τους αυτή μπορεί να γίνει απόφαση και η απόφαση τους αγωνιστική δράση σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και στις εκλογές με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...