Τις γειτονιές της Λάρισας που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες επισκέφτηκε το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του σε πληγείσες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Από την συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή των πληγέντων
Στον Άγιο Θωμά τον υποδέχτηκαν μέλη της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής πληγέντων και συγκεκριμένα οι Χρ. Παπαθανασίου, Λίτσα Γούναρη, Ιωάννα Γκονέλα, Σ. Γκονέλας και Χρ. Καλαμπούκας, που τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή τους και του εξέθεσαν τα αιτήματά τους, ενώ παρέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους.
Ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά στο ΚΚΕ, το οποίο στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τα αιτήματα των πλημμυροπαθών και θα βρεθεί δίπλα τους στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής για τις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει σ΄αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά.
«Βυθισμένη στα νερά και στα λύματα η Γιάννουλη
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η «βυθισμένη» σε επικίνδυνα λύματα Γιάννουλη, όπου ο Τ. Τσιαπλές, κάτοικος ο ίδιος της περιοχής, τον ενημέρωσε για τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την τεράστια καταστροφή στην πόλη, για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τώρα οι κάτοικοί της, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα όπως η στέγαση των ανθρώπων, η απολύμανση της περιοχής, αλλά και μακροπρόθεσμα για να μην επαναληφθεί αυτή η τραγική κατάσταση.

Αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα συνεχώς θα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες καταστροφές
Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποδεικνύεται και εδώ στη Λάρισα, στη Γιάννουλη και στη Νέα Σμύρνη και παντού, αυτό που είπαμε και σήμερα το μεσημέρι στον Παλαμά, στην Καρδίτσα, σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ότι αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν δοθεί γενναία χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, συνεχώς θα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες καταστροφές. Τα μεγάλα λόγια των κυβερνήσεων και από τον Ιανό και πιο πριν και μετά και σήμερα, δεν μας επαναπαύουν.
Χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται αγώνας. Στηριχτείτε στην επιτροπή εδώ τον κατοίκων που υπάρχει. Το ΚΚΕ είναι εδώ παρόν και στη Βουλή, ήδη καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα της Λάρισας και των πληγεισών περιοχών. Χρειάζεται αποκατάσταση άμεση των ζημιών, χρειάζονται αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής και βεβαίως χρειάζονται όλα αυτά μέτρα που είπε πριν και ο Τάσος Τσιαπλές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ο περιφερειακός σύμβουλος που είναι από εδώ και γνωρίζει τα ζητήματα και βρίσκεται και στην επιτροπή αγώνα, να τα παλέψουμε όλοι μαζί μέσα στη βουλή, στην ευρωβουλή, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Γεια σας, καλή δύναμη!» (δείτε πάνω το video με την δήλωση).
Στον Παλαμά Καρδίτσας
Νωρίτερα ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τον κατεστραμμένο από την πλημμύρα Παλαμά Καρδίτσας. Βρέθηκε στις γειτονιές και συνομίλησε με τους κατοίκους που είναι οργισμένοι και απεγνωσμένοι από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αγροτικό Σύλλογο που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε αμέσως μετά την πλημμύρα το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Παλαμά.
Ενημερώθηκε από τον Κώστα Τζέλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, για τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα στην περιοχή. Ο Κ. Τζέλας τόνισε ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα διότι η περιοχή θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, να στεγαστούν στον Παλαμά όσοι είναι άστεγοι, να σηκωθούν τα αναχώματα στα ποτάμια για μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή με την πρώτη νέα βροχή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στη σύσκεψη μαζικών φορέων. Είπε συγκεκριμένα:
Πραγματικά και τα όσα είπατε και η εικόνα που είδαμε, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που βιώνει αυτές τις μέρες ο λαός της Καρδίτσας, ολόκληρης της Θεσσαλίας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.
Είμαστε όμως εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους χιλιάδες πληγέντες που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες. Στους πυροσβέστες, τους διασώστες, τους εθελοντές και τον ίδιο τον λαό της περιοχής που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για τη διάσωση των ανθρώπων, την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους.
Περιττεύει να πω ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες. Αυτή η ώρα δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, γιατί τα λόγια τα ακούμε και από τους κυβερνώντες και από τις κρατικές αρχές και από τις τοπικές αρχές. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Και όταν μιλάμε για πράξεις, δεν εννοούμε τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, τα οποία αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής. Πράξεις σημαίνει να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τον κρατικό μηχανισμό εδώ και μέρες, μέσω των εκλεγμένων μας στη Βουλή, στη τοπική διοίκηση.
Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
- Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι όλων των πλημμυρισμένων περιοχών όχι να φύγουν απ’ τον τόπο τους, να μείνουν εδώ.
- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων
- Να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται
- Να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες και να καθαριστούν με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων.
- Να επιταχτούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ξενοδοχεία, κτίρια) για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη των πληγέντων για όσο χρειαστεί.
- Να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτρισμού, οδοποιίας και άλλες βασικές υποδομές.
Ακούσαμε βέβαια και ακούμε και από εσάς τους ίδιους προτάσεις, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, το δήμο, ώστε πιο αποτελεσματικά να κινηθούν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους.
Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι είχαμε συναντηθεί περίπου τέτοιες μέρες σε μια παρόμοια σύσκεψη στην Καρδίτσα. Τότε μιλούσαμε για τις καταστροφές που προκάλεσε ο “Ιανός”. Από τότε μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε στο ίδιο “έργο θεατές” και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.
Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού.
Όσο και αν, κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του συστήματος και τα ΜΜΕ αποδίδουν τις καταστροφές στην “ένταση των φαινομένων” και στην κλιματική αλλαγή η αλήθεια είναι μία: Η περιοχή της Θεσσαλίας και όλη η χώρα, είναι αθωράκιστη λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει και σε άλλες, πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα ανικανότητας της τάδε ή της δείνα κυβέρνησης, του άλφα ή του βήτα υπουργού, δήμαρχου, περιφερειάρχη. Όσο αν κι εδώ επιδεικνύεται και ανικανότητα… Όμως, η ουσία βρίσκεται στο ότι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος διότι δε δίνουν κέρδη στους καπιταλιστές και στους μονοπωλιακούς ομίλους τους.
Είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας αυτό που ακούμε από ορισμένους και είναι προκλητικό να λέγονται αυτά τούτες τις ώρες, ότι δήθεν “η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα επειδή δεν κάνει αντιπλημμυρικά έργα η Ελλάδα”. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η ΕΕ τους δίνει τέτοια κατεύθυνση.
Η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες, είναι υπόλογες απέναντι στον λαό, ακριβώς γιατί υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα, δεν τα θεωρεί “επιλέξιμα” σε σχέση με άλλα “αναπτυξιακά”, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν με “ανταποδοτικότητα”, δεν έχουν διόδια δηλαδή, για να το πούμε απλά, δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος και κοστίζουν.
Η ίδια η ΕΕ, θα ακούσατε και την Φον Ντερ Λαιεν προχτές, συστήνει στις κυβερνήσεις ότι, στις περιοχές που ζει ο φτωχόκοσμος, είναι προτιμότερο, αντί για αντιπλημμυρικά, να δίνουν αποζημιώσεις-ψίχουλα μετά τις καταστροφές και τέτοια έργα να κάνουν μόνο εκεί που υπάρχουν οι βίλες των πλουσίων, βιομηχανίες, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. Σήμερα μάλιστα όσοι προλάβατε να διαβάσετε ή να δείτε στο διαδίκτυο τον Ριζοσπάστη λέει αποκαλυπτικά για το τι είπε το ευρωκοινοβούλιο και οι επιτροπές του γι’ αυτά τα ζητήματα.
Η μόνη περίπτωση να γίνουν κάποια έργα είναι αν συνδυάζονται με μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες θέλουν να προφυλάξουν, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο πάντα, όπως βλέπουμε στους μεγάλους οδικούς άξονες, ούτε αυτά δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν γιατί το κέρδος, η μίζα, η αρπαχτή, οι κακοτεχνίες δίνουν και παίρνουν για να βγάζουν κέρδη.
Για τα σπίτια και την περιουσία του λαού δεν ενδιαφέρεται κανείς τους και δεν θα ενδιαφερθούν αν δεν τους αναγκάσουμε.
Τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υλοποιούνται, γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και μέσα απ’ τους ανταγωνισμούς του. Γι’ αυτό και γίνεται κατάτμηση σε πολλά μικρά επιμέρους έργα. Επιχειρηματικοί Όμιλοι, εργολάβοι, Περιφέρειες και δήμοι, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υλοποιήσει και με πόσο κέρδος το κάθε έργο.
Πόση μίζα θα πάρουν και πόσα κέρδη θα έχουν, αυτό τους ενδιαφέρει… Έτσι, απ’ τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, τα όποια τεχνικά έργα γίνονται με κριτήριο διαφορετικό απ’ αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός και η χώρα.
Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ομίλων για τα ποσοστά κέρδους και την κατανομή των πόρων, καθιστούν αδύνατη την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων και τον σχεδιασμό τους σε μεγάλη κλίμακα με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή προστασία. Η κατασκευή των όποιων έργων γίνεται με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα αναλαμβάνουν, οδηγώντας σε κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη πόρων. Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που έχουν γίνει, αποδεικνύονται αποσπασματικά και παντελώς ανεπαρκή.
Ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο θέμα το τι προσωπικό, τι υποδομές έχεις, πώς τις στελεχώνεις, πώς βάζεις τον κόσμο να δουλέψει, πώς και πόσο τον πληρώνεις, πώς τον εκπαιδεύεις, πώς έχεις τα απαραίτητα εργαλεία και τις άλλες υποδομές για να μπορέσεις να στρέψεις αλλού την ορμή του νερού και πάει λέγοντας.
Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που υπηρετεί μόνο το κέρδος και ως εκ τούτου δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην πολεοδόμηση, στη χωροταξία, στην πολιτική προστασία, που να υπηρετεί πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Για αυτό λέμε ότι το έγκλημα αυτό έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως κάποιο “περιττό κόστος”.

Θα ήθελα ακόμα να σας υπενθυμίσω το εξής: Ένα χρόνο μετά τον “Ιανό”, που είχε χτυπήσει την Καρδίτσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με φορείς στην Καρδίτσα έλεγε: “Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω ακόμα το κερδίσαμε, το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον “Ιανό”, αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους”.
Βέβαια, στο φόντο της βιβλικής καταστροφής δύο χρόνια μετά, ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που είχε πει τότε ο πρωθυπουργός και με αυτά που λέει σήμερα, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος.
Αυτό που πραγματικά έγινε από το 2020 μέχρι σήμερα είναι: “Πακέτα” 500 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους ΑΠΕ και Τουρισμού για τη Θεσσαλία και μόλις λίγα ψίχουλα για έργα πρόληψης από τις πλημμύρες!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στο τεχνικό πρόγραμμα 2024, δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον “αναπτυξιακό” νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.
Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος “κλιματική αλλαγή-πρόληψη”, που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!
Μάλιστα το 2023 εξήγγειλε χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι το 2025 μόλις 10 εκ. ευρώ.!!!
Μετά τον “Ιανό”, ο αρχικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τους δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα, περικόπηκε κατά 61% (10,8 εκατ.), ενώ δεν κάλυπτε όλες τις ζημιές στις περιοχές αυτές.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έπεσε “ψαλίδι” 35,4 εκατ… Για τους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας οι αποκαταστάσεις δόθηκαν σε πακέτο 143 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ και επέλεξε αυτή τελικά, όπου της ήταν προσφορότερο να κάνει έργα.
Μην ακούτε, λοιπόν, τα παραπλανητικά λόγια για τα δισεκατομμύρια που δήθεν έπεσαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό. Μπλέκουν ανόμοια πράγματα για να κρύψουν ότι τα δισεκατομμύρια όντως πέφτουν, αλλά μόνο για τους σκοπούς που υπόσχονται κερδοφορία για τους ομίλους και όχι για τις ανάγκες σας, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά.
Όταν λοιπόν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μιλούν για “έργα” και “ανάπτυξη”, ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται. Γιατί αυτά τα “έργα” και αυτή η “ανάπτυξη”, η καπιταλιστική, όχι μόνο δεν αφορούν στις δικές του ανάγκες, αλλά αντίθετα τις θυσιάζουν στον βωμό των κερδών.
Όλες αυτές τις μέρες πιπιλίζουν τα περί κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων, της δύναμης της φύσης που δήθεν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος παράγοντας.
Ναι, σίγουρα έβρεξε πολύ. Είναι όμως διαφορετικό να πει κάποιος ότι είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα, είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης εφόσον εκδηλώνονταν καταστροφές και πιθανώς κάπου να μην αποφύγαμε τελικά τις συνέπειες στο 100%. Και τελείως διαφορετικό, με δεδομένη την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού, να επαναλαμβάνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη φράσεις που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες και αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, ότι δηλαδή “δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο”.
Ακραίες και καταστροφικές ήταν οι συνέπειες αυτών των φαινομένων εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, μάς δίνει σήμερα όλες τις δυνατότητες, για να λυθούν τέτοια προβλήματα και για να προβλεφθούν καταστάσεις και για να μη λέμε “φταίει το κακό το ριζικό μας” ή “φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα”.
Πάντα θα υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι είναι η ίδια η φύση, αιώνες τώρα αυτό συμβαίνει, και σήμερα ακόμα χειρότερα γιατί έχει βιαστεί επανειλημμένα. Όμως σήμερα, έχουμε τα απαραίτητα μέσα, έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία, την γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιστήμονες που μπορούν και να προβλέψουν και να σχεδιάσουν.
Άρα, λοιπόν, χρειάζεται πολιτική θέληση, χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, της οικονομίας, των υπηρεσιών.

Έχετε ακούσει ήδη πολλά λόγια συμπόνοιας και συμπάθειας από τους κυβερνώντες. Μάλιστα, έχουν το θράσος όλοι αυτοί τώρα, να σας χτυπάνε δήθεν φιλικά στην πλάτη, να σας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς που νομίζουν ότι θα σας ξεγελάσουν με τα καθρεφτάκια των ψίχουλων που εξήγγειλαν, τα οποία ούτε αφορούν όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως, ούτε εξασφαλίζουν την άμεση αποζημίωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των καταστροφών που έχουν γίνει, ούτε προβλέπουν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών προστασίας της ζωής του λαού.
Για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών, απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες ανεξαιρέτως.
Επίσης να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι άκρως απαραίτητα, γιατί έρχεται χειμώνας και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Χρειάζονται αυτά τα έργα να γίνουν και χρειάζεται αυτό το σχέδιο να εκπονηθεί εδώ και τώρα. Δεν χωράει δηλαδή καμία αναβολή αυτό το πράγμα.
Τα μέτρα αποκατάστασης για τους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτός ότι είναι ανεπαρκέστατα συνιστούν κι εμπαιγμό. Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ κρατικής-κυβερνητικής αναλγησίας, αγρότες με νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες, καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ μόνο και μόνο για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις!
Στηρίζουμε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν οι μαζικοί φορείς όπως:
- Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
- Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών σε μηχανήματα, πρώτες ύλες, αναλώσιμα κ.α.
- Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
- Δεν πρέπει να χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.
- Πρέπει να παγώσουν τα χρέη και να μη χαθεί καμία ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες, για τους πληγέντες όλης της περιοχής, τους εργαζόμενους και για την εφορία, τον ΕΦΚΑ (αγροτών – επαγγελματιών), για το δήμο, για τις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
- Χρειάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εντελώς απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης από το τέλος επιτηδεύματος και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις όλου του νομού της Καρδίτσας που πλήγηκαν και των άλλων πληγέντων νομών.
- Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Να ανασταλεί κάθε πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού, τηλεπικοινωνιών.
- Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο και οι μικροί επαγγελματίες που καταστράφηκαν κ.λπ.
- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
Όσο για το πού θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, εμείς τους λέμε: Να τα πάρουν από τα δισεκατομμύρια του “Ταμείου Ανάκαμψης” που τα διαφημίζουν και τα προορίζουν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να τα πάρουν από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού. Να τα πάρουν από τα 4 δισ. που δίνουν το χρόνο για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς. Να κόψουν από αυτά που στέλνουν στον Ζελένσκι και να τα δώσουν στους πλημμυροπαθείς.
——————-
Στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας
Το πρωΐ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βρέθηκε στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Συνομίλησε με τους πλημμυροπαθείς κατοίκους και αγρότες του χωριού, λέγοντας πως το νόημα της επίσκεψης του ΚΚΕ στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη διεκδίκηση, γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε, όπως πριν με τις καταστροφές από τον «Ιανό», πιο πριν από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη θεωρία που αναπτύσσεται, ότι «όλα αυτά είναι μία κανονικότητα» λόγω της κλιματικής αλλαγής, γιατί σήμερα δεν είμαστε πριν έναν αιώνα, σήμερα υπάρχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση, υπάρχουν και οι επιστήμονες και οι ειδικοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, γι’ αυτό λέμε επίσης ότι χρειάζεται κεντρικό σχέδιο, ένα συνολικό σχέδιο στις υποδομές.
Αναφερόμενος και στη χτεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως για την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει το ζήτημα του κόστους – οφέλους, γι’ αυτό και η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα αυτά τα έργα, ενώ όσον αφορά τα κονδύλια από την ΕΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε πως πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Είτε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να δοθούν αμέσως με συνοπτικές διαδικασίες, γρήγορα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που βάζει η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα υπουργεία. Και βεβαίως χωρίς τους «κόφτες», που τελικά για τη λαϊκή κατοικία, για το χωράφι του αγρότη, για τα μηχανήματα, για τα μέσα, για την παραγωγή δίνονται κάποια ψίχουλα.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε αναλυτικά για τις προτάσεις του ΚΚΕ, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, τις αποζημιώσεις στο 100% που πρέπει να δοθούν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα υγειονομικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.
Το ΚΚΕ, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «θα είναι μπροστά στους αγώνες γι’ αυτές τις διεκδικήσεις, ενάντια σ’ αυτή την εγκληματική πολιτική που σκοτώνει τον άνθρωπο, δεν υπολογίζει τις ζωές μας, δεν υπολογίζει τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, δεν υπολογίζει τίποτα, γιατί το μόνο που υπολογίζει είναι τα κέρδη των λίγων, τις μίζες των μεγαλοεργολάβων. Γι’ αυτό και λέμε ότι δεν φτάνει μόνο ο αγώνας τώρα να διεκδικήσουμε κάτι, να πάρουμε μία ανάσα, να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χρειάζεται να πάμε και για ριζικές αλλαγές, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, χρειάζεται το κράτος να αλλάξει, κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο λαός με τις επιλογές του».