Δ. Μανωλάκου: Εκτεθειμένη η χώρα στον πόλεμο και λόγω της εξωστρέφειας

Διαμάντω Μανωλακου

Η εξωστρέφεια εκθέτει αντικειμενικά την οικονομία στις διεθνείς αναταραχές όπως είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι πόλεμοι, κάτι που φαίνεται σήμερα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον τίτλο «Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στην Ανώνυμη Εταιρεία “Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων” και κύρωση του Καταστατικού της».

Σημείωσε πως η εξωστρέφεια μεταφράζεται σε ανισόμετρη ανάπτυξη κλάδων και περιοχών και σε μείωση της ικανότητας εξασφάλισης της αυτάρκειας. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ πολύ πριν είχε επισημάνει ότι η εξωστρέφεια θα αποβεί αδύναμος κρίκος σε περίπτωση κλυδωνισμού της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Σημείωσε ακόμα πως τα τεράστια κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου και της ναυτιλίας δεν μεταφράζονται σε πλούτο για τους εργαζόμενους, αντίθετα στηρίζονται στη φτηνή εργατική δύναμη και σε κρατικές ενισχύσεις που βαραίνουν τον λαό.

Τόνισε πως με τις αλλαγές στον ΟΑΕΠ θα υπάρχουν εγγυήσεις του Δημοσίου για χρηματοδότηση στις εξαγωγικές εταιρείες έως και στο 80% των τιμολογίων τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...