Τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τον «έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων» για λόγους «ασφάλειας ή δημόσιας τάξης» έφερε για κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας και της πολεμικής οικονομίας.
Στόχος του ευρωενωσιακού κανονισμού (ψηφίστηκε το 2019), που ήρθε σήμερα για κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής με νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, είναι ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές και τομείς στα κράτη-μέλη από επενδυτές ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, εξήγησε πως το συγκεκριμένο πλαίσιο στοχεύει να παράσχει στην ΕΕ και στα μονοπώλιά της «καλύτερα εργαλεία» που θα συμβάλλουν στην προστασία κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων, τεχνολογιών και υποδομών από ξένες επενδύσεις, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση από πλευράς της επιδιώκει «να εξυπηρετήσει την επιθετική πολιτική ευρωπαϊκών μονοπωλίων απέναντι στους ανταγωνιστές τους» και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πολεμικής προετοιμασίας.
Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι οι ξένες επενδύσεις χρησιμοποιούνται και ως μέσο πολιτικής επιρροής, όπως φαίνεται στα Δυτικά Βαλκάνια με τη διείσδυση της Τουρκίας, ενώ στην ίδια περιοχή εκδηλώνεται έντονος ανταγωνισμός με χώρες από την ΕΕ και τη Ρωσία.
Η βουλευτής του ΚΚΕ έφερε ως παράδειγμα τα λιμάνια, υπογραμμίζοντας πως αυτά συγκαταλέγονται στα κύρια μέτωπα σύγκρουσης μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ τα ελληνικά λιμάνια αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως πύλης εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για ανάπτυξη που ικανοποιεί λαϊκές ανάγκες αλλά τη μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων αφορούν τα ακίνητα, με τη δράση τους στις παραμεθόριες περιοχές να δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον συγκεκριμένο κανονισμό στη Βουλή, όπως έκανε και στο Ευρωκοινοβούλιο.