«Ο προϋπολογισμός 2025 είναι φοροληστρικός και ταξικός για τα λαϊκά εισοδήματα», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι συζητιέται σε μία περίοδο που από τη μία, μία νέα ιμπεριαλιστική κρίση «χτυπάει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και από την άλλη, κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις εξαιτίας της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών για αγορές και δρόμους μεταφοράς, με τον κίνδυνο της γενίκευσης του πολέμου να γίνεται όλο και πιο ορατός, δεδομένων και των ανησυχητικών εξελίξεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε Ουκρανία και Ρωσία.
Με αφορμή, λοιπόν, τα παραπάνω, η Δ. Μανωλάκου έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ δίνει κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη της για κατάρτιση των προϋπολογισμών στην κατεύθυνση της πολεμικής οικονομίας και της έκθεσης Ντράγκι, ακριβώς για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του καπιταλιστικού συστήματος: «Έχουν εξαντληθεί όλες οι λύσεις που είχαν στο συρτάρι τους και έχουν επιλέξει την ανάπτυξη πολεμικών επιχειρήσεων».
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώ τίθενται σε ετοιμότητα και οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας, θα ενταθεί περισσότερο η ανισότητα και η ανισομετρία και θα κατασκευάζονται μόνο υποδομές που εξυπηρετούν πολεμικό σχεδιασμό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την Υγεία, την Παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, για να εκτοξευθεί η κρίση των καπιταλιστών και να παράγεται κέρδος, αυξάνεται η χρήση παραγόμενων όπλων ταυτόχρονα με την καταστροφή κεφαλαίου, με αποτέλεσμα, όμως, να δολοφονούνται άνθρωποι, να καταστρέφονται χώρες, να επεκτείνονται η φτώχεια και η πείνα: «Αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος και δεν πάει άλλο αυτό το βάρβαρο σύστημα, έχει φάει τα ψωμιά του και βρωμάει, ξερνάει μπόχα». Σε αυτά, πρόσθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, συμμέτοχη είναι και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η «βολική» αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης.
Στη συνέχεια, η Δ. Μανωλάκου μίλησε και για τον στόχο των αξίας πάνω από 6 δισ. ευρώ (!) ματωμένων πλεονασμάτων που θα εμπεριέχεται για ακόμα μια χρονιά σε κρατικό προϋπολογισμό για να συμβάλλει στη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων, με την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας, όμως, να καλείται πάλι να τα πληρώσει από την τσέπη του και μέσα από την έμμεση και άμεση φορολογία. Χαρακτηριστικά τα έσοδα από τον άδικο ΦΠΑ προβλέπονται αυξημένα κατά 1,33 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024!
Στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά κοροϊδεύει τον λαό, όταν μιλά για τάχα ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, βελτίωση του εισοδήματος και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ στην πραγματικότητα, οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι χαμηλοί για ακόμα μια χρονιά, οι συνταξιούχοι με αυξήσεις-ψίχουλα, κάτω από 2,5% στις συντάξεις θα πρέπει να επιβιώσουν τη στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός θα είναι πάνω από 2,7% και οι βιοπαλαιστές αγρότες θα συνεχίσουν να διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, το οποίο, όμως, ήδη απολαμβάνουν οι εφοπλιστές. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποτελεί δώρο στις επιχειρήσεις, από τη μία, και από την άλλη, προάγγελο για νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο και για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί σε Υγεία, όπου οι αυξημένοι πόροι δεν αντιστοιχούν στην αύξηση του ΑΕΠ, του πληθωρισμού, στις λαϊκές ανάγκες. Πρόσθεσε ότι η στελέχωση και η προσλήψεις είναι «άγνωστες λέξεις» για την κυβέρνηση και πως «προωθείται ταχύτατα η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημόσιας υγείας και νοσοκομείων». Στην Παιδεία διευκρίνισε ότι η ελάχιστη αύξηση για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αφορά κονδύλια υποκατάστασης μόνιμων από φθηνότερους αναπληρωτές, ενώ τα επιπλέον 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στην Τριτοβάθμια ουσιαστικά είναι άλλη μία μείωση γιατί δεν αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας.
Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε πως ούτε εκεί υπάρχει τάση βελτίωσης και προσφοράς προς τους δημότες, αφού το 2025 προβλέπεται να αποδοθούν στους δήμους 2,3 δισ. ευρώ, αντί για 8,3 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στην κατάρτιση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού και σύμφωνα με την ΚΕΔΕ. Παρόμοια, στις Περιφέρειες, ο προϋπολογισμός προβλέπει 773,7 εκατ. ευρώ, που, όμως, θα έπρεπε να είναι 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι παρακρατούνται από τους δήμους θεσμοθετημένοι πόροι περίπου 6 δισ.ευρώ, στερώντας έργα που θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής του λαού. «Απόκλιση ρεκόρ!», δήλωσε εμφατικά και συμπλήρωσε πως εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα δέχονται φοροεπίθεση και από το κεντρικό και από το τοπικό κράτος, ενώ η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, αύξηση ανταποδοτικών τελών και ΣΔΙΤ.
Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκός προϋπολογισμός από αντιλαϊκές κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και κάλεσε τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία «να μπουν μαζικά στον αγώνα για να σταματήσει με κάθε τρόπο αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».