Δ. Μανωλάκου: Η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών δεν είναι ούτε τα πούρα τους!

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του ΚΚΕ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει οικονομικά αιτήματα, όχι για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα αλλά «δώρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς διανύουμε και προεκλογική περίοδο, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για αγαθά που παρέχονται στην Ελλάδα ή από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ και προορίζονται για χρήση από ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύουν και στην πραγματικότητα, τόνισε η Δ. Μανωλάκου, «η ενσωμάτωση της ευρωοδηγίας αφορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ, για την υλοποίηση της ευρωενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ».

Όσον αφορά την Κύρωση του νέου συνυποσχετικού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ναυτιλιακής κοινότητας, σημείωσε πως πρόκειται για την ικανοποίηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των εφοπλιστών και κατήγγειλε πως πρόκειται για τη συνέχεια στην κοροϊδία της κυβέρνησης σχετικά με την εισφορά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να κρυφτούν τα ληστρικά προνόμια, οι επιδοτήσεις, οι πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, συνταγματικά κατοχυρωμένες και το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Με το νέο συνυποσχετικό, οι  εφοπλιστές υπόσχονται να δώσουν 60 εκατ. ευρώ, λεφτά που δεν είναι ούτε τα πούρα τους, την ώρα που τα ναύλα και η κερδοφορία τους βρίσκεται στα ύψη. Ενδεικτικά ανέφερε παράδειγμα, με πλοίο υπό ελληνική σημαία που ναυλώνονται για ένα μόνο ταξίδι, για 400 χιλιάδες δολάρια την ημέρα για να μεταφέρει το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο LNG. 

Η υπόσχεση για τη δωρεά, είναι φιλοδώρημα σε σχέση με τα μυθικά κέρδη που έχουν, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν τα αγγίζει με φόρους, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου και υπενθύμισε ότι ανάλογη πρακτική είχαν εφαρμόσει και η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την τριετία 2013 – 2016 ότι οι εφοπλιστές θα έδιναν 140 εκατομμύρια τον χρόνο αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το 2019 μείωσε τον συντελεστή από το 10 στο 5% δηλαδή τούς χάρισε 75 εκατομμύρια, τα οποία και είναι αμφίβολο, ούτε μάθαμε ποτέ, εάν τα έδωσαν. 

«Ο,τι ζητούν, είναι διαταγή  για σας, ανεξαιρέτως», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου απευθυνόμενη προς τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και χαρακτήρισε αυτή την πολιτική πρόκληση για τον λαό που  στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της φοροληστείας. 

Οσον αφορά το άρθρο για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως περιορίζεται το κονδύλι από τον προϋπολογισμό γιατί η κυβέρνηση δίνει ένα μπόνους από τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.

Εξέφρασε ακόμα την αντίθεση του ΚΚΕ στην κατάργηση των δαπανών μετακίνησης των κοινωνικών λειτουργών ενώ για το άρθρο που αφορά τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες ομάδες που μπορεί να στερηθούν ακόμα και τα ψίχουλα που παίρνουν ως επιδόματα (Αμεα, ανασφάλιστοι υπερήλικες) εάν ανέβει η αξία του σπιτιού τους και υπερβεί το όριο των 90.000 ευρώ. 

Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο για τους μειωμένους αυτοτελείς πόρους προς τους δήμους και τις περιφέρειες, σημειώνονται ότι η μη απόδοση τους, στερεί από τον λαό σημαντικά έργα και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι δημότες να πληρώνουν πολλαπλούς φόρους. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...