Δ. Μανωλάκου: Ο κλιματικός νόμος θα εντείνει την ενεργειακή φτώχεια του λαού

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου
Η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου

Τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης που λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης του κλιματικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα τα ξημερώματα κατέθεσε δύο τροπολογίες, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας πως ανάλογη πρακτική είχε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τώρα κάνει πως διαμαρτύρεται.

Όσον αφορά την τροπολογία για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, σημείωσε πως είναι ανεπαρκέστατη γιατί καλύπτει μικρό μέρος των λογαριασμών, ενώ τελικά τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν, αφού οι επιδοτήσεις είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως τέτοιες τροπολογίες δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της ακρίβειας, ενώ η μόνη απάντηση είναι η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού, την οποία ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποδέχεται. 


Αντιπεριβαλλοντικός και απάνθρωπος ο κλιματικός νόμος

Για τον κλιματικό νόμο, η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως θα τον καταψηφίσει, γιατί είναι αντιπεριβαλλοντικός, απάνθρωπος και ταξικός, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος του λαού, ο οποίος θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. 

Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε, και η  σημερινή αλλά και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, όπως και όλα τα αστικά κόμματα, στηρίζουν και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την πολιτική της «πράσινης» ανάπτυξης και μετάβασης, που αποτελεί την απάντηση της ΕΕ στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και με δεδομένο ότι έχει ανεπαρκή κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Ειδικότερα για τον νόμο η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον λαό και τους αυτοαπασχολούμενους με τις ρυθμίσεις που προβλέπει. Συγκεκριμένα, ανέφερε δέκα σημεία που αναδεικνύουν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Η εγκατάλειψη του λιγνίτη, που θα μπορούσε να προσφέρει φθηνή Ενέργεια για τον λαό, θα εντείνει την ενεργειακή φτώχεια. Η απολιγνιτοποίηση εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας της ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Κατήγγειλε πως αυτή η πολιτική συνεχίζεται απαρέγκλιτα, παρά τις αυξήσεις στην Ενέργεια το τελευταίο διάστημα και λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που προβλέπει ο κλιματικός νόμος, θα καταστήσουν είδος πολυτελείας την αυτοκίνηση για την πλειοψηφία των εργαζομένων ενώ θα επιφέρει νέο πλήγμα και στους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας.  

Η επιλογή του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης με την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου, από το 2025, θα βαθύνει την ενεργειακή φτώχεια που ήδη βιώνει ο λαός. 

Τα κλιματικά όρια που θέτει σε όλες τις επιχειρήσεις, θα τους αναγκάσει να αλλάξουν εξοπλισμό με υψηλό κόστος, στο οποίο βέβαια δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι -ήδη υπερχρεωμένοι- αυτοαπασχολούμενοι, που πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να κλείσουν και τελικά θα ευνοηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. 

Με την υποχρεωτική ασφάλιση που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα νέα κτίρια σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (κίνδυνοι από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς), ως προϋπόθεση μάλιστα για να έχουν ηλεκτροδότηση, στην ουσία μετακυλίεται η ευθύνη του αστικού κράτους για έργα υποδομής στην ατομική ευθύνη, αλλά και στα χαράτσια που θα επιβάλλονται εάν δεν εφαρμόζεται ο νόμος.  

Όσον αφορά τα κλιματικά ουδέτερα κτίρια που προβλέπονται στους δήμους (π.χ. σχολεία) σημείωσε πως με δεδομένο το υψηλό κόστος της νέας τεχνολογίας, τελικά οι δημότες και οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν το μάρμαρο, με βάση την ανταποδοτικότητα. 

Ακόμη, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τα αέρια του θερμοκηπίου, αφού δεν υπάρχει κανένας κρατικός έλεγχος, ενώ για τους νέους τομείς που προβλέπει, όπως το πράσινο υδρογόνο κλπ., προειδοποίησε πως εγκυμονούν νέους κινδύνους για ατυχήματα σε βάρος της ασφάλειας της ζωής εργαζομένων και κατοίκων ολόκληρων περιοχών. 

Τέλος, για τον σχεδιασμό που αφορά τα νησιά, σημείωσε πως οι ρυθμίσεις αφορούν τους επιχειρηματίες και όχι τους κατοίκους των νησιών, ενώ η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου, Εθνικού Συμβουλίου και Επιτροπής, είναι χωρίς νόημα αφού δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες υποδομές, ούτε το ανάλογο προσωπικό και τελικά θα εξελιχθούν σε εργαλεία στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.  

Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, κατέληξε η Δ. Μανωλάκου, σημειώνοντας πως μόνο όταν πάρει την οικονομία στα χέρια του ο λαός, θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. 

Δείτε ακόμα...