Δ. Μανωλάκου: Οι λαοί ματώνουν για την κερδοφορία των ομίλων

Την τοποθέτηση της στη διαρκή επιτροπή οικονομικού ελέγχου με θέμα το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων άνοιξε η Δ.Μανωλάκου, αναφερόμενη στη σφοδρή επικαιρότητα σχετικά με το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων έπειτα από τις νέες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο.

Τόνισε πως αποτελεί ντροπή η δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη πως το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ έχε δικαίωμα να αμύνεται, καθώς είναι αυτό που επιτίθεται και δολοφονεί μαζικά και είναι σε εξέλιξη με μεγάλη αγριότητα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Όπως είπε: «Είναι πρόκληση και ντροπή η στήριξη στο κράτος-δολοφόνο, δεν απηχούν και δεν έχουν σχέση με τα αισθήματα του ελληνικού λαού, ούτε έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο».

Σε απάντηση της προς τον υπουργό σχετικά με τη δημιουργία του νέου αναπτυξιακού προγράμματος, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις της εποχής μας», ανέφερε πως για το ΚΚΕ πρόκληση αποτελούν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, ο κίνδυνος κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς. Υπογράμμισε τη σχέση της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, του ανταγωνισμού των ΗΠΑ-Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα και του ανταγωνισμού ανάμεσα στον ευρωατλαντικό και ευρασιατικό άξονα με την ίδια την οικονομία, καθώς τρανό παράδειγμα αποτελεί η έκθεση Ντράγκι, με την οποία μπαίνει σφραγίδα για τη στροφή στην πολεμική οικονομία.

Την ίδια την έκθεση, η οποία πλήττει τους λαούς, έχουν χαιρετήσει και η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και οι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και φυσικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι βιομήχανοι και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η βουλευτής τόνισε πως οι ανησυχίες τους, όπως και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η καπιταλιστική οικονομία, η οποία φαίνεται να οδεύει προς μια νέα καπιταλιστική κρίση, ως αποτέλεσμα και της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αναφερόμενη στην ίδια έκθεση Ντράγκι, σημείωσε πως είναι πολύ βαρύς ο λογαριασμός για τους λαούς, αφού θα κληθούν να στηρίξουν τα θεμέλια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με υπερμνημόνια τύπου «Ανάκαμψης» με ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις, αλλά και νέους φόρους για το λαό, «οροφές» κρατικών δαπανών ακόμα και για τις στοιχειώδης ανάγκες και με νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ήδη από τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είπε η Δ. Μανωλάκου, φαίνεται πως είναι «ταξικό και άδικο το νομοσχέδιο», καθώς δεν μπαίνουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με προτεραιότητα τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Όσον αφορά όμως, έργα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία του λαού, αυτά απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο. Ακόμα, μέσα στους αναπτυξιακούς άξονες τους οποίους προωθεί η κυβέρνηση δεν συγκαταλέγονται τα σχολεία, που υποφέρουν από την εξαντλητική κατάσταση των συγχωνεύσεων, οι παιδικοί σταθμοί, τα νοσοκομεία, αξιοποίηση εγχώριων πηγών για φθηνή ενέργεια, μέσα μεταφοράς και άλλες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...