«Είναι ταξικοί και άδικοι οι προϋπολογισμοί σας και σαπισμένο το σύστημά σας, φέρνουν φτώχεια στους πολλούς και τεράστια κέρδη στους λίγους που συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια τους», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συνεδρίασής της για τον ισολογισμό και τον απολογισμό του 2022.
Υπενθύμισε ότι και τότε το ΚΚΕ αναδείκνυε πως ο προϋπολογισμός «έβαζε μια θηλιά στον λαιμό του λαού, αφού ο κύριος προσανατολισμός του είχε να κάνει με τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», καθώς χαρακτηριζόταν από φοροληστεία του λαού, μείωση κονδυλίων για κάλυψη κοινωνικών δαπανών και γενικότερη προσπάθεια «να χρεωθούν τα σπασμένα της λεγόμενης δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».
«Πληρώνουν οι πολλοί για να καρπώνονται οι λίγοι, φαίνεται σε κάθε κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το 95% των φόρων καλύπτεται από τις λαϊκές τσέπες, με τους μισθούς την ίδια στιγμή να είναι καθηλωμένοι! «Ακόμα και το 2022 αν και ο πληθωρισμός κατέγραφε 3,4% και το ΑΕΠ εκτιμούσατε ότι θα έτρεχε με 4,5% έφτασε τελικά στο 5,7%, υψηλή αύξηση, όμως η αύξηση που δώσατε στον μέσο μισθό ήταν μόνο 0,2%», επισήμανε.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι η αντιπαράθεση ΝΔ-άλλων αστικών κομμάτων περιορίζεται στο ποιος θα χειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των αρπακτικών της πράσινης μετάβασης και όχι για το αν τα κυβερνητικά μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα αυξήσεων στην Ενέργεια. Πρόσθεσε ότι τη στιγμή που αυξάνεται κατά 150% (!) η τιμή του ρεύματος και οι ενεργειακοί όμιλοι πλουτίζουν και μάλιστα, σε μια εποχή που τα λαϊκά νοικοκυριά ανοίγουν τη θέρμανση λόγω πτώσης της θερμοκρασίας, δίνονται αυξήσεις-«ψίχουλα» στους μισθούς.
«Τις συνταγές αυτές τις διατηρείτε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και φαίνονται στους προϋπολογισμούς, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων με πολλές μορφές», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, συμπληρώνοντας ότι η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων έγκειται και στο μείγμα διαχείρισης: ποιος θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε όφελος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ποιος θα αξιοποιούσε καλύτερα τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είστε συνοδοιπόροι στην επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων, είστε με την καπιταλιστική ανάπτυξη, τσακώνεστε ποιος θα διαχειριστεί την καπιταλιστική βαρβαρότητα, συμφωνείτε με το ΤΑ, αλλά δεν λέτε στον λαό τι προβλέπει σε βάρος του», είπε εμφατικά η βουλευτής του ΚΚΕ.
Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε και στην αύξηση των δαπανών του υπουργείου Άμυνας προκειμένου η Ελλάδα «να παίξει ρόλο στην αναχαίτιση της κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή», υπογράμμιζοντας ότι και για αυτό το ζήτημα δεν μιλάει κανείς εκτός του ΚΚΕ, ακριβώς επειδή τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης του ευρωατλαντικού στρατοπέδου κατά του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού. Υπενθύμισε ότι και σήμερα γίνεται λόγος για «κατακόρυφη αύξηση των πολεμικών δαπανών με την έκθεση Ντράγκι να θέτει ως κατεπείγον τη διάθεση πάνω από 500 δισ. Ευρώ, αλλά και την ΕΕ να υπερθεματίζει για αύξηση πολεμικών προϋπολογισμών κατά 20% τουλάχιστον».
Κάτι που στο πλαίσιο της στροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, όπως είπε, σημαίνει «μεγαλύτερη εμπλοκή κρατών-μελών και της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές για την υπεράσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, άρα και μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους λαούς», ενώ μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα δαπάνες για την προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού. Όλα αυτά, τόνισε, αποδεικνύουν ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων βασίζεται στον στόχο της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και οδηγεί στη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και του λαού.
Υπερθεμάτισε ότι το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο «μεγάλος ένοχος» που εντείνει «το χάσμα στις δυνατότητες της εποχής μας και στην κατάσταση που ζει ο λαός», σε μια περίοδο που, από τη μία, οι καπιταλιστές αξιοποιούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης και από την άλλη, χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής και έχουν χαθεί τα όρια εργάσιμου-ελεύθερου χρόνου.
Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, λοιπόν, η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ως πραγματική διέξοδο τον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων και του λαού για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ δεν τρέφει «αυταπάτες ότι μπορεί να φτιαχτεί φιλολαϊκός προϋπολογισμός από τους υποστηρικτές της πλουτοκρατίας, καπιταλιστικής βαρβαρότητας και απανθρωπιάς». Τέλος, κάλεσε οι εργαζόμενοι να βουλιάξουν την Αθήνα και τις άλλες πόλεις στις 20 Νοέμβρη, ημέρα γενικής απεργίας, «για να αποτελέσουν οι αγώνες αυτού του διαστήματος βήμα κλιμάκωσης και αντεπίθεσης, ακόμα πιο πλατιάς αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική».