Δ. Βλάχος: Με τη συμμετοχή μας στον αγώνα μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά μας

Πυροσβεστική - Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο
Φώτο Αρχείου (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Οι Πυροσβέστες πρέπει να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην ένστολη διαμαρτυρία που πραγματοποιείται, σήμερα, στα Ιωάννινα με πλαίσιο διεκδικήσεων που εκφράζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δίνει ουσιαστικές λύσεις.

Ακόμα ένα καλοκαίρι ο λαός της πατρίδας μας, τα δάση και το περιβάλλον ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές δασικών εκτάσεων, καλλιεργειών, κτηνοτροφίας και κατοικιών. Εμείς οι πυροσβέστες που παλεύουμε με τις φωτιές μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο, τη δυστυχία, την απόγνωση όλων των πληγέντων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους και απαιτούμε μαζί τους την άμεση 100% αποζημίωση των ζημιών, κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές και για τα απαραίτητα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη του κράτους.

Οι συνάδελφοι πυροσβέστες έχουν βγάλει πλέον κρίσιμα συμπεράσματα 2 χρόνια περίπου μετά την εφαρμογή του νόμου 4662. Έχουν ζήσει στο πετσί τους τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στην πυροπροστασία και στην Ήπειρο. Έχουν κατανοήσει ότι εξαιτίας των ελλείψεων αυτών, όσο και να προσπαθούν μερόνυχτα ολόκληρα να σβήνουν πυρκαγιές και να διασώζουν περιουσίες ακόμα και στην άλλη άκρη της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Έχουν βιώσει το ξεσπίτωμα με τις μεταθέσεις, την συνεχή απλήρωτη υπερεργασία, τις συνεχείς επιφυλακές σε καθημερινή βάση την αντιπυρική περίοδο.

Έχουν καταλάβει ότι η κύρια αιτία για τα τραγικά αποτελέσματα των καταστροφικών πυρκαγιών, τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα καμένων δασών και καλλιεργειών και τους κατεστραμμένους συμπολίτες μας εξαιτίας των πυρκαγιών, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε της σημερινής κυβέρνησης η προστασία και η ασφάλεια του λαού από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

Γνωρίζουν όλοι οι πυροσβέστες τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνητικών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, της πανελλήνιας ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), των πρωτοβάθμιων σωματείων, του σωματείου της Ε.Υ.Π.Σ. Ηπείρου.

Είναι όλοι αυτοί που:

  • Έβαλαν πλάτη και χειροκρότησαν τον νόμο 4662/2020 που υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την υπηρεσία μας, την Πολιτική Προστασία της χώρας, την ίδια μας την ζωή.
  • Πρότειναν στις κυβερνήσεις να ξεσπιτωνόμαστε με μεταθέσεις και να διαλυθεί ο οικογενειακός μας προγραμματισμός προκειμένου να << μπαλώνουμε >> ελλείψεις νησιώτικων και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την χώρα.
  • Συνέβαλλαν στην ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση αρκετών περιφερειών, αλλά και της Ηπείρου.

Μόνο με την συμμετοχή μας στον αγώνα, με ξεκάθαρες θέσεις και πλαίσιο διεκδικήσεων, μπορούμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα, να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην εργασία μας και να καλυτερέψουμε την ζωή μας,

Για τους λόγους αυτούς όλοι οι πυροσβέστες μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί που κατανοούν και αντιλαμβάνονται αυτήν την αναγκαιότητα, πρέπει να δώσουν μαζικά το παρόν στην ένστολη κινητοποίηση που διοργανώνει το σωματείο πυροσβεστών Ηπείρου στις 26 του Σεπτέμβρη.

Με τις θέσεις, τις προτάσεις και το πλαίσιο αιτημάτων της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Κρατική ενίσχυση με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα επίπεδα που απαιτείται, για να αναβαθμιστούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, η Δασική Υπηρεσία και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντιπυρική θωράκιση στην περιφέρειά μας και σε όλη τη χώρα, για να μην ξαναζήσουμε μεγάλες καταστροφές, ανθρώπινες απώλειες και απώλειες σε περιουσίες και στον φυσικό μας πλούτο.
  • Κατάργηση του νόμου 4662/2020 και όλων των συναφών νομοθετημάτων, που υποβάθμισαν ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία της χώρας.
  • Μονιμοποίηση όλων των 5ετών και των συμβασιούχων πυροσβεστών και κάλυψη των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Σταθμών και Κλιμακίων.
  • Κατάργηση του Κανονισμού Μεταθέσεων και επιστροφή των συναδέλφων που ξεσπιτώθηκαν και συνεχίζουν να ξεσπιτώνονται με μεταθέσεις και από την περιφέρεια μας.
  • Ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα, Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά.
  • Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.
  • Χρηματική αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία κατά την διάρκεια Κυριακών και Αργιών, όπως ισχύει για όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους.

Δημήτρης Βλάχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...