Δανία: Σε απεργία προχωρούν από σήμερα οι νοσηλευτές

Σε απεργία προχωρούν από σήμερα οι νοσηλευτές στη Δανία, ενάντια στις μεγάλες περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια, που είχαν σαν αποτέλεσμα την περίοδο της πανδημίας να δουλεύουν αμέτρητες ώρες, εκτεθειμένοι σε κινδύνους και με μεγάλη φθορά της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Το πρωί πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και αποφάσισαν να πουν «όχι» στην κοροϊδία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, των περιφερειών (που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων) και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όλοι αυτοί, που μέσω «κοινωνικού διαλόγου» – σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο – διαπραγματεύονται από τον Γενάρη την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, το μόνο που επιδιώκουν είναι να μη δοθεί καμία αύξηση στους κατά τ’ άλλα …«ήρωες της πανδημίας».

Τον Μάρτη οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι ψήφισαν «όχι» στην πρόταση της Ομοσπονδίας για μηδενικές «αυξήσεις». Την περασμένη βδομάδα ο «κοινωνικός διάλογος», με τους εργαζόμενους θεατές «στη γωνία», συνεχίστηκε και κατέληξε πάλι σε συμφωνία – κοροϊδία, χωρίς ούτε κορόνα αύξηση.

Η νέα «συμφωνία» απορρίφθηκε ξανά με 67%, ενώ είχε ψηφίσει το 80% των 5.000 μελών – νοσηλευτών.

Στο μεταξύ, οι περικοπές και η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο έντονες που μπορεί να απεργήσει εκ περιτροπής μόνο το 10% των νοσηλευτών, διαφορετικά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, με κίνδυνο για τους ασθενείς, και η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη.

Στα αιτήματα των νοσηλευτών συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση ενός αναχρονιστικού νόμου του 1969 για τους μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, που ξεχωρίζει τα «γυναικοκρατούμενα» επαγγέλματα (νοσοκόμες, παιδαγωγοί κ.ά.) και προβλέπει χαμηλότερη αμοιβή. Αποτέλεσμα αυτού του νόμου είναι σήμερα οι νοσηλευτές να αμείβονται με 14,7% λιγότερο από τον μέσο όρο. Επομένως, ένα από τα βασικά τους αιτήματα – εν έτει 2021 στη Δανία – είναι ίσος μισθός για γυναίκες και άνδρες!

Μήνυμα στήριξης στους απεργούς απέστειλε και το ΠΑΜΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...