Δανία: Υπέρ της ένταξης στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ ψήφισε το 67%

Η σημαία της Δανίας

Υπέρ της ένταξης στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ ψήφισε σχεδόν το 67% των Δανών, καθώς η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιταχύνει γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Τετάρτη στη Δανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καταγράφεται μετά την υποβολή των αιτημάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο NATO.

«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα. Στους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στο NATO και στον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Δείξαμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μια ελεύθερη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη, συσπειρωνόμαστε», τόνισε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν. «Υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και υπάρχει μια Ευρώπη μετά», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Σέρεν Πέιπε από την πλευρά του υπογράμμισε στο κοινοβούλιο αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου πως «όλα κατατείνουν στο ότι έπειτα από τριάντα χρόνια, οι Δανοί αποφάσισαν σήμερα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξαίρεσή μας όσον αφορά την άμυνα και πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξήραν το «ιστορικό» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Δανία.

Με την ένταξή της στην Κοινή Πολιτική Αμυνας κι Ασφάλειας η Δανία εμπλέκεται πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...